Laurens van Beers
Door Laurens van Beers

Iedere hardstyle liefhebber kent het wel. Of je nou achter de computer zit of op een groot festival staat, zodra je dat ene nummer hoort, sluit je je ogen en gaan je nekharen overeind staan. Een gevoel van pure euforie komt bij je naar boven zodra het nummer na een gigantische opbouw explodeert in een snoeiharde climax gevuld met hypnotiserende melodieën en dreunende kicks.

De muziek brengt je terug naar dat ene speciale moment en laat het je herleven. De liefde voor hardstyle is soms moeilijk te begrijpen, maar wellicht dat dit hoofdstuk daar verandering in kan brengen.

Wat is hardstyle?

Hardstyle profileert zich als een elektronische muziekstijl met een eigen karakter. Het tempo is gevestigd rond de honderdvijftig beats per minuut. Samen met de opzwepende melodieën, dreunende kicks en de snoeiharde beats is hardstyle een toegankelijk genre voor dance-liefhebbers, waarvan de voorkeur uitgaat naar wat hardere muziek, of die toe zijn aan iets nieuws.

what-is-hardstyle-2
Het genre probeert niet in ‘hokjes’ te denken, maar toch zijn er wel degelijk verschillende stromingen te onderscheiden. Vaak kiezen artiesten er voor om zich te richten op één bepaalde stroming, maar het kan ook voorkomen dat artiesten experimenteren, wat vaak zorgt voor hele verrassende producties en optredens die op hun beurt weer tot nieuwe ontwikkelingen binnen het genre kunnen leiden. De populaire stromingen zijn Euphoric-, Raw-, Early-, Hard Drop en Nu-style Hardstyle.

Euphoric Hardstyle

Deze stroming maakt veel gebruik van melodieën, vrolijke samples en eventueel gemakkelijk te onthouden teksten. Dit zorgt er voor dat vaak hele menigten het nummer kunnen meezingen wanneer deze wordt gedraaid op events.

Er wordt gefocust op de algehele sfeer van de track, waarbij euforie centraal staat. Dit wil uiteraard niet zeggen dat euforische hardstyle per definitie niet hard is. Deze stroming is de meest toegankelijke vorm van het genre. Populaire artiesten van deze stroming zijn onder andere Wildstylez, Noisecontrollers, Frontliner en Brennan Heart. Zie hieronder voor een greep tracks uit deze stroming.

Raw Hardstyle

Rond 2009 ontstond er langzaamaan een scheiding tussen aan de ene kant euforische hardstyle en aan de andere kant de ‘wat hardere hardstyle’. Deze nieuwe stroming werd al snel opgepakt als ‘Raw hardstyle’. Veel artiesten maakten de switch naar deze nieuwe stroming en brachten steeds hardere producties uit.

Raw hardstyle voedt zich met duistere sounds, agressieve teksten, rauwe kicks en oorverdovende screeches in plaats van vrolijke melodieën. Veel fans beschouwen deze stroming als ‘echte hardstyle’. Populaire artiesten van deze stroming zijn onder andere Digital Punk, Radical Redemption, Zatox en Delete. Zie ook hieronder voor een greep tracks uit deze stroming.

Early Hardstyle

Daarnaast is er ook nog de Early hardstyle sound. Hier gaan artiesten terug naar de oorsprong van hardstyle en brengen tracks ten gehore die hardstyle hebben gesmeed tot wat het vandaag de dag is. Reverse bass is hier heer en meester. Fans van deze stroming zijn, naast mensen die houden van deze sound, vooral de mensen die deze periode bewust hebben meegemaakt en graag weer worden teruggebracht naar die tijd. Het herinnert ze aan de tijd dat het voor hen allemaal begon. Het ontstaan van hun liefde voor deze muziek. Hierbij zijn vooral tracks uit de periode 2000 – 2005 erg geliefd.

Populaire artiesten uit deze stroming zijn onder andere The Prophet, Luna, Isaac en Zany.

Nu-style

Vanaf 2006 begon de hardstyle sound meer te veranderen. De typerende reverse bass maakte plaats voor harde kicks met een flinke dosis distortion. Ook werd de muziekstijl een stuk vrolijker, wat ervoor zorgde dat veel tracks vol zaten met euforische melodieën. in deze tijd maakte langzaamaan het grotere publiek steeds meer kennis met het genre. Hardstyle werd tussen 2006 en 2010 telkens wat toegankelijker. Populaire namen uit deze tijd zijn Technoboy, D-Block & S-te-Fan, Coone en Headhunterz.

Dubstyle

Dubstyle is een kruising tussen hardstyle en dubstep. Door beide elementen te combineren is deze unieke sound ontstaan. In de periode 2010 – 2012 was deze stroming erg populair, toen hardstyle artiesten plotseling gingen experimenteren met andere genres. Tegenwoordig is het vrij stil rondom dit genre, maar zo nu en dan verschijnt er weer een track van een bekende artiest die deze stijl aanhaalt.

