Door Amber Hoebeke en Max de Munck

Een nieuwe editie van Decibel outdoor staat weer voor de deur en de line-up was wederom om de vingers bij af te likken. Lekker weer, leuke mensen, leuke muziek: wat wil een mens nog meer?

Een ijskoud welkom

We kwamen al vroeg aan in Hilvarenbeek, waar de touringcar al heel vlot geparkeerd kon worden op het parkeerterrein. Gelukkig was het maar een klein stuk lopen naar onze ingang, waar wij vervolgens niet in de rij hoefden om de tickets te laten scannen. Vervolgens hebben we gelijk ook munten en een kluis gescoord, waarbij we al warm werden onthaald door verklede mensen. Bij het halen van onze kluis werden we al aangenaam verrast. Bij het opendraaien ontdekten wij namelijk geen leeg vak, maar een ijskoud biertje! Dat beloofde al veel goeds.

decibel outdoor 2018 heineken kluisje

Omdat we al vroeg vertrokken, hebben we nog van wat euforische deuntjes kunnen genieten. Op de grote mainstage was namelijk KELTEK aan het draaien. De mainstage was omgetoverd tot de powerstation die wij herkende van de reclameposters. Naast ‘Maximum Power’, draaide hij ook zijn nieuwe nummer ‘Valkyries’. Een heerlijk deuntje om je dag mee te beginnen!

Na KELTEK waren we al wat opgewarmd en helemaal klaar om de rest van het festivalterrein te verkennen. Hoewel de meesten van ons al eens op Decibel zijn geweest, blijft het leuk om alle stages op een rustig tempo te verkennen. Decibel is opgedeeld in 6 districten, waarin elk district verschillende stages heeft. Hierdoor zijn er erg veel genres aanwezig op het festival. Dat is genieten als je geen duidelijk plan hebt voor die dag, maar voor de mensen die veel dj’s willen zien kan dit voor echte dillema’s zorgen. Op een festival als Decibel zitten wij als reporters dan ook met onze handen in de haren omdat het maken van keuzes (bijna) onmogelijk is. Gelukkig maakt het uiteindelijk niet uit waar we belanden: je wist toch wel dat er een goede DJ aan het draaien was.

Op speurtocht

Tijdens ons rondje lopen kwamen we langs The Hydro Station (Raw Hardstyle) op het water. Hier was Clockartz aan het draaien. Hoewel het al iets later op de middag was, was de zaal nog niet vol. Jammer, want de jongens van Clockartz draaien toch altijd hele fijne platen. Zo maakten we een kleine tussenstop voor een dansje op ‘Victorious’ voordat we verder liepen.

Decibel outdoor 2018

Het zal de bezoekers van Decibel niet ontgaan zijn, want wie er de mainstage heeft bekeken, moet het gezien hebben: de secret bar in de mainstage. In The Powerstation was een kleine bar gemaakt, waar bepaalde bezoekers van het festival, gekleed als monteurs van Heineken, even flink mochten flaneren. Vanzelfsprekend wilden wij ook wel eens een kijkje nemen vanaf deze kant van de stage. Helaas bleek dat je daarvoor eerst een sleutel moet vinden. Na een tip van een medewerker dat de sleutel te vinden was bij een mevrouw met een rode ster op haar shirt was ons doel voor die dag gevonden.

Ons ‘rondje lopen’ strandde al snel door de zoektocht naar de mevrouw met de sleutel. Op dat moment was Sound Rush bezig op de mainstage. Tijdens het zoeken zijn we een paar keer gestopt om een dansje te doen op onder andere ‘Crump’ en ‘Silentium’. Helaas bleek onze zoektocht niet succesvol en zijn we verder gaan lopen. Hierbij stuitten we op een ware ‘zenbar’. Voor iedere bezoeker die graag écht tot rust wilt komen is dit een must. De geheime activiteiten in deze tent zijn enorm ontspannend. Zo kan er o.a. gekozen worden voor een ontspannende puzzel, een heerlijke massage of het kleien van het geslachtsdeel van hun partner. Onze prachtige handgemaakte geslachtsdelen waren te bewonderen in de Zenbar.

Boswandeling

Al weer door naar de volgende stages, waar we in vlot tempo voorbij liepen. In het bos waren wat kleinere stages geplaatst waar het nog vrij rustig was. Vooral The Toxic Lab (uptempo) en The Dark Coalmine (terror) waren erg leuk aangekleed. Verder in het bos waren er plekken ingericht om tot rust te komen. Dat kon op een schommel, het strand of een picknickbank.

