Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Dit jaar is het tijd voor de zeventiende editie van Decibel outdoor, één van de hoogtepunten van het festivalseizoen. Met zo’n 250 artiesten verdeeld over 25 podia gedurende het gehele weekend, is er genoeg reden to LIVE LOUD! Wij spraken met anthemmaker Atmozfears uitgebreid over zijn track en Decibel outdoor. 

LEES OOK: Decibel wordt bigger, better & longer: “Onze handen beginnen te jeuken bij alle mogelijkheden”

Decibel outdoor is al sinds 2002 één van de grootste en populairste festivals binnen de hardere stijlen. Ook Tim, beter bekend als Atmozfears, is al jarenlang op het evenement te vinden. “In 2013, toen ik eigenlijk pas net om de hoek kwam kijken, kwam ik in aanraking met de organisatie. Tot mijn verbazing mocht ik toen de mainstage openen, en sindsdien ben ik ieder jaar aanwezig geweest!”

“Decibel is thuiskomen”

Voor Atmozfears voelt Decibel dan ook altijd als thuiskomen. “Naast dat het letterlijk 10 minuten van mijn huis vandaan is, is de sfeer altijd perfect.” Dit gevoel bleek wederzijds te zijn, toen Tim werd gekozen als de anthemmaker. “Ik had al een aantal keer een poging gedaan om het Decibel anthem aan te leveren, maar dat was tot op heden nog niet gelukt. In 2014 was dat ‘Reawakening’ en het jaar erop was het ‘Gold Skies’, wat uiteindelijk het Weekend OST is geworden. Hierdoor ben ik altijd wel blijven hangen bij het team… and here we are!”

In al die jaren dat Decibel outdoor georganiseerd wordt, zijn er al aardig wat legendarische anthems voorbijgekomen. Artiesten als Zatox, Max Enforcer, Noisecontrollers, Ran-D en Brennan Heart gingen Atmozfears al voor, die zorgden ook voor enige inspiratie. “Ik ben nog steeds verliefd op alle anthems van Noisecontrollers. Voor mij, persoonlijk, heeft hij toen precies vertaald in zijn muziek wat Decibel zou moeten zijn.”

“Straight to the point zonder het Atmozfears gevoel te verliezen”

Voor zijn anthem ‘Live Loud’ wilde Tim dan ook hetzelfde gevoel uitdragen. “Zomers, stoer, maar niet zonder emotie; waar Live Loud voor staat. Ik had me voorgenomen om de melodie ook zo toegankelijk mogelijk te houden, dus ik wilde het straight to the point zonder het Atmozfears gevoel te verliezen.” Door samen te werken met dezelfde vocalist als Ran-D, heeft Tim in zijn ogen hetzelfde gevoel als het anthem ‘Craving For The Beat’ weten te creëren.

Decibel outdoor 2019

Maar, hoe komt zo’n groot anthem nou precies tot stand? “Normaal maak je muziek voor jezelf, maar nu werk je samen met een team om een ultiem festivalgevoel weer te geven. Je brainstormt over ideeën, thema’s en lyrics, en je ontvangt veel meer feedback dan bij het maken van een eigen track.” De druk die met de track gepaard gaat, is volgens Atmozfears ook anders dan normaal. “Het is joúw taak om het te laten slagen, en wanneer dit niet zo uitkomt is dat een flinke domper voor de organisatie.”

“Na twee weken – en bijna te hebben opgeven – had ik de melodie te pakken”

Gelukkig is hier bij de nieuwe ‘Live Loud’ geen sprake van, en werd Tim ook voor een groot deel vrijgelaten door B2S kijkend naar het creatieve aspect. “Niets is te gek, en daar hou ik van! Na twee weken zitten op de melodie – en het bijna op te hebben gegeven – had ik hem te pakken en ging de rest eigenlijk helemaal vanzelf.” Et voilà! Het Decibel outdoor 2019 anthem was geboren. “Een frisse sound met een knipoog naar het verleden.”

Voor deze editie van Decibel outdoor is er flink uitgepakt, zo zal het festivalterrein dit jaar welgeteld drie dagen geopend zijn in plaats normaal maar één. “Meer Decibel is altijd beter! Meer tijd voor alle liefhebbers om meer te genieten van hun favoriete festivalbestemming van het jaar.” En Tim is absoluut één van deze liefhebbers. “Naast optreden, vermaak ik mij altijd heel erg als bezoeker zelf. Lekker geïnspireerd raken door mijn collega’s is iets wat ik daar altijd goed kan doen.” 

“Nieuwe muziek, samenwerkingen en vol energie!”

Een echte festivalbezoeker kan Atmozfears alleen niet zijn. “Ik zou het het liefste mee maken zoals jullie dat ook doen. Dit gaat soms alleen niet; wanneer ik heel erg van een set aan het genieten ben kan iemand mij er helemaal uithalen wanneer hij/zij bijvoorbeeld om een foto komt vragen. Niet dat ik het erg vind hoor, maar soms is het dan beter om anoniem rond te dwalen op Decibel!” 

Anoniem zal hij inderdaad niet zijn, want we zullen Atmozfears natuurlijk terugzien met een set op de Decibel outdoor Mainstage, waarvan we volgens Tim veel mogen verwachten. “Nieuwe muziek, vol energie, maar altijd met emotie, en misschien nog wel een paar hele speciale samenwerkingen! Let ook goed op de eindshows…”

Decibel outdoor zal 16, 17 en 18 augustus 2019 plaatsvinden in Hilvarenbeek. Kaarten zijn nog verkrijgbaar via de officiële website van het evenement, waar je ook meer informatie over deze editie kunt vinden.

Afbeeldingen via Facebook-pagina Atmozfears & B2S

Reageren