Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Afgelopen zaterdag was het tijd voor één van de meest memorabele momenten uit de geschiedenis van de hardere stijlen. Q-dance vierde haar 20-jarige jubileum samen met 27.000 fans en pakte hiervoor grootser dan óóit uit. Dit was DEDIQATED | 20 years of Q-dance: een waar spektakel met een overvloed aan acts en een show met productie waar je U tegen zegt.   

Evenementenorganisatie Q-dance is natuurlijk een absolute pionier van hardstyle. Met succesvolle concepten als Defqon.1, Qlimax, X-Qlusive, QAPITAL, The Qontinent en nog héél veel anderen representeert Q-dance wereldwijd al 20 jaar de hardere stijlen. Menig hardstyle-liefhebber heeft dan ook geweldige herinneringen aan Q-dance evenementen, die natuurlijk hebben geleid tot honderdduizenden orange hearts.

DEDIQATED | 20 years of Q-dance

Dit jaar was dan het 20-jarig jubileum van Q-dance aangebroken: na enkele weken speculeren werd bekend dat deze ultieme verjaardag plaats zou vinden tijdens DEDIQATED in het GelreDome. In 2010 vierde Q hun Ten Years of Dediqation-evenement tijdens De Feestfabriek in de Amsterdam ArenA, wat bij velen de boeken in ging als één van de dikste feesten ooit. Nu, 10 jaar later, beloofde ook opvolger DEDIQATED geweldig veel goeds.

Then you’re one with us and we are one with you.
Then you’re a Q-dancer in heart and mind.
Then…you are DEDIQATED.
One for all, all for the harder styles.

“Welcome the Early Rave Rebels!”

Zaterdag 8 februari om 12:00 begonnen we aan de reis door 20 muzikale Q-dance jaren. In het GelreDome begint een feest dan ook meteen met het mooie gevoel van het stadion betreden, waarbij je met een flink staaltje gezonde spanning de stage voor de eerste keer kan bewonderen. Voor een 20-jarig jubileum van Q-dance mag je natuurlijk wel wat verwachten qua aankleding… En gelukkig stelde dit niet teleur, wát een stage! Met talloze details, schermen, bewegende elementen en een lange  catwalk was dit echt een genot voor het oog.

Maar, wat ik absoluut het allerbeste vond waren de vier grote gedecoreerde palen die door de zaal geplaatst waren en waar het publiek onder stond te feesten – die maakten de ’20 years vibe’ helemaal af. Daarnaast wisten we van Qlimax al dat Q-dance wel een paar trucjes kent als het om het GelreDome gaat, en vanaf de allereerste DEDIQATED momenten zagen we meteen dat je ook hier weer een showspektakel te wachten stond. Lasers, vuurwerk en grote klappen vlogen je om de oren, wat officieel het startschot van de muziek betekende.

En DEDIQATED begon meteen zó ontzettend lekker met twee early sets achter elkaar: Early Rave Rebels met Buzz Fuzz, Franky Jones, The Darkraver & Gizmo gevolgd door The Qlubtempo Parade met DJ Luna, Dana, A*S*Y*S, Pavo & Pila, die samen echt de toon voor de rest van de dag zetten. Je kon dan ook merken dat de sfeer er opmerkelijk goed in zat – wat begrijpelijk is met zulke klasse early sets – aangezien je iedere 2 minuten wel een dikke “ooooh” uit het publiek hoorde komen. Één van de hoogtepunten was wel tijdens ‘One Blade’, een echte klassieker die mij meteen de eerste dosis kippenvel van de dag bezorgde.

“I’m the son of torture, and daughter of demise”

De muzikale hoogstandjes volgden met Fusion Records: Donkey Rollers, The Pitcher & Zany. Het Fusion label is verantwoordelijk voor talloze hardstyle klassiekers, die ook de sfeer tijdens deze set weer tot een hoogtepunt brachten. Met ‘Pounding Senses’, ‘The Fusion of Sound’, ‘Son Of Torture’, en natuurlijk ‘Nothing Else Matters’ werd er flink meegeschreeuwd- en gesprongen, en met deze tracks hoef ik éigenlijk niet eens uit te leggen hoe lekker dit half uur was.

Next up was het Bella Hardstyle Italia team, bestaande uit hardstyle helden Zatox, Tatanka & TNT. Deze Italiaanse heren hebben een flinke hoeveelheid klassiekers op hun CV staan, waardoor het ook weer geen verrassing was dat deze set geweldig lekker door het GelreDome knalde – met ‘Rage’ en ‘Africa’ kán dat natuurlijk niet anders. Wat hier ook opviel was dat er show-wise echt ontzettend uitgepakt werd, van confetti tot een overvloed aan lasers en om de haverklap weer een dosis vuurwerk.

