Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

“It’s coming to your face and it leaves no trace, it’s my big… fat… HARD BASS!” Afgelopen zaterdag was het tijd voor de allerlaatste editie van Hard Bass: The Last Formation. Een uniek concept en een welbekend begrip binnen de hardere stijlen kwam hiermee definitief tot een einde na 10 grootse jaren in het GelreDome. Ik neem jullie mee naar de nacht van 9 februari, waar we een knallende laatste keer Hard Bass vierden.

Hard Bass opende voor het eerst de deuren van het GelreDome in 2009. Hiervoor werd het evenement al vanaf 2001 meerdere keren gehouden op locaties als Tropicana, de SilverDome en de Jaarbeurs. In deze jaren heeft Hard Bass talloze toonaangevende momenten gehad voor onze hardstyle scene, om nog maar te zwijgen van alle live-acts die tijdens het evenement hun oorsprong hebben gevonden en alle primeurtjes die hier gedraaid zijn. Met vijf teams en een extra set had b2s voor deze editie groots uitgepakt en beloofde deze avond érg veel goeds.

Terwijl we het grootse terrein van het GelreDome opliepen kwam niet alleen dit besef van de laatste keer Hard Bass en dat we wel een geweldige nacht tegemoet moesten lopen, maar moesten we ook nog eens haasten om de openingsset van Zany nog mee te kunnen maken. Speciaal voor de laatste editie kwam deze held voor de 15e (!) keer op Hard Bass draaien, ditmaal met een heerlijke classics set. Nadat we dus ontzettend snel kluisjes hadden gehaald, onze wallets opgewaardeerd hadden én het eerste drankje van de avond in de handen hadden, konden we nog mooi 10 minuutjes van deze set meepakken.

Hard Bass 2019

De grandioze opening van de allerlaatste Hard Bass

Hiermee was het dan ook gelijk tijd voor één van de mooiste momenten wanneer je een feest in het GelreDome bezoekt: het stadion binnenkomen. Dat moment dat je voor het eerst de grootse stage te zien krijgt omringd met al die duizenden mensen, en even een ultiem geluksmomentje ervaart. Op de één of andere manier draait er bij mij ook altijd een geweldig nummer wanneer ik binnenkom, wat deze keer niets minder dan ‘Pounding Senses‘ was. De toon was hiermee zeker gezet en wij begaven ons naar de vloer om de laatste opening van Hard Bass te bewonderen.

Laat ik dan ook maar beginnen met mijn complimenten voor de stage van dit jaar. Waar normaal de stages op Hard Bass redelijk ‘plat’ zijn strekte deze dit jaar uit naar alle hoeken, én was er ook nog eens een walk of fame gecreëerd om alle DJ’s de booth in stijl te laten betreden. Tijdens de opening kon je ook deze sfeer van ‘dit is de allerlaatste’ heel erg duidelijk merken, wat nog meer versterkt werd door de woorden die door het GelreDome galmden:

“This is where we once met. The legacy that we built reaches far behind our sight. It is imperative to make sure it endures. Tonight we set out to retrieve, store and secure the fragments of our story, and take a leap by sending them into eternity. It is time to engage the last formation: Hard Bass.” 

Hard Bass 2019

Na flink wat gejoel en gefluit door het publiek was het tijd voor het eerste deel van Team Blue om te stage te betreden, gevormd door Coone, D-Block & S-te-Fan en Wildstylez. Dit is natuurlijk een vijf sterren formatie en deze heren zorgden er dan ook voor dat ze heel het GelreDome binnen de eerste minuten mee hadden. Met tracks als ‘Ressurection’, ‘Gave u my Love’ en ‘Superman’ zong en klapte iedereen mee, waarna ‘Twilight Zone’ en ‘Legends Never Die’ tot mooie hoogtepuntjes van de set leidde. Hoewel iedereen nog een plek aan het zoeken was en tegen elkaar aan stootte, viel het nog steeds op hoe ontzettend lekker de sfeer er nu al in zat.

Om deze mooie set op te volgen konden we genieten van niemand minder dan Headhunterz Live. Hij draaide erg veel van zijn eigen tracks als ‘Destiny’, maar maakte deze set nog even extra speciaal door de jongens Sub Zero Project achter de booth uit te nodigen. Zij draaiden samen hun welbekende collab ‘Our Church’ en primeurden óók nog eens de opvolger ‘Amen’, welke het heel erg goed deed bij het publiek. Headhunterz is één van de pioniers in de scene en dit reflecteerde ook zeker in het level van enthousiasme dat er door het GelreDome hing.

Maximale sfeer en een optimale show tijdens Team Green

Vervolgens was het tijd om het stokje over te dragen aan het eerste deel van Team Green, welke gevormd werd door Noisecontrollers, Atmozfears en B-Front. Wederom een grootse samenstelling die ook zeker alle verwachtingen wist waar te maken. Onder andere ‘The Paradox’ was een absoluut hoogtepunt waarop iedereen weer meedeed, maar ook ‘Het Gevoel Van’ kon natuurlijk niet ontbreken. Op dit moment zette b2s ook een tandje bij met lichten, want wát een lasers vlogen er door het GelreDome heen! Wij hadden het geluk dat we net even achter bovenin de zaal zaten om een frietje te eten, want hier kwam het grootse showspektakel pas echt tot haar recht.

