Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

De meeste fans zullen het hier ontzettend mee eens zijn: want je eerste feestje, zal je namelijk altijd bijblijven. Stef Rievers heeft dit ook, doordat hij 6 jaar geleden in zijn uppie naar Defqon.1 ging voor zijn vuurdoop in de hardere stijlen feestjes. Het zorgde er zelfs voor dat hij fulltime aan het werk kon op festivals als cameraman, maar nu helaas thuis moet zitten omdat corona om de hoek kwam kijken. “Ik voel me verloren, als je bedenkt dat je dit weekend tussen al die mensen op The Gathering had kunnen staan. Daarom is deze tribute ‘Lost in Paradise’ voor iedereen die hetzelfde voelt als ik en vele anderen.”

LEES OOK: Q-dance exclusief over Defqon.1 at Home en de impact van de coronatijd

Stef had al vele eindshows van Defqon.1 gezien en hierdoor groeide de drang om ooit eens naar het grootste hardere stijlen festival ter wereld te gaan. “Net één dag na mijn verjaardag besloot ik in 2014 geheel in mijn eentje de volle weekender te omarmen, ik hield nou eenmaal van hardstyle en mijn vrienden waren te jong”, begint hij te vertellen. “In eerste instantie zou er een vriend van me meegaan, maar hij was zelf nog 17 jaar, dus uiteindelijk nam hij het risico tóch niet een aantal dagen van tevoren. Ik dacht: ik ben al helemaal klaar voor dit weekend en ik laat dit niet van me afpakken. Ik móet en zal hier heen gaan.”

“Van 70 uur in 1 week filmen op een festivals, naar helemaal 0 zonder evenementen”

Sindsdien heeft de cameraman – die doorgaans filmt voor de aftermovies van verschillende evenementen, recaps maakt voor artiesten en tijdens corona ook werkte aan de livestreams van REBiRTH en Intents Festival met Squere – de smaak te pakken gekregen, ook omdat hij daar ontzettend veel mensen ontmoette, die nu nog steeds zijn vrienden zijn. “Tot op de dag van vandaag heb ik nog altijd contact met een aantal mensen van dat weekend, sommigen bijna dagelijks, anderen minder.” Een typisch festivaldingetje, waar iedereen die naar feestjes gaat wel mee te maken krijgt. Maar nu leven we helaas in andere omstandigheden…

Laten we even de situatie schetsen waar het coronavirus voor heeft gezorgd. Want hoe zag het (werk)leven van deze cameraman eruit vóór de corona? “Terugdenkend is het eigenlijk bizar wat ik allemaal aan het doen was. Het lijkt zo onwerkelijk af en toe om eraan terug te denken. Bijna élk weekend een evenement, soms meerdere. Doordeweeks lekker naar de sportschool, door alle footage heenspotten om vette video’s in elkaar te zetten. Plannen maken voor andere video’s, terwijl het volgende weekend al bijna aanklopt om vervolgens wéér een keiharde productie mee te maken. Weken van 70 tot 90 uur in het festivalseizoen.”

“Ik werd tijdens mijn eerste Defqon meegenomen door allemaal vreemden, die ik al binnen enkele minuten beschouwde als vrienden”

Nu er een streep door het festivalseizoen is gezet door COVID-19, zit Stef vooral thuis. “Ik heb nu drie maanden een vergoeding van de overheid gekregen. Maar ik heb nu besloten dit niet te gaan verlengen, maar gewoon ’n baantje ernaast te zoeken. Lekker bezig blijven. Ik heb een aantal mooie projecten lopen, maar lang niet genoeg om fulltime bezig te blijven. Het heeft me zeker een ander perspectief gegeven op een aantal dingen, maar het heeft me vooral laten beseffen dat ik écht voor deze industrie leef.”

