Feije Tinnevelt
Door Feije Tinnevelt

In 2018 viert Intents Festival haar 15e verjaardag. Al sinds 2004 bouwt het evenement ieder jaar aan een steeds sterker concept. Vandaag de dag wordt de datum door vele duizenden liefhebbers van de hardere stijlen al maanden van tevoren met rood omcirkeld. Het thema van dit jaar is ‘The Ultimate Celebration’, een samensmelting van ieder thema van de afgelopen jaren, verpakt in het ultieme feest.

Anno 2018 is Intents één van de meest gethematiseerde festivals in Nederland. Niet alleen zijn hun thema’s terug te zien in elk detail van het decor, ook hun entertainers, social media-uitingen en visuals zijn geheel in thema.

“The ingenious party mind is ready to take control of the nature of our very existence. By collecting valuable data from each and every Intents element from across the years, the result is a recipe for the perfect festival; a formula for the feast of all feasts; a master plan for: The Ultimate Celebration!”

Vroeger toen festivals geen thema hadden

Tegenwoordig worden we op festivals nogal verwend: een thema, een anthem, prachtige decors en ongelofelijke shows. De party-veteranen onder ons zullen zich nog kunnen herinneren dat dit ooit wel anders was. Nog geen 10 jaar geleden waren thema’s en de uitwerking daarvan zoals we die anno 2018 zien alles behalve de norm. Langzamerhand kwam er in festivalland echter een verschuiving in wat bezoekers zochten in een dagje feesten. Steeds meer bezoekers willen een heuse experience. Vandaag kijken we naar de weg die Intents Festival heeft afgelegd om zich tegenwoordig één van de meest thematische festivals te mogen noemen.

The Magical Mystery

“Ladies and gentlemen, we are delighted to invite you into our universe of magical madness. Hop onto the rollercoaster of insanity that takes you on a magical tour of nature’s lost treasures, timeless mysteries and the countless unforgettable memories we have all shared during 15 years of the Intents Festival.”

Na vijf jaar feesten organiseren, begon Intents met het verwerken van thema’s in haar edities. Natural Insanity in 2009, The Ultimate Universe in 2010 en The Magical Mystery in 2011. Dat was tevens ook de titel van het allereerste Intents anthem. De organisatie kreeg steeds meer in de gaten dat bezoekers niet alleen voor de programmering en het geluid kwamen, maar ook voor de beleving. Deze beleving zou in de daarop volgende jaren dan ook steeds meer terugkomen. Het was ook geen verrassing dat het festival in 2011 volledig uitverkocht, iets dat in de jaren daarvoor ook gebeurde, maar nu was het festival toch een stapje groter en indrukwekkender. In de jaren daarna zou het uitverkopen alleen maar sneller en sneller gebeuren. Control Our Nature was het thema van de negende editie van het festival in 2009. Vanaf dat jaar is te zien dat de thema’s steeds meer in het decor worden verwerkt en met het jaar grootser worden. De mainstage was gigantisch en op de posters en andere grafische vormgevingen was een grote wereldbol te zien.

“Try to focus, faster than your eyes can see. I got the magic in me”

Music Is Timeless

Naast het festival zelf, werden ook de uitingen van het thema duidelijker zichtbaar tijdens het festival. Voor de 10 year anniversary van Intents Festival in 2013 was het de eer aan Wildstylez om het anthem te maken. Het thema Music Is Timeless is ook steeds meer terug te zien in het decor van het evenement. Binnen één uur was day 1 van het festival al uitverkocht.

“Right now it’s still the same cause music is timeless”

The Lost Treasure in 2014 zullen velen herdenken als het geboortejaar van IntentsCity, maar het was ook het jaar dat Ran-D ‘The Hunt’ maakte, op zoek naar de verloren schat. Een anthem dat de hardere en melodieuze aspecten van hardstyle combineerde. Daarnaast was de mainstage een avontuurlijke draak, iets wat goed aansloot bij het avontuur van schatzoeken.

In 2015 werd het anthem, voor het eerst sinds 2011, weer vernoemd naar het thema: The Funfair Of Madness. Met een decor nog groter dan dat van vorige edities knalde deze Funfair op elk aspect. Door de hele scene werd gesproken over het plotseling immense podium dat Intents gebouwd had voor deze editie. Hieruit bleek wel dat het publiek de ervaring steeds belangrijker begon te vinden. Dit was voor Intents een bevestiging dat ze de juiste keuze hadden gemaakt met betrekking tot het doorvoeren van thema’s.

