Hard News
Door Hard News

Wat de glorieuze comeback moest worden van CRAFT Festival op een nieuwe locatie lijkt uit te draaien op een totale catastrofe. Vandaag werd bekend gemaakt dat CRAFT Festival 2017 is afgelast. Naast het festival betekent dit voorlopig ook het einde voor alle overige concepten en evenementen die onder 13 BV vallen, waaronder evenementen als Damaris en Amsterdam Kookt.

CRAFT Festival

CRAFT Festival kende een roerige geschiedenis. Na een eerste indoor-editie van Penoze met als thema ‘Can’t Remember A F*cking Thing’ in 2013 volgde in 2014 de eerste echte festivaleditie op de NDSM-werf in Amsterdam. De ongepolijste, industriële locatie, de ongekende sfeer bij de Tijdmachine stage en een Penoze stage waar vol gas los werd gegaan leken de toon te zetten voor een nieuw evenement van betekenis. Met veel verwachting werd dan ook uitgekeken naar de editie in 2015.

Rampspoed

Echter werd de editie van 2015 een editie die in het teken stond van rampspoed. Terwijl nagenoeg alle festivals in Nederland eieren voor hun geld kozen en besloten te annuleren door het noodweer wat over het land trok, koos de organisatie er voor om door te zetten zodat iedereen die onderweg was naar de NDSM-werf een volwaardig feest konden meemaken. Dat mocht echter niet zo zijn, want de vernietigende wind die over het IJ blies vernielde grote delen van podia en tenten. Een tot tranen geroerde Jeroen Sijtsma kwam persoonlijk op het podium vertellen dat CRAFT Festival 2015 in het belang van veiligheid geen verdere doorgang kon vinden. Het einde leek nabij voor het hoog geanticipeerde festival.

Always look on the bright side

Dat de organisatie niet bij de pakken wilde neerzitten bleek al snel. De verkochte kaarten voor 2015 werden omgezet in entreekaarten voor de editie van 2016, er kwam veel steun vanuit de scene en bezoekers en vol vertrouwen keek men uit naar de nieuwe editie. De puinhopen van 2015 werden geruimd en uit de resten zou het festival herrijzen als nooit tevoren. Hoewel de editie in 2016, met het perfect gekozen ‘Always look on the bright side’, wat scherpe kantjes kende door de financiële tegenslag van het voorgaande jaar, kon men spreken van een geslaagde editie. Op naar de volgende zou je zeggen, maar er kwam wederom een kink in de kabel. De beperkingen vanuit gemeente Amsterdam gooiden roet in het eten; CRAFT zou in 2017 niet langer plaats kunnen vinden op de NDSM-werf die voor velen synoniem was geworden voor het festival.

Verhuizing

Vol trots maakte festivaldirecteur Jeroen Sijtsma eind 2016 bekend dat een nieuwe locatie voor CRAFT Festival gevonden was. Het festival zou verhuizen naar Geestmerambacht, een recreatiegebied ten noorden van Alkmaar. Op het eerste oog een perfecte plek voor een festival, al dan niet dat het eerste gemor vanuit de fanbase bij de bekendmaking van de locatie en nieuwe datum te horen was. De verschuiving van juli naar begin mei en de relatief grotere afstand voor een groot deel van de bezoekers zorgden voor terughoudendheid en enkele negatieve commentaren. Echter leek naast deze bezwaren ook veel begrip te bestaan voor de keuzes en mensen vestigden hun hoop op de bekendmaking van de line-up en area’s.

CRAFTgotchi

Toen de line-up zich via een ingenieuze puzzel langzaamaan ontvouwde leken de bezoekers op hun wenken te worden bediend. Een afwisselend aanbod van grote namen en talenten verspreid over verschillende stages wisten voornamelijk positieve reacties los te maken. De programmeurs bij Lose Your Mind hadden alles prima voor elkaar, zo leek het en dus werd de weg ingeslagen naar 6 mei, want zoals het CRAFT Festival-thema van dit jaar beloofde: “The only way is up”. Echter bleek die weg omhoog niet zo makkelijk te beklimmen. Unieke marketingacties werden ingezet, zoals de papieren krant die door het hele land werd uitgedeeld. Ook werd er een CRAFTgotchi-app gelanceerd waarin fans hun favoriete DJ’s konden verzorgen en gelikt artwork zorgde voor een visueel kloppend plaatje. Toch kwam het op de een of andere manier niet van de grond zoals gehoopt. De tegenslagen uit het verleden zoals de storm van 2015, een afgelaste editie van Reckless en afgelast zusterfestival Damaris kostten moederbedrijf 13 BV waarschijnlijk toch de kop.

Gevolgen

Achter de schermen werd er alles aan gedaan om een gedenkwaardige editie van CRAFT Festival neer te zetten, maar men werd achterhaald door de werkelijkheid en de keuze moest worden gemaakt om alle activiteiten te staken. Dit heeft als direct gevolg dat CRAFT Festival is geannuleerd. Helaas krijgen de kopers van een ticket hun geld niet terug door het faillissement.

Statement Jeroen Sijtsma

Dit was het dan. Ik heb veel geleerd en ben veel wijzer geworden. De klappen van de zweep heb ik leren kennen. Ze kunnen me alles afnemen, maar mijn liefde voor Hardstyle en alle mensen die me altijd hebben gesteund kunnen ze me niet ontnemen. Lieve lezer, het spijt me verschrikkelijk dat het niet geworden is waar ik zo in geloofde.

Hoogtepunten en dieptepunten. Ze liggen soms zo dicht bij elkaar. We dachten 2015 overleefd te hebben, maar het is de klap die we nooit meer te boven zijn gekomen. Deze fatale klap zorgt ervoor dat er simpelweg geen geld is om de tickets terug te betalen.

Je hebt dus nog iets van mij te goed, of met andere woorden: ‘I owe you one’.

Lees het volledige statement van Jeroen Sijtsma hier.

Reacties

Reageren