Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

De opbouw van Decibel outdoor is van start gegaan! Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar alle ontwikkelingen dit jaar en doken in de keuken bij het creatieve team. Als lead creative bij B2S is Janna grotendeels verantwoordelijk voor het bedenken van een thema voor het grote Decibel outdoor, wat dit jaar ‘LIVE LOUD’ is. Wij spraken Janna over hoe zo’n thema precies tot stand komt, hoe deze uiteindelijk verwerkt wordt in de aankleding van de stages en meer over de uniekheid van Decibel outdoor zelf!

Janna is verantwoordelijk voor de experience van Decibel outdoor bezoekers. Samen met het team werkt ze alles uit tot een kloppend totaalplaatje. “Alles wat ze zien, doen, ervaren, horen, voelen en noem maar op. Vanaf het eerste moment dat ze iets over een evenement te weten komen, tot de show zelf en alles wat erna komt. Het moet gewoon helemaal kloppen. Samen met mijn show team produceer ik daarnaast ook de (intro)shows, eindshows, het entertainment en ga zo maar door.”

“De term ‘thema’ is te plat voor wat we proberen te creëren”

Dan naar de start van het creatieve proces: Decibel 2018 is net afgelopen… Wanneer en hoe begint het team met de voorbereidingen voor de nieuwe editie in 2019? “In de aanloop naar 2018 halen we heel veel leermomenten uit alles wat we doen, die nemen we direct mee in het proces van de komende editie. Zowel vooraf als tijdens het evenement kijk je naar wat goed en minder goed werkt. Uit bepaalde creatieve processen haal je soms ook ideeën die niet gelijk uitgevoerd kunnen worden, die schrijf je op voor de volgende editie.” Een creatief proces ligt volgens Janna dan ook nooit stil: “We zijn altijd kritisch aan het opletten!”

Deze gedachten monden uiteindelijk uit in een gloednieuw thema voor Decibel outdoor. Niet gewoon maar een thema, maar een hele experience als het aan Janna ligt. “De term ‘thema’ is te plat voor wat we proberen te creëren. Zeker in onze scene, die een complete lifestyle vertegenwoordigt! Wat we met Decibel doen gaat veel verder dan dat. Het is een gevoel wat je mensen wil geven, we willen iets neerzetten waar mensen graag deel van uit maken; een totale experience.”

“Decibel is een no-nonsense festival, in de zin dat bij ons de muziek en de ervaring van de bezoekers altijd centraal staan”

Hoewel iedere editie van Decibel outdoor dus een unieke experience is geweest, loopt er wel een rode draad door de jaren heen. Deze is vooral gericht op Decibel als de ‘Ultimate Festival Destination’. “Met de vetste festivalcamping van Nederland (en misschien wel Europa?) is dat nog steeds één van onze pijlers. De afgelopen jaren hebben we de experience steeds breder getrokken en ook een subtitel toegepast om dit kracht bij te zetten. Decibel is een no-nonsense festival, in de zin dat bij ons de muziek en de ervaring van de bezoekers altijd centraal staan.”

Uiteindelijk heeft dit voor deze editie van Decibel geleid tot LIVE LOUD: niet zo zeer een thema, maar een overtuiging. “Een reminder om maximaal te genieten van de dikste en meest luide muziek die er bestaat, op de plek waar we allemaal samen komen met hetzelfde doel.” Kijkend naar het grotere plaatje gaat dit zelfs nog een stapje verder: “Decibel heeft altijd een city vibe gehad, we hebben dit er alleen nooit echt dik bovenop gelegd. We waren het gewoon. Met de nieuwe opzet van 3 dagen hebben we ervoor gekozen om dit echt te omarmen. In The Loudest City is het leven ruig, extreem, hard. We LIVE LOUD!”

“De mainstage wordt de plek waar alles samen komt, onze sanctuary of sound…”

Dit jaar is Atmozfears verantwoordelijk voor het anthem van Decibel outdoor: ‘Live Loud’, aan hem om het ultieme Decibel gevoel over te brengen. “Music speaks louder than words. Een quote die ik vaak gebruik en de reden waarom ik in deze business zit. Je kunt met muziek een bepaald gevoel bij iemand creëren. Decibel heeft altijd een ruig randje gehad en spreekt een brede doelgroep aan omdat we zoveel stijlen vertegenwoordigen, en dit is natuurlijk best lastig te vertalen naar een anthem.” Maar, volgens Janna compleet gelukt: “De lyrics zetten de juiste toon en de melodie is er ééntje die je bij blijft. Of je nou wilt of niet!”

LEES OOK: Atmozfears over het creëren van Decibel anthem ‘Live Loud’: “Een frisse sound met een knipoog naar het verleden”

Het thema wordt natuurlijk ook doorgevoerd in de ontwerpen van de stages, waaronder de grootse Decibel mainstage. Hoewel dit natuurlijk nog topgeheim is, ligt Janna een klein tipje van de sluier op… “Haha, een klein beetje dan! Zoals gezegd, LIVE LOUD gaat dus over een overtuiging. Iets waar we stiekem allemaal naar streven, of je nou artiest of bezoeker bent. Het is een gezamenlijke “craving for the beat”, een gevoel wat iedereen herkent.” De Decibel outdoor 2019 mainstage gaat dan ook over deze geloofsovertuiging. “We brengen een eerbetoon aan hetgeen wat ons allemaal verbonden heeft: de hardere stijlen. Het is de plek waar alles samen komt, onze sanctuary of sound…”

“In iedere stad zijn er 3 dingen die je groot of klein altijd terug zult vinden, en onbewust de essentie vormen”

Als bezoeker krijg je er weinig van mee, de creatie van zo’n grote mainstage. Toch is B2S maandenlang bezig met het bedenken en uitwerken van de stage. “Elk detail moet kloppen. Tijdens het uitwerken van de volledige experience vallen er steeds meer puzzelstukjes op hun plek. We voelen vrij snel wat we nodig hebben om de verschillende elementen over te brengen. Dit verbeelden we in moodboards, waar uiteindelijk de eerste schetsen uit voort komen.” Er worden talloze tekeningen en berekeningen gemaakt, en de complete show wordt ontworpen en uitgewerkt. “We denken aan álles, om een zo dik mogelijke experience neer te zetten voor de bezoekers!”