Hard Drop

House-muziek is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit is iets dat hardstyle artiesten ook merken en sinds eind 2013 worden steeds vaker deze stijlen gecombineerd. Begin 2014 begon hardstyle artiest Dr. Rude de term Hard Drop te gebruiken, welke na verloop van tijd aansloeg bij anderen. De muziekstijl wordt gekenmerkt door vrolijke melodieën en ‘softere’ kicks. Na de opbouw volgt er vrijwel altijd een anti-climax, wat inhoudt dat de melodie verdwijnt en er andere geluiden voor in de plaats komen. Deze stroming is net als euforische hardstyle erg toegankelijk. Artiesten die deze stijl regelmatig gebruiken zijn Dr. Rude, TNT, Tuneboy en Crystal Lake.

Het ontstaan van het tijdperk hardstyle

Nederland is altijd al een land geweest met een erg open en brede cultuur. Het staat open voor andere genres en experimenteert hier ook veel mee. In de jaren ’90 kwamen veel verschillende stromingen op zoals hardhouse, rave en hardtrance. Veel dance-liefhebbers hielden van de harde sound, maar vonden het tempo net wat te hoog. Dus gingen ze op zoek naar iets anders.

Dit werd opgepikt door diverse artiesten en deze ontwikkelden een geheel nieuwe sound die niet veel later zou worden omgedoopt tot ‘hardstyle’. Dit gebeurde rond 1999 en dat was ook het jaar dat de eerste hardstyle tracks werden uitgebracht. Binnen enkele jaren werden ook de eerste evenementen georganiseerd en was hardstyle een feit.

De underground, thuisbasis van de ‘echte’ liefhebber

Een nieuw genre was geboren en organisaties zoals Q-dance begonnen in 2001 met het geven van maandelijkse hardstyle avonden in de toenmalige Hemkade onder de naam Qlubtempo. Het Nederlandse dance publiek was direct verkocht en hunkerde naar meer. Ze genoten van het feit dat de muziekstijl tot de underground behoorde en dat alleen de echte liefhebbers het luisterden. Want zoals bij veel nieuwe dingen, moet ook een genre eerst een bepaalde mate van populariteit bereiken voordat het de grote massa aantrekt.

what-is-hardstyle-1
Dit was slechts een kwestie van tijd, want iets dat bij veel mensen in de smaak valt, kan niet lang ‘geheim’ blijven. Andere bekende organisaties die zich met hardstyle gingen bezig houden zijn Bass Events (Reverze, The Qontinent), b2s (Hard Bass, Decibel Outdoor) en Art of Dance (Supremacy, Dominator).

Van underground naar wereldwijd

Tegenwoordig hebben platen als “Year of Summer” en “Imaginary” hun weg gevonden naar de Nederlandse radio en maken diverse hardstyle artiesten tracks met bekende house artiesten of andere populaire genres. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat de muziekstijl haar charme verliest en niet meer is wat het geweest is. Anderen zijn juist weer blij dat hun favoriete muziekstijl aan het globaliseren is.

De werkelijkheid leert dat de mensheid simpelweg bang is voor verandering. Bang dat hun favoriete genre te veel zal afwijken van de essentie. Maar verandering hoeft niet per se iets negatiefs te zijn. Artiesten experimenten graag met diverse andere genres zoals dubstep en house, maar hardstyle zal in haar essentie altijd hetzelfde blijven. Experimenteren houdt ze gemotiveerd en zorgt voor nieuwe ideeën.

what-is-hardstyle-3Waar organisaties zich in het verleden vooral richtten op Europa en dan voornamelijk Nederland als het ging om hardstyle evenementen, heeft de muziekstijl zich de laatste jaren ook weten te vestigen in diverse landen over de hele wereld. Het populaire concept Defqon.1, dat wordt georganiseerd door Q-dance en ieder jaar in recordtijd al haar tickets verkoopt (in 2015 waren er 80.000 tickets verkrijgbaar), heeft sinds enkele jaren ook een editie in Australië en eind 2015 voor het eerst in Chili. Maar daar blijft het niet bij, want Q-dance is ook de host van area’s op events als Tomorrowland (BE), TomorrowWorld (US), Mysteryland USA (US) en Electric Love Festival (AT).

Hardstyle is aan het globaliseren en fans over de hele wereld staan te springen om hun favoriete artiesten te zien. Hier in Nederland mogen wij als festivalliefhebbers gerust ‘verwend’ genoemd worden. Zodra het festivalseizoen begint is er vrijwel ieder weekend wel een festival in het land, ook met hardstyle. Er is dus een zeer ruim aanbod. Dit is in andere landen niet zo. In de Verenigde Staten en Australië bijvoorbeeld, leven fans het hele jaar naar een enkel festival toe en zien dit dan ook veel meer als een onvergetelijke ervaring.

Al met al mag er worden gezegd dat hardstyle binnen een relatief korte tijd een groot marktaandeel heeft vergaard en druk bezig is om de wereld te veroveren. Hardstyle is uitgegroeid tot één van de beste dance-producten die Nederland te bieden heeft.

“Van underground hit, naar wereldwijde sensatie.”

Reacties

  • dino 13 december 2015 - 14:39

    ze zijn subground vergeten…

    Quote
  • Jarne 21 november 2015 - 16:40

    Goede beschrijving, alleen ik denk dat bij euphoric Da Tweekaz sowieso nog wel bij kan ;) ben erg van van deze site! Mooi gedaan!

    Quote
  • jeroen 15 november 2015 - 21:06

    Wat mij betreft organiseerd q-dance met bass events theqontinent in de USA past perfect, en dan veroverd hardstyle echt de wereld #nualleenaziënog ;)

    Quote

Reageren