Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Door de jaren heen heeft het hardstyle genre zich ontwikkeld tot een internationaal fenomeen, dat wereldwijd miljoenen liefhebbers heeft weten te bereiken. Dit zijn 17 hardstyle documentaires die onze geliefde scene, labels en festivals uitlichten met behind the scenes, interviews en nog véél meer!

1. Scantraxx: 15 Years of Hardstyle

Deze film laat zien hoe het genre, leading label ‘Scantraxx’ en de artiesten onderwerpen binnen de muziekindustrie hebben beleefd, zoals de impact van de digitalisatie van vinyl tot streamen en de globalisatie naar meer dan 20 verschillende landen. Niemand minder dan Scantraxx oprichter DJ The Prophet, Headhunterz, Showtek, D-Block & S-te-Fan & vele anderen delen hun verhalen in deze must-see documentaire.

2. Hardstyle in Retrospect

In de mini-documentaire van Artic komen de verschillende fasen van de hard dance aan bod, waaronder de commercialisering van hardcore (“dit was de doodsteek“) en het ontstaan van het hardstyle genre. Ondersteund door oude beelden en interviews met artiesten als Isaac, Luna, Pavo, Derb, Haze, JTS, Evanti, Fanatics, Desnar & Adaro wordt er teruggeblikt op vinyl draaien, de ontwikkeling van raw hardstyle en de populariteit van early hardstyle.

3. Coone – Trip To Tomorrow

In 2018 kreeg niemand minder dan hardstyle held Coone de eer om als allereerste hardstyle DJ ooit op de Tomorrowland Mainstage te draaien. Iedere maand gaf hij dan ook een kijkje in zijn dagelijkse leven en nam hij ons mee op zijn muzikale reis: Trip To Tomorrow. “A journey towards one of the biggest goals in my career, the Tomorrowland 2018 Mainstage! Together, we’ll make this a monumental chapter in hardstyle history.”

4. Qlimax 2011 – The Documentary

Qlimax staat al jaren bekend als één van de grootste indoor hardstyle events in de wereld. Op 26 november 2011 vond Qlimax plaats in het GelreDome in Arnhem, waarvan Q-dance ons een unieke behind the scenes bracht. In deze documentaire volgt de organisatie Coone, een bezoeker, een cameraman & een editor, en de mensen verantwoordelijk voor rigging en lasers.

5. Evolution of Style – A journey with Brennan Heart

In 2013 kwam Brennan Heart met zijn documentaire Evolution of Style. In deze film leer je meer over Brennan Heart, zijn leven en zijn passie voor het hardstyle genre. Van zijn persoonlijke leven, tour-leven, studio-time en evenementen tot nieuwe muziek, interviews en collega DJ’s: deze documentaire is zeker het kijken waard voor menig hardstyle-liefhebber.

6. 10 Years Dirty Workz – The Documentary

“With its broad sound, by artists such as Coone, Da Tweekaz, Psyko Punkz and Wasted Penguinz, supporting the rising stars in the scene as well as the darker sounds of Raw under the Anarchy imprint to the fresh new combination of sounds which is Wolf Clan – Dirty Workz has it all!” Deze documentaire viert het 10-jarig bestaan van Dirty Workz met vele interviews, verhalen en epische event beelden.

7. Warface “Ascension” – The documentary

In Ascension geeft Warface zijn fans een kijkje achter de schermen in de periode tussen de releases van zijn albums Art of War en The 9 Circles. Kijkers worden meegenomen in het jaar waarin Warface zijn album produceerde, maar ook in zijn ervaringen en groei binnen de scene.

8. End of Line – Strive For Domination

End of Line Recordings werd in 2014 opgericht, en bestaat inmiddels uit de harde kern van Artifact, Bloodlust, D-Sturb, Delete, Killshot en Warface. Na talloze welbekende releases als ‘Disco Weapon’, ‘I Need You’ en ‘Imma Boss’ heeft het label nu bij de nieuwe groepstrack ook een gelijknamige documentaire uitgebracht: Strive For Domination. In deze korte documentaire zie je naast het writer’s camp van afgelopen januari ook interviews met alle familieleden, die vertellen over wat End of Line Recordings voor hun betekent.