Ook voor de rest van de stages staat er veel gepland omtrent de Decibel outdoor experience. Dit jaar is het nóg verder doorgevoerd, door volgens Janna te kijken hoe een stad nu echt in elkaar zit. “Dan heb ik het niet over simpele straatnaambordjes, bewegwijzering enzovoorts. In iedere stad zijn er 3 dingen die je groot of klein altijd terug zult vinden en onbewust de essentie vormen: een heiligdom, waar ze hun geloofsovertuiging delen. Een industrie waar ze hard werken en een uitgaansgebied waar je helemaal los kunt gaan. Deze 3 basiselementen hebben we verder uitgewerkt in de overige gebieden. We hebben daarmee een hele diverse “urban culture” gecreëerd. Op zuid hebben we natuurlijk een tweede mainstage, die op vrijdag toneel is voor de opening en op zaterdag voor de Pussy lounge.”

“Ons terrein is waanzinnig, ik ben er zelf ook nog steeds verliefd op!”

De aankleding blijft niet bij de stages zelf, het gehele Decibel outdoor terrein wordt omgetoverd in het gevoel van LIVE LOUD. “In de huisstijl hebben we gekozen voor een hard en knallend kleurenpallet. Dit ga je op veel plekken terugzien. We richten ons buiten dat dus ook op de “urban culture” met verschillende herkenningspunten en belevenissen per gebied. Ons terrein is waanzinnig, ik ben er zelf ook nog steeds verliefd op!” Daarnaast legt Janna uit dat het terrein ieder jaar optimaal benut wordt. “Daarom hebben we dit jaar weer een aantal veranderingen doorgevoerd in stages en hebben we er bijvoorbeeld een toffe chill-out op het water bij.”

LEES OOK: Decibel wordt bigger, better & longer: “Onze handen beginnen te jeuken bij alle mogelijkheden”

Decibel outdoor ondervindt een aantal grote veranderingen voor de komende editie: “bigger, better & longer.” Ook de eindtijd verandert naar 01:00 in plaats van 23:00, waardoor er veel meer ruimte ontstaat voor (licht)shows in het donker. “De droom van iedere showdesigner! In plaats van een half uurtje hebben we nu serieus de tijd om de set-ups van licht en laser helemaal tot hun recht te laten komen. Je gaat ook andere keuzes maken in bijvoorbeeld details van de mainstage, die dan juist nog vetter tot hun recht komen door licht, laser, vlammen of andere showelementen. In combinatie met de DJ-sets gaat dat echt een toffe synergie geven. Het is toch net dat beetje extra!”

“De festivalcamping is en blijft gewoon de absolute nummer één, met allerlei gekkigheid en onverwachte party’s”

Als je voorgaande jaren dacht de licht & lasershows dik waren, dan kun je volgens Janna nu absoluut je geluk niet op! “Het wordt 3 uur lang genieten. Het grote podium op zuid komt ook juist in de avond heel goed tot z’n recht. Op vrijdag en zaterdag hebben we daar een aantal vette shows voor uitgewerkt. Daar komt nog bij dat we op de mainstage zowel zaterdag als zondag een eindshow hebben, waar we helemaal los kunnen gaan. Daar bewaren we natuurlijk wel een paar speciale show-elementen voor.”

Nu zijn er nóg meer veranderingen voor het aankomende jaar, want op zondag zullen alle districten een ander genre vertegenwoordigen dan op zaterdag. Op deze manier krijg je, ondanks je muzikale voorkeuren, toch meer van het festivalterrein gezien. Dit wordt natuurlijk ook meegenomen in het design van de stages: “De stages zijn meer hybride. Maar nog steeds kijken we binnen het betreffende gebied en de genres wat het beste past. Daar is ook rekening mee gehouden in de indeling. Het gevoel moet natuurlijk nog steeds kloppen!”

Om het interview af te sluiten, vertelt Janna nog even in een notendop waarom liefhebbers van de hardere stijlen deze editie van Decibel outdoor absoluut niet mogen missen. “Ik hoop eigenlijk dat met alles wat ik hierboven verteld heb er eigenlijk geen twijfel meer over bestaat. Dit is het begin van een nieuwe legacy voor Decibel! Een compleet nieuwe experience met meer acts en stages dan welk hardere stijlen festival dan ook. Tel daar een lading toffe activiteiten, shows en entertainment bij en je bent ready to LIVE LOUD! De festivalcamping is en blijft gewoon de absolute nummer één, met allerlei gekkigheid en onverwachte party’s.”

Decibel outdoor zal 16, 17 en 18 augustus 2019 plaatsvinden in Hilvarenbeek. Kaarten zijn nog verkrijgbaar via de officiële website van het evenement, waar je ook meer informatie over deze editie kunt vinden.

Afbeeldingen via Facebook-pagina B2S

Reageren