In de tijd dat Stef thuiszit, besloot hij om niet bij de pakken neer te gaan zitten, en begon hij aan ‘Lost in Paradise’: een tribute aan de muziek, de hardstyle, en de evenementen. “Ik weet nog goed dat ik tijdens mijn eerste Defqon met open armen werd ontvangen. Ik werd meegenomen door allemaal vreemden, die ik binnen een aantal minuten al gelijk als vrienden beschouwde.”

“Op de zaterdag tijdens de eindshow zat ik bovenop de schouders tijdens ‘Lost in Paradise’, met een heel mooi einde gingen de fakkels aan rondom het veld. Ik, zittend op de schouders wist niet wat me overkwam. Ik was compleet in het moment. Elk moment dat ik het moeilijk heb, een stomme dag heb of gewoon even in m’n eigen bubbel zit, ga ik terug naar het moment dat ik daar weer op de schouders zit: kijkend over 60.000 mensen die precies dezelfde passie hebben.”

“Nu, 6 jaar later wil ik een tribuut maken. Een liefdesbrief, een ode aan de muziek, de artiesten, festivalorganisaties en vooral het publiek. Waarin ik elke persoon mijn familie durf te noemen.” Want Stef heeft het gevoel dat er nu iets in zijn leven ontbreekt. “Ik voel me verloren, wetende dat ik dit jaar niet op de vrijdag tijdens mijn verjaardag keihard, maar dan ook écht keihard kan stampen op de snoeiharde beats, meezingen met de mooiste melodieën of ’s avonds even lekker een rondje kan lopen over de camping – om binnen te lopen bij de toiletten waar een moeilijk grote after aan de gang is.”

lost in paradise tribute to hardstyle and festivals corona stef rievers rieverze

Nadat vorige week de trailer online ging, heeft hij vandaag het eindresultaat van zijn tribute geplaatst. Met ontzettend veel beelden, die terugblikken op de festivals waar we zo van houden. “Dit was zo’n leuk proces, ik wist van een aantal projecten sommige shots nog uit mijn hoofd”, legt Stef uit. “Die meid die zo lachend staat te gaan terwijl je overal confetti ziet op Mysteryland vorig jaar, dát is voor mij dat echte festivalgevoel. Lekker gaan met de zon op je gezicht, harde beats en genieten. Maar ook die eindshow van Defqon.1, Intents, Mysteryland… Dit allemaal weer terugkijken op zich was al een ervaring. Veel shots had ik al in m’n achterhoofd, maar tijdens mijn ontdekking ontdekte ik zoveel meer mooie momenten wat uiteindelijk samen kwam tot deze video.” 

Sinds de trailer, werd Stef overspoelt met reacties. “Ik vind ’t zó bijzonder, wat de video met iedereen doet. Reacties dat mensen de tranen in hun ogen hebben tijdens het kijken, continue kippenvel krijgen. Ik heb de hele dag met de grootste lach op m’n gezicht toegekeken hoe dit zich ontwikkelde, en nu een paar dagen later nog. Het doet me écht heel goed, ik krijg er gewoon kippenvel van als ik erover nadenk. Het had niet mooier kunnen uitpakken.” Zeg nou zelf: door de onderstaande video moet je toch een traantje wegpinken?

Een tribute voor alle festivals: “Lost in Paradise”

Nu de productie van ‘Lost in Paradise’ erop zit, en het coronavirus zijn agenda grotendeels leeg heeft gemaakt, kijkt Stef weer verder. “De komende tijd heb ik wel een paar leuke projecten staan, ik ben bezig met een videoclip die binnenkort komt. Heb ik een trouwerij gepland staan en heb ik ook een sollicitatie lopen bij een bedrijf om in ieder geval even wat uren te maken. Wellicht brengt deze video wat nieuwe uitdagingen op m’n pad, we gaan het zien.”

‘Lost in Paradise’ is vanaf vandaag – de dag van zijn verjaardag en The Gathering – online te bekijken op de kanalen van Rieverze.

Omslagfoto via Facebook-pagina Rieverze

Reageren