“Het neerzetten van een dermate gethematiseerd feest komt namelijk niet zomaar aanwaaien: tijd, geld en creatieve denkers zijn nodig om dit voor elkaar te krijgen.” – Intents Festival

Intents streeft er namelijk naar om elke editie volledig anders neer te zetten, zodat de bezoekers elk jaar een volledig nieuw festival krijgen. Dat betekent dat elk jaar de stages, de aankleding en de entertainers van een nulpunt moeten worden opgezet. Alleen dan kunnen de kernwaarden van het evenement volledig worden doorgevoerd in elk aspect van de aankleding, gedragingen en het thema.

It’s All In The Game

It’s All In The Game in 2016 was ook in minder dan een dag uitverkocht. Dat jaar was ook de eerste keer dat twee hardstyle DJ’s het anthem verzorgden. Daarnaast kwam het sporten overal op het terrein terug: zuilen waren versierd met bokshandschoenen, de indoor mainstage was een grote boxring en de OUTRAGEOUS! stage was een grote racebaan. Door het thema op die manier te verdelen over het gehele festival is het niet alleen leuk om elke stage een bezoekje te brengen, maar de bezoeker waant zich écht even in een andere wereld.

The Circus Of Insanity

Na een moeilijk te overtreffen editie wist Intents het toch klaar te spelen in 2017. Met het thema Circus Of Insanity was het festival nóg sneller uitverkocht dan voorgaande jaren. Het thema was overal te vinden op het festivalterrein. Zo was de mainstage gebouwd met behulp van een echte circustent bouwer. Op deze manier zag het podium er zo veel mogelijk uit als een echte circustent en was deze zo goed mogelijk bestand tegen elke weersomstandigheid.

Buiten een echte circustent waren ook circusartiesten aanwezig. Grote kans dat wanneer jij als klein jongetje of meisje ooit een circus bezocht hebt, dat dit Renz was. De oud-directeur van dit circus was degene die jou begroette bij de ingang tijdens deze editie. Zo werd je niet begroet door een acteur, maar door clown Milko, een professional in de circuswereld. Ook bij de kluisjes en over de rest van het terrein liepen de hele dag artiesten rond. Zo kwam je éénwielrijders, clowns en jongleurs tegen als je een rondje over het terrein liep. De aankleding kwam niet alleen in de circusartiesten en de mainstage terug, maar ook de andere podia waren omgetoverd tot een waar spektakel. Een humancannonball in de indoor mainstage, circusfreaks bij de hardcore tent.

“You’ll be riding like monkey on a white horse. Life is a circus of insanity”

The Ultimate Celebration

Dit jaar worden alle thema’s van de afgelopen jaar gebundeld tot The Ultimate Celebration voor het vijftienjarig bestaan van Intents Festival. Dit thema geeft niet alleen een kijkje in de behaalde prestaties van Intents, maar geeft het festival de kans om iedereen te laten zien waar ze toe in staan waren en zijn. Tijdens het 10-jarig bestaan werd al heel sterk teruggekeken op de vorige jaren, maar dit jaar zijn er nog meer edities om te belichten. Dit zal niet alleen zorgen voor een breder thema dit jaar, maar de laatste paar edities zijn vele malen uitgebreider en professioneler opgezet dan de voorgaande keren. Dat zorgt ervoor dat Intents de lat hoog voor zichzelf heeft gelegd, maar als we mogen uitgaan van voorgaande jaren, zal dit perfect worden uitgewerkt in het thema en de bijbehorende aankleding.

De keuze van de anthem-makers past ook perfect in het thema. D-Block & S-te-Fan draaien al een eeuwigheid mee op Intents en zijn eigenlijk kind aan huis. Dit maakt het duo, als anthem-makers van het eerste uur, tot de experts als het aankomt op het gevoel dat Intents met zich meebrengt. Daarnaast worden zij bijgestaan door Frequencerz. Als er één duo is in de scene dat weet hoe ze een feestje moeten bouwen achter de draaitafels, dan zijn het wel de heren van Frequencerz. Daarnaast komt er uit de vocals van het anthem een zomerse, feestelijke Intents-sfeer naar voren. Niet alleen is dit precies wat je wilt bereiken met een anthem, maar de bezoekers lijken de track goed te ontvangen: een goede samensmelting van de stijlen van de duo’s, een zomers gevoel en een écht anthemgevoel zijn slechts enkele van de complimenten die onder het anthem op YouTube te vinden zijn.

Omslagfoto via Facebook-pagina Intents Festival

Reageren