Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

We hoeven er niet omheen te draaien: als het om hardcore en hardstyle feesten gaat, is Nederland het neusje van de zalm. Of het nou om indoor events gaat, of juist om de enorm massale outdoor festivals, in Nederland zit je goed. De events hier zijn van hoge kwaliteit, de DJs, hoewel lang niet allemaal Nederlands, zijn topnotch, de locaties zijn goed gekozen en bieden de benodigde faciliteiten en vaak nog een hoop meer, het publiek komt in grote getalen opdraven, en de sfeer is doorgaans super – zeker als het weer een beetje meewerkt.

Hoe zit het echter met hardstyle events buiten Nederland? Missen we daar iets aan? Moeten we het komende festivalseizoen toch echt eens over de grens gaan kijken? En zo ja, waar moeten we dan zijn? Hieronder een overzicht van de meest in het oog springende hardstyle events over de grens.

1. Hardshift 2020 – 4 december in München, Duitsland

Nederland mag dan het summum zijn op hardstyle gebied, de Duitsers lusten er ook wel pap van. En het mooie van Duitsland is dat het ruim acht keer zo groot is als Nederland, dus er is nogal wat ruimte voor coole evenementen. Die zijn er dan ook volop, en in alle soorten en maten en voor zo’n beetje alle muziekstromingen. Eén van de hardstyle festivals die erg de moeite waard zijn, is Hardshift, dat plaatsvindt in het Zuid-Duitse München. Hardshift staat in December op de kalender, een indoor festival dus, en vindt plaats in de Zenith, een voormalige constructie- en reparatie werkplaats voor de Duitse spoorwegen, die midden jaren 90 werd omgebouwd tot een concerthal die plaats biedt aan zo’n 6.000 man.

De opvallende architectuur en staalcontructie van het gebouw vorment de perfecte achtergrond voor een hardstyle event. Hardshift begint om 18 uur ’s avonds en gaat door tot 10 uur de volgende ochtend, gedurende welke tijd 20 DJs op 2 podia hun kunsten vertonen. De lineup voor 2020 is op dit moment nog niet bekend, maar dat het gaat knallen, staat vast. Daarvoor hoef je alleen maar naar de lineup van de afgelopen twee edities te kijken, waar de namen van o.a. Angerfist, Sub Zero Project, Deadly Guns, Da Tweekaz, Miss K8, Wildstylez, MC Villain, Destructive Tendencies en Sub Sonik op prijkten.

Kaarten kosten tussen de 40 en 75 euro, de voorverkoop begint op 2 augustus as. Info: hardshift.de.

2. The Qontinent 2020 – 7 t/m 9 augustus in Wachtebeke, België

Ieder jaar trekken zo’n 30.000 die-hards richting het epicentrum van een ware ‘rave-beving’ in Wachtebeke. The Qontinent is het grootste hardere stijlen festival in België en keert dit jaar terug voor de 13e editie, die compleet in het teken zal staan van ‘Breaking Boundaries’. De organisatie heeft inmiddels de volledige line-up voor deze nieuwe editie met meer dan 150 (!) artiesten bekendgemaakt.

Het Belgische festival The Qontinent staat bekend om haar geweldige sfeer, grootse stages en uitgebreid entertainment. Tijdens dit weekend festival is er meer dan genoeg te doen voor iedereen die van hardstyle, rawstyle, freestyle, tek en hardcore houdt, wat de line-up van dit jaar maar weer eens bewijst. Zo zullen Da Tweekaz, Sound Rush, Sub Zero Project Live, Ran-D, Phuture Noize, Warface & D-Sturb Synchronised, Deadly Guns, Angerfist en véle anderen deze editie achter The Qontinent draaitafels te vinden zijn.

Meer info via: https://www.theqontinent.be/.

3. Toxicator 2020 – 5 december in Mannheim, Duitsland

Een dag na Hardshift kun je elders in Duitsland alweer verder feesten, en wel op het Toxicator strictly hard festival waarvoor je naar de Maimarkthalle in Mannheim moet afreizen. De editie in 2019 was met 12.000 bezoekers afgeladen vol en de verwachtingen voor 2020 zijn dan ook hooggespannen. Qua programma is er op dit moment nog niks bekend, maar daar zou ik me niet teveel zorgen over maken. Tien uur lang kun je genieten van hardcore, hardstyle en tekk, zoals gewoonlijk in Duitsland gebeurt dat van laat in de middag tot vroeg in de ochtend. Come and join the movement!

De voorverkoop start naar verwachting in augustus. Info: https://www.toxicator.de/.

4. X-Massacre 2020 – 12-14 juni in Praag, Tsjechië

De X-Massacre zomereditie, ook wel S-Massacre genoemd, is een driedaags festival in Tsjechië, wat op een vooralsnog geheime locatie zal plaatsvinden. De voorverkoop is al in december 2019 gestart, en in het begin van het jaar zijn de eerste namen van de in totaal ruim 50 acts die acte de presence zullen geven, bekend gemaakt. O.a. Darktek, Disphonia, Teksa en Venom staan op de affiche. Vorig jaar was het festival ram uitverkocht, dus het is zaak om je kaarten snel te kopen om niet naast het net te vissen. Als je graag gokt, tot het laatste moment wacht en er uiteindelijk niet in slaagt om een kaartje te bemachtigen, kan je de edele kunst van het gokken beter nog wat verder ontwikkelen door in je vrije uren de beste online roulette spellen die online te vinden zijn je gokkunsten aan te scherpen. Kan nooit kwaad. Maar beter is natuurlijk om gewoon je kaarten op tijd te reserveren.

Kaarten kosten 350 CZK plus administratiekosten. Info: https://xmassacre.cz/?lang=en.

5. Imagination Festival 2020 – Tsjechië

Imagination is het grootste hardstyle festival in Tsjechië. Het is geen puur hardstyle event; er staan bijvoorbeeld ook drum & bass acts op het programma. Wat Imagination speciaal maakt, is de combinatie van moderne elektronische muziekgenres en een unieke audiovisuele ervaring. Op 2 podia met headliners van over de hele wereld kun je deze ervaring ondergaan. Op dit moment is de locatie van Imagination 2020 nog niet bekend, maar deze zal in het voorjaar of de vroege zomer bekend gemaakt worden. Het festival heeft een hele goede naam door elk jaar met nieuwe vondsten op de proppen te komen, en menig Nederlandse act heeft in het verleden op een van de Imagination podia gestaan. Praag is ook een alleraardigst décor voor een dergelijk festival – het is als een soort clash van culturen: de historie van de stad Praag aan de ene, en de modern muziekstromingen en futuristische showelementen aan de andere kant.

De voorverkoop start in het voorjaar van 2020. Info: https://imaginationfestival.com/.

Omslagfoto via Facebook-pagina IMPAQT

Reageren