Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Zojuist is in een persconferentie bekendgemaakt dat Nederland de maatregelen tegen het coronavirus flink gaat aanscherpen. Zo zijn álle evenementen tot 1 juni nu officieel afgelast, en bestaat er geen ondergrens meer van 100 bezoekers. 

Alle samenkomsten en evenementen in Nederland worden tot 1 juni verboden. Dat maakte justitieminister Grapperhaus zojuist bekend in een persconferentie met premier Rutte en zijn collega-ministers Van Rijn (Medische Zorg) en De Jonge (Volksgezondheid). De maatregel zal worden gehandhaafd met boetes. Grapperhaus: “Ik realiseer me dat het hard zal aankomen. Je verheugt je hier juist op. Maar als we het willen controleren, hebben we geen keuze.”

Ook andere maatregelen worden aangescherpt. Zo moet het hele gezin thuisblijven wanneer één iemand uit het gezin koorts heeft. Ook wanneer drie of meer personen niet anderhalve meter afstand tot elkaar houden en ze geen gezin zijn, worden er boetes uitgedeeld die kunnen oplopen tot 400 euro. Daarnaast moet bezoek in eigen huis worden beperkt tot maximaal drie personen, mits de afstand bewaard kan blijven worden.

Wat moet ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel volgens het RIVM. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

  • Blijf thuis: ga alleen het huis uit wanneer het noodzakelijk is
  • Houd 1,5 meter afstand
  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Om op de hoogte te blijven van de laatste informatie omtrent het coronavirus kun je de website van het RIVM in de gaten houden. Lees hier hoe jij met social distancing de verspreiding van COVID-19 zoveel mogelijk tegen kan gaan. 

Reageren