Tijd voor rust hadden we niet. Op The Southern Swamp was Chris One al aan het draaien. Wie hem wel eens op andere feesten als Loudness heeft gezien, weet dat deze man aardige klappers heeft klaar liggen. Gelukkig pakten we net wat fijne deuntjes mee van zijn track met Delete: ‘Ready To Genocide’ en ‘Back 2 Sleep’.

Onderweg naar The Pussy Lounge Mansion hebben we nog even iets te eten meegepakt bij één van de vele leuke kraampjes. De keuze was gevallen voor een bakje pasta die hier vers gemaakt werd. Verder met het rondje was de gigantische Pussy Lounge Mansion aan de beurt. Hier was het op dit moment erg druk. Gelukkig was er op het premium deck genoeg ruimte om onder het genot van een ijskoud drankje en een heerlijke pasje te dansen. Ook waren er bankjes aanwezig waar mensen konden zitten. Vanaf deze hoogte hadden we prima uitzicht op de Mansion. Natuurlijk zijn de prachtige danseressen ook weer aanwezig om een leuk dansje te doen aan een paal. Verder was er ook uitzicht op het water met daarin de partyboot. Na een plasje op de schone wc’s zijn we dan ook naar de boot gaan kijken. Deze shuttle boat werd druk bezocht, dus besloten wij om te verkassen om op tijd te zijn voor de set van Apexx.

pussy lounge decibel outdoor 2018

This Is Who We Are

Teruglopend naar de Southern Swamp hoorden we al weer wat fijne deuntjes. Zijn nummer ‘AK-47’ maakt dat we allemaal weer aardig los gaan. Verder draaide hij ook ‘Followed’ van Rejecta, ‘Run Away’ van Phuture Noize en ten slotte ook nog zijn remix van ‘Justice For All’.

Na die aardige dosis Raw Hardstyle werd het weer eens tijd voor wat classics! Lopend naar The Garage voor SMACK live van The Pitcher merkten we dat het al enorm druk was op de weg. Ook op bij stage was het al aardig vol. De sfeer was top tijdens deze set: iedereen liet zijn beste danspasjes zien en blije gezichten waren overal aanwezig. Het toppuntje van deze set was voor ons dan toch wel de bekende ‘This Is Who We Are’.

Om de afwisseling er lekker in te houden zijn we even gaan spieken in de Loudness tent. Hier waren Gunz for Hire aan het draaien. De tent stond tot buiten helemaal vol en dit gaf een enorm gaaf zicht als je kwam aanlopen. Alle welbekende tracks van G4H kwamen aan bod, zoals: ‘Armed & Dangerous’, ‘Lion’ en ‘Pussylover’. Bij het draaien van ‘Immortal’ kregen wij even een flashback naar Qlimax, waar er live werd meegezongen. Dit blijft een speciaal moment.

Summer In The City

Het was tijd om weer even de benen te strekken (en onze grote vriendin met de rode ster tegen te komen) dus liepen we even langs The Powerstation. Hier waren Da Tweekaz bezig met hun Fuelled By Fanatics-live set. Zo konden wij nog even mooi een dansje doen op de remix van Destructive Tendencies van ‘Vodka’. Hierna namen Noisecontrollers en Atmozfears het stokje over en draaiden ze het oude (en als het aan ons ligt beste) Decibel anthem: ‘Summer In The  City Part II’. Hierna was het even tijd voor een plaspauze. Helaas hadden ze veel te weinig wc’s neergezet naast de mainstage en moesten we enorm lang wachten. Het was een bijzonder tafereel om mee te maken hoe verschillende personen er pas op de wc achter kwamen dat er geen wc papier was en er op een werkelijk komische manier met het hoofd buiten de deur één voor één om hulp geroepen werd.

Net op tijd na een te lange plaspauze waren we aangekomen bij de classic stage waar Triple T From Italy elk moment kon beginnen. Hier sloot Davide Sonar zijn set nog af met ‘Natural’. De sfeer zat er goed in. Nu namen de Italiaanse mannen het over en zij draaiden een geweldige set. Hierin kwamen niet alleen bekende classics aan bod, maar ook veel oudere nummers. De bekende nummertjes als: ‘I Will Growl’, ‘Tokyo’ en ‘Les Drums’ blijven heerlijk om mee te schreeuwen.