9. 10 Years Noisecontrollers Documentary

Vorig jaar vulde Noisecontrollers Poppodium 013 in Tilburg om zijn 200ste release te vieren. 5 jaar geleden bereikte hij ook al een grootse mijlpaal in zijn muzikale carrière: het 10-jarig jubileum van Noisecontrollers. Om deze 10 jaar te vieren presenteerde Bas een documentaire waarin hij praat over zijn muzikale reis, ervaringen in de scene en veel meer.

10. Underground to Worldwide ft. Hardstyle Singapore

Deze documentaire gaat over de hard dance scene in Singapore, ondersteund door interviews met feestgangers, evenementenorganisaties en “the founders who started it all”. Deze documentaire is zeker een must-see als je meer te weten wil komen over de hard dance scene aan de andere kant van de wereld.

11. Digital Punk – The Short Documentary

Deze korte documentaire draait om Digital Punk, zijn leven én zijn pure passie voor het hardstyle genre. Onder andere hoe hij een bekende raw hardstyle producer/DJ werd, zijn meningen over de scene, de Unleashed Podcast & véle andere onderwerpen komen voorbij. Deze documentaire is zeker het kijken waard om meer over hardstyle held Digital Punk te leren.

12. Sound Rush Presents: The Road To Qlimax

In deze korte documentaire neemt het duo Sound Rush je mee op hun reis naar “what is becoming our most memorable booking to date”. In hun ‘Road to Qlimax’ film vind je onder andere interviews met Headhunterz, studio-beelden, behind the scenes en veel meer.

13. Hard Driver: All or Nothing

2020 wordt een groot jaar voor Hard Driver: All Or Nothing. Met dit gloednieuwe concept zal hij iedere maand minimaal één track releasen, wat van start is gegaan met de 4-track All Or Nothing EP. Verder introduceert de DJ/producer een upgraded live experience van zijn live-act en zal hij zijn fans voorzien van unieke behind the scene-beelden in een vierdelige YouTube-series, waarvan je de eerste twee al kunt bewonderen.

14. On The Road to Redemption

Van ‘Trip Around The World’ tot ‘Command & Conquer World Tour’, ‘Bringing Hard Dance To Asia’ en ‘Kicking-Off The Festival Season’; in Radical Redemption’s YouTube-serie On The Road to Redemption neemt Joey je mee in zijn ontzettend drukke planning. In het eerste seizoen van de serie laat Radical unieke behind the scenes zien, net als studiosessies en véél meer.

15. The Return of Project One

“Who would have thought. After 8 years of radio silence.” In 2016 maakte Project One hun legendarische terugkeer op één van de grootste indoor harder styles events Qlimax. In deze video zie je hoe Willem en Joram zich voorbereiden op deze mijlpaal, inclusief studiotijd, emotionele gesprekken en behind the Qlimax scenes.

16. Ik ontrafelde het mysterie van Veenendaalse hardstyle

“Headhunterz, Wildstylez en Noisecontrollers groeiden allemaal op in het non-descripte plaatsje en werden wereldberoemd. Hoe kan dat nou?” In deze aflevering van VICE gaat Tim Fraanje samen met Headhunterz naar Veenendaal om het mysterie van de Veenendaalse hardstyle te ontrafelen.

17. 10 Years of Gearbox Documentary

In 2019 bestond het welbekende Gearbox Digital label alweer 10 jaar. Om dit in stijl te vieren presenteerden ze een documentaire compleet gevuld met verhalen over het label en interviews met artiesten als Rooler, Luminite, Thyron, Rebelion & vele anderen. Een must-see voor menig raw hardstyle liefhebber, dus!

Natuurlijk zijn er nog véél meer documentaires die je kunt bekijken, waaronder hardcore films als Thunderdome Never Dies – The Full Story, Uniform – The Dress Code Of Dutch Hardcore Culture, This Is Hardcore & ga zo maar door! Al met al heeft de hardere stijlen scene dus werkelijk een grootse geschiedenis en talloze verhalen om te vertellen. 

Reageren