“When it comes to the finest hardstyle symphonies, they are the masters”

Vervolgens was het tijd voor nog één van de beste sets van de dag: de Masters of Melody Pt. 1 met Frontliner, Max Enforcer & Bass Modulators. Deze mannen kennen euforisch als geen ander en wisten een perfecte selectie van platen te maken, waaronder de iconische ‘I’m the Melodyman’, Oxygen’ en ‘Halos’. Ook op het gebied van show was dit weer een spektakel, wánt terwijl ‘Gold’ door de speakers geknald werd bewoog (!) de DJ booth naar voren! Dit is gewoon precies dat stukje extra wat je wil zien van een Q-dance jubileum. Om deze set af te sluiten kwam ook ANDY SVGE nog even zijn ‘Gravity’ draaien, waar iedereen bij de drop kippenvel én een shitload aan confetti over zich heen kreeg.

DEDIQATED party-report 2

Next up: Praise the Reverse Bass door niemand minder dan Technoboy, DJ Isaac & Tuneboy. Deze act begon met een ode aan het oude Q-dance event In Qontrol, waarbij er een knallende show om het 2009 anthem ‘Ctrl.Alt.Delete’ gebouwd werd. Na deze show kwam er een overvloed aan vuurwerk en een optocht met fakkels om de Praise the Reverse Bass helden aan te kondigen – nog zo’n spektakel momentje. “You like the bass?” klonk door de speakers, waarna al snel ‘Digital Nation’ er achteraan knalde en er een grote “oooh” uit het publiek volgde. Wát een heerlijkheid!

“We zijn er weer bij en dat is prima…”

Viva Hollandia stond hierna op het programma met Ruthless, Dr. Rude, Outsiders, Deepack & The Viper. Dit was een echt mini-feestje op zichzelf met een goeie knipoog naar X-Qlusive Holland en een flinke lading confetti en inflatables die je om de oren vlogen. ‘Viva Hollandia’ werd natuurlijk als eerste gedraaid, waarna onder andere Frans Duijts & Sound Rush ‘Gezelligheid Kent Geen Spijt’ vertoonden en Lange Frans & Deetox het welgeliefde ‘Het Land Van’ nog even door het GelreDome knalden.

DEDIQATED party-report 3

World of Madness was zowel het iconische Defqon.1 2012 anthem als de act die hierna plaatsnam in de bewegende DJ booth. Headhunterz, Noisecontrollers & Wildstylez draaiden klassiekers als ‘Gimme Love’, ‘Tonight’, ‘Down Down’, ‘Put This On YouTube’ en véél meer, en was voor de euforische liefhebbers onder ons optimaal genieten. De muziek was dan ook éigenlijk te lekker om weg te gaan, maar toch besloten wij even een rondje te lopen om te eten. Hoewel je hier flinke prijzen als 6,50 voor een bakje fruit moet betalen, kon je wel genieten van het prachige uitzicht vanaf de tribune – de plek waar de Q-dance lichtshow echt tot haar recht komt.

“Everyday will be… Be the new today”

Wij haastten ons snel terug voor één van de beste sets van de dag: Millennium Hardcore Mayhem gepresenteerd door niemand minder dan Endymion, Promo, Art of Fighters, Evil Activities, Noize Suppressor & Nosferatu. Als hardcore-liefhebber kan je niet anders dan enthousiast worden van zo’n line-up, en zo niet dan werd je dat wel van deze set. Met nog een dikke vuurshow erbij draaiden ze de gouden platen als ‘Come As One’, ‘A New Today’ en ‘Broken’ die meteen gevolgd werd door het dikke ‘Nirvana of Noise’. Als ontzettend speciale afsluiter nam de muzikale Kelly plaats achter een keyboard om ‘Nobody Said It Was Easy’ LIVE te spelen – écht heel tof.

Hierna was het de beurt aan Scantraxx Recordz: D-Block & S-te-Fan, Devin Wild, E-Force & The Prophet die met tracks als ‘Angels & Demons’ de sfeer goed hoog hielden. Ook The Land Down Under met Australische hardstyle grootheden Code Black, Audiofreq & Outbreak was genieten met platen als ‘Pandora’ en ‘Accelerate’ – waarbij ook weer iedereen meezong- en klapte. De tijd ging ontzettend snel en voordat we het wisten werd Power Hour alweer aangekondigd.