Crispy Bassdrum

Een van de moeilijke keuzes die we moesten maken: Headhunterz of N-Vitral? Hoewel dit voor veel bezoekers een duidelijke keuze kan zijn was dit het voor ons echt niet. Daarom zijn we opgesplitst. Headhunterz draaide op de The Powerstation die helemaal vol stond. Gelukkig was er nog een mooi plekje voor een danspasje. Hij opende met ‘Rescue Me’ het nummer samen met Sound Rush die even later ook nog hun shine mochten pakken op het podium met het nummer ‘Look At Us Now’. Hij sloot zijn setje af met zijn klapper ‘Destiny’.

N-Vitral draaide tegelijkertijd in The Abandoned Church. Het begon al aardig druk te worden. Omdat het nog goed weer was, hebben we dan ook een fijn plekje uitgekozen net buiten te tent. Zoals altijd stelde hij ons niet teleur. We hebben dan ook flink staan rammelen op ‘Pussy Motherfuckers’ en de ‘Crispy Bassdrum’ remix van GPF.

decibel outdoor 2018

Wat ons gedurende de dag opviel was dat het publiek uit mensen van alle leeftijden bestond. Wij vinden het altijd mooi om te zien hoe jong en oud samen van de muziek kan genieten. En toen was het opeens al tijd voor Ran-D en Phuture Noize. Een gouden duo als je het ons vraagt. Hun eigen tracks wisselden ze lekker af  en was het voor ons één van de betere sets die we gehoord hebben op Decibel. Phuture Noize gooide zijn nieuwe nummer, ‘We Are The Fallen’, samen met Sub Zero Project er nog in. Dit nummer is de perfecte combinatie tussen deze Phuture Noize en het Sub Zero-duo. Ook nummers als ‘Hurricane’, ‘Armegeddon’ en ‘We Are Society’ klapten er lekker op.

Explosions?!

Net voor het einde van de set hebben we ons verplaatst naar Delete & Mind Dimension. Hierbij werden we er weer even vriendelijk aan herinnerd hoe groot dit terrein is en op zo’n moment ook kan dat best een nadeel zijn als je even snel naar een andere dj wilt. Er hing wel een sfeertje waar je U tegen zegt bij deze set. De klaplongen vlogen je om de oren. Bij het nummer ‘Explosions’ van Delete en Vazard ging het nog even een tandje harder los. Ook kwamen tracks als ‘Louder’, de remix van ‘Pulse’ en ‘V2P’ voorbij.

Ondertussen gingen we onze benen zo goed voelen dat een korte pauze moest en hebben we Main Concern achter moeten laten. Bij de pauze konden we nog even meegenieten van de deuntjes van Minus Militia op de achtergrond. En toen was het laatste uurtje al weer aangebroken. Om de afwisselende lijn vast te houden gingen wij naar de goden van de frenchcore: Sefa en Dr. Peacock. Ze openden met een eigen decibel edit die ze hadden gemaakt gevolgd door ‘World Of The Dream’. Onze laatste energie konden wij nog goed kwijt bij ‘Frenchcore Worldwide’ en ‘Rocking Fire’ van Radium. Om kwart voor 11 hebben we ons nog even verplaatst naar de mainstage om te kijken hoe b2s het probleem rondom het vuurwerkverbod heeft opgelost. De show was verplaatst naar het water en met de fonteinen er bij gaf dit een erg leuk effect. Gelukkig nog een creatieve oplossing voor dit verbod anders werd het voor ons wel een heel vuurwerkloos zomertje.

decibel outdoor 2018

De puntenverdeling

Een dag in de zon, dansend bij het water met alleen maar leuke mensen en muziek hebben wij ons zeker weten erg vermaakt. Het geluid was top, het vuurwerkverbod is creatief omzeild, de locatie is erg leuk en de sfeer bij bepaalde sets is geweldig. Nog steeds balen we wel dat onze zoektocht naar de Heineken mevrouw met de ster niet is gelukt, maar we zullen volgend jaar zeker weer een moedige poging doen. Doen jullie volgend jaar weer mee?

Beeldmateriaal via Facebook-pagina Decibel outdoor

Beoordeling

  • Sfeer80%
  • Show80%
  • Geluid90%
  • Line-up90%
  • Locatie90%
  • Stage85%

Overall
waardering

86%

Overal waar je keek op Decibel outdoor 2018, was het goed te merken dat er ontzettend veel aandacht in de beleving van het festival gestoken. Het mooie aan Decibel is dat er zoveel verschillende soorten mensen, jong en oud, allemaal samen kunnen feesten op zo’n gigantisch evenement.

Reageren