Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

b2s heeft bekendgemaakt om Decibel outdoor te veranderen: voor de editie in 2019 wordt het festival ‘bigger, better & longer’. Wij spraken met de organisatie over deze grootse veranderingen en wat we kunnen verwachten van welgeteld drie dagen Decibel outdoor. 

De veranderingen die plaats zullen vinden in 2019 staan al enkele jaren op de planning. ”We zijn continu bezig met het verbeteren van Decibel. Een belangrijke rol die daarbij speelt is de mening van onze bezoekers. We horen al jaren dat bezoekers van Decibel het zonde vinden dat het grote festivalterrein slechts één dag geopend is. En om heel eerlijk te zijn, delen wij die mening ook.” Wat de organisatie ook merkt, is dat het terrein eigenlijk veel te groot is voor maar één dag. ”Er staan honderden artiesten, zijn verschillende districten, tal van activiteiten… Maar met slechts één dag kan je dit nooit allemaal meemaken. Je hebt meer dagen op het daadwerkelijke terrein nodig om je festival ervaring nog beter te maken dan het ooit was. En dat laatste is ons uiteindelijke doel.” 

De reden dat we deze uitbreidingen pas volgend jaar zullen zien, heeft te maken met goedkeuring van de gemeente. ”Voor zo’n verandering heb je ook alle diensten en de gemeente nodig. Dit is een secuur proces waar wij ontzettend veel tijd ingestoken hebben. Uiteindelijk hebben we iedereen hier van kunnen overtuigen en mogen we dit plan verder in werking stellen.” 

”Wat deze dag nog extra uniek maakt, is het feit dat op zondag alle districten een ander genre vertegenwoordigen dan op zaterdag”

Laten we bij het eerste punt van het lijstje beginnen: want voor het eerst in de geschiedenis van Decibel zal het festivalterrein nu ook op vrijdag en zondag open zijn. ”Als je een traveller ticket of weekend with camping ticket haalt en dus overnacht op de camping of in een van de accommodaties, beleef je de Friday kick-off op district The Beach met meerdere area’s.” Op de zondag kan je genieten van een nóg groter deel van het festivalterrein. ”De grote Mainstage is ook geopend, met daarnaast de districten The Forest, The Lake en The Road. Wat deze dag nog extra uniek maakt, is het feit dat op zondag alle districten een ander genre vertegenwoordigen dan op zaterdag. Zo krijg je, ondanks dat je een specifieke, muzikale voorkeur hebt, toch meer mee van het totale festivalterrein dan ooit!”

De zondag is alleen voor de weekenders, dus er zullen geen losse zondagtickets verkrijgbaar zijn. Dit doet b2s om de optimale sfeer van de weekenders te bewaren. ”Uiteraard willen we niet suggereren dat bezoekers van de zaterdag minder van de hardere stijlen houden dan degene die een weekend gaan. Echter brengt een weekend lang samen op Decibel een gevoel van saamhorigheid mee wat niet in woorden te beschrijven is. Op de zondag van Decibel zijn bezoekers al twee dagen aan het feesten, maar gaat het dak er net zo hard af. Dat gevoel is ons heel kostbaar.” Daarnaast zullen er op de camping nog steeds volop activiteiten, pop-up parties, chill spots een feestcafé en de Hangout te vinden zijn. Afgezien van het verdwijnen van de Partyground blijft de camping dus nagenoeg hetzelfde. ”Geloof ons maar als we zeggen dat het niet minder gezellig wordt, alleen maar meer!” 

”Onze handen beginnen al te jeuken als we denken aan de mogelijkheden die we gaan hebben”

Decibel wordt naast ‘bigger’ ook ‘longer’: het festival zal 2 uur later beginnen en vervolgens 2 uur langer doorgaan. Voor de latere openingstijd is gekozen omdat b2s merkte dat mensen niet meer om 11:00 voor de deur staan. ”De reden dat we langer doorgaan is een stuk interessanter. Dat we tot 01.00 uur door mogen gaan, betekent dat we ook meer uren ‘in het donker’ hebben. Waar we normaal maar een uurtje in het donker hebben, worden dat er nu drie! Meer dark hours betekent dat we véél meer met show kunnen doen. Onze handen beginnen al te jeuken als we denken aan de mogelijkheden die we gaan hebben met vuurwerk, lightshows, lasers en noem maar op!” Daarnaast zal de organisatie uiteraard weer gaan uitpakken met de districten die ieder een eigen sfeer en thema hebben.

Het feit dat er op zondag een programmering te vullen is, geeft Decibel meer ruimte voor talenten, langere set tijden en bijzondere acts. ”De zondag zal ook in het teken komen te staan van deze specialere, muzikale momenten. Niet alleen geeft het ons de ruimte hier een slag in te slaan, ook de bezoekers van een weekend of twee dagen Decibel hebben meer tijd om hun favoriete acts te ontdekken. Geen haasten van district naar district dit jaar!” 

”Er komt inderdaad erg veel ervaring bij, maar we zullen de prijs niet extreem verhogen”

Je kan dus een hoop extra’s verwachten bij een weekendticket. Gelukkig betekent dit niet dat de prijzen ook exponentieel omhoog gaan. Er komt inderdaad erg veel ervaring bij, maar geen zorgen. We zullen de prijs niet extreem gaan verhogen.” Goed nieuws dus! Ook b2s heeft ontzettend veel zin in het komende jaar. ”Wij genieten ieder jaar weer ontzettend van Decibel, ook al zijn we hard aan het werk. Ook wij kunnen niet wachten op 16, 17 en 18 augustus 2019!” 

Dit is natuurlijk veel informatie om tot je te nemen, dus hierom hebben wij een kort en bondig overzicht gemaakt van alle veranderingen voor Decibel 2019:

  • Een heel weekend Decibel: vrijdag is district the Beach open, zaterdag het volledige terrein en zondag de grote Mainstage samen met districten The Forest, The Lake en The Road;
  • De tijden veranderen naar van 11:00 tot 23:00 naar van 13:00 tot 01:00 voor de zaterdag;
  • Véél meer shows omdat het 2 uur langer donker is;
  • Langere sets en specials;
  • Night Party vervalt, omdat Decibel zaterdag doorgaat tot 01:00 en zondag weer om 13:00 begint.


Decibel outdoor zal 16, 17 en 18 augustus 2019 plaatsvinden in Hilvarenbeek. De early traveller tickets en travel packages kaartverkoop start 1 december via de officiële website van het evenement. Gisteren heeft Decibel ook nog eens de officiële aftermovie van 2018 gereleased, van welke je hieronder kunt genieten. 

Omslagfoto via Facebook-pagina Decibel outdoor 

Reageren