Hard Bass 2019

Wij haastten ons snel weer naar beneden om de Team Green Live set te bewonderen: I Am Hardstyle Take Over van Brennan Heart, Code Black en Toneshifterz. Tijdens deze set hoorde je opvallend veel “aaaah” en “ooooh”-tjes uit het publiek komen tijdens tracks als ‘Fuelled by Fanatics’ en de welbekende ‘Lose My Mind’ en ‘Wake You Up’. Ook verscheen er een mystery guest genaamd Aftershock op de stage, waar we volgens Brennan Heart binnenkort meer over zullen horen. Al met al was het dus zeker een vermakende set!

Op dit moment werden de twee minpunten van deze editie Hard Bass helaas wel duidelijk: het pepperspray-incident en de hitte. Hoewel b2s natuurlijk geen macht over heeft over gekken die hun pepperspray mee naar binnen nemen, is het nu al de tweede keer op rij dat er in het GelreDome zoiets plaatsvindt en is het ontzettend vervelend om dit mee te moeten maken tijdens een event. Daarnaast was het aan de hitte goed te merken dat deze editie stijf uitverkocht was: naar mijn mening was het echt veel te warm en moest ik vaak even de promenade op om adem te happen.

De Heroes of Hard Bass brachten 10 jaar aan geschiedenis in één ultieme show

Eindelijk was het tijd voor het extra team, Heroes of Hard Bass, om een ode te brengen aan het grootse evenement: “10 years of history in one show”. Tijdens deze drie kwartier gebeurde er ontzettend veel achter de booth en draaiden er welgeteld 12 iconische acts hun meest legendarische tracks. Vuurwerk, talloze lichten, lasers en een mega goede sfeer: alles zat erop en eraan voor deze show.

De legendarische Donkey Rollers trapten het spektakel af met (voor mij het allerbeste) Hard Bass anthem ‘Be Amazed’. Het duo Gunz For Hire draaide de heerlijke ‘Sorrow’, B-Freqz volgden met hun ‘Fatality’Radical Redemption knalde ‘The Spell of Sin’ door de speakers en E-Force liet zijn ‘Seven’ nog eens horen. Met al deze gouden klassiekers had ik echt dat ultieme ‘Hard Bass gevoel’, en dit team was dan ook absoluut één van mijn hoogtepunten van de afgelopen jaren Hard Bass! Om af te sluiten liet ook Noisecontrollers zijn anthem ‘The Last Formation‘ gepaard met het enige vuurwerk door het GelreDome knallen.

Een indrukwekkend afscheid van Hard Bass

Na dit iconische moment was het tijd om de laatste uurtjes te knallen. Je kon dan ook precies bijhouden hoelang je hiervoor had, aangezien er gedurende de nacht een timer afgebeeld werd op de stage. Zo werd je er constant aan herinnerd dat je je laatste energie er uit moest stampen! Dit kon dan ook zeker tijdens het eerste deel van Team Yellow: Frequencerz, Phuture Noize en Sub Zero Project. Met de tracks ‘Renegades’, ‘The Contagion’ en ‘We Are The Fallen’ kan je natuurlijk niet zo snel fout gaan, maar ook ‘Strike’ en ‘Fire’ waren echte hoogtepunten en werden perfect gecombineerd met de grootse show eromheen. Wederom schreeuwde iedereen lekker mee, en dit ging zeker door tijdens Ran-D’s We Rule The Night Live. Deze held draaide ook een heerlijk setje met onder andere zijn nummer 1 track van 2018 ‘Hurricane’ en ‘Firestarter’.

Hard Bass 2019

Vanaf de opkomst van het eerste deel van Team Red, bestaande uit E-Force, Rejecta en Radical Redemption, was het echte beukwerk officieel begonnen. ‘America’, ‘Followed’ en ‘FTP’ werden gedraaid, maar ook de talloze nieuwe tracks die de mannen klaar hadden vlogen je letterlijk om de oren. Voor mij was het allerbeste moment van deze set toch dat ze de laatste minuten met een flinke dosis hardcore afsloten, wat was dat lekker!

Voor de live-act van Team Red was het de eer aan End of Line’s Warface, Delete en Killshot om Hard Bass voor eens en altijd af te sluiten. Hier ging het er ontzettend hard op en tijdens tracks als ‘Disco Weapon’ kon je genieten van allemaal persoonlijke kickroll-showtjes die er gegeven werden. Met ‘Nothing Like The Oldschool’ gevolgd door ‘The Last Resort’ werd deze harde set afgesloten. Hard Bass ontving een daverend applaus van het publiek, waarmee de allerlaatste editie dan toch definitief ten einde was.

Beeldmateriaal via Facebook-pagina Hard Bass

Beoordeling

 • LINE-UP95%
 • GELUID90%
 • STAGE85%
 • SFEER85%
 • LOCATIE95%

Overall
waardering

90%

De laatste editie van Hard Bass was absoluut ook één van de beste. Met een enorme knaller heeft b2s het hoofdstuk van Hard Bass definitief afgesloten, waarmee dit unieke concept en een begrip binnen de hardere stijlen scene nog een waardige laatste ode heeft gekregen. Hard Bass: BEDANKT!

Reacties

 • Babs 12 februari 2019 - 13:17

  Heeft adaro met zijn hunter of the dark geen indruk op je gemaakt tijdens de heroes…… je bent hem gewoon vergeten te noemen😱😱😱

  (1)
  Quote
 • melvin 12 februari 2019 - 20:45

  De live set van headhunterz had ik iets meer van verwacht. zo goed als op return of headhunterz doet die niet meer. echt zo jammer

  (0)
  Quote

Reageren