In deze act werd een ode gebracht aan het wereldwijd bekende Power Hour op Defqon.1 met Da Tweekaz, Neophyte, The Stunned Guys, Zany, B-Front, DV8 en Frequencerz. ‘Pussy Motherfuckerz’, ‘Survive The Street’ en ‘Cold As Ice’ knalden samen met een overvloed aan inflatables het grote GelreDome door, waarna het welbekende LEFT RIGHT moment natuurlijk niet kon uitblijven. Ook de tijdens deze indoor versie ging het ontzettend tekeer en sprongen duizenden mensen van links naar rechts. “Pull it to the left…”

“Welcome to the world of Hardstyle MF!”

De volgende label-act Dirty Workz met Coone, Da Tweekaz, Hard Driver, Psyko Punkz was ook weer ouderwets genieten met ‘Monstah’, ‘Love This Life’, ‘Bassboom’ en ‘Licht Uit’, waarbij de sfeer ook perfect aansloot bij dat fijne gevoel van oude feestjes. Ook Masters of Melody Pt. 2 met Atmozfears, Sound Rush, KELTEK en Audiotricz was helemaal lekker met euforische platen als ‘Through The Night’ en ‘Reawakening’. Naast duizenden glowsticks maakten ook Adrenalize & B-Front een appearance om muzikaal hoogstandje ‘Electronic Symphony’ te laten horen, waarna Audiotricz de set LIVE op de gitaar afsloten.

Als er íets is dat je kan zeggen over de raw hardstyle scene, is dat het in een korte tijd ontzettend erg veranderd is. Samen met duizenden anderen was ik dan ook immens blij dat Q-dance de Birth of Raw set op het programma had gezet, waarin Ran-D, B-Front, Crypsis, Adaro, Alpha² & Digital Punk heerlijke oude klappers draaiden. Van ‘Answers’, ‘For The Street’, ‘Under Attack’, ‘Pattern 2’ en ‘Break Down Low’ tot ‘Das Weite Land’, ‘Bolivia’, ‘Seven’ en ga zo nog maar even door, dit was écht klasse en goed genieten van die ‘oude raw’.

“There is nothing left to say, man I run from reality!”

Even knipperen met de ogen en het was – helaas – alweer tijd voor de twee laatste sets van de dag. Gelukkig waren ze beide ontzettend lekker, beginnend met de Future Heroes van de hardere stijlen: Frequencerz, Sefa, Sub Zero Project, Warface, D-Sturb & Rebelion. Hun tracks als ‘Legacy’, The Project’, We Are The Fallen’, ‘Bring It On’ en ‘Nothing Like The Oldschool’ bestormen de hitlijsten en zorgden dan ook niet verrassend voor een lekker sfeertje. Helemaal wanneer Ran-D, Endymion & LePrince ‘Run From Reality’ LIVE vertoonden werden de feestgangers aardig wild – een mooi momentje weer!

Om je laatste energie er nog uit te stampen kon je meer dan goed terecht tijdens Hardcore 2.0 met niemand minder dan Mad Dog, Partyraiser, Korsakoff & Dr. Peacock. Absolute klappers als ‘Master This!’, ‘Embrace The Fire’, ‘Rewind #TiH’ en ‘Sound Becomes One’ kwamen in sneltreinvaart voorbij, en het is wellicht een beetje herhaling maar voor menig liefhebber was dit ook gewoon weer héérlijk!

“This is the Hardstyle Top 25 of all-time”

Hoewel het einde van DEDIQATED in zicht was, begonnen we na deze act aan een echte reis door de Q-dance tijd met de Hardstyle Top 25 of all-time. 25 van de állerbeste hardstyle tracks kwamen ondersteund door een prachtig showspektakel voorbij, en zorgden links en rechts voor kippenvel. Extra speciaal was het tijdens nummer 10 – ‘Nasty Boyz – Angel (Hardstyle Masterz Cut)’ – die als eerbetoon aan recent overleden geluidsman van Q-dance diende. Écht een geweldig mooi en emotioneel gebaar van de organisatie. Last but not least konden we genieten van de absolute nummer 1 ‘Live The Moment’ van JDX – een geweldige plaat die deze plek zeker heeft verdiend. Gejuich, gegil en geklap vulden het GelreDome, en dat was hem dan…

Thank you for being part of our journey.
Thank you for being a Q-dancer in heart and mind.
Thank you for being DEDIQATED.
We’ve only just begun.

“An unforgettable trip down memory lane” is wat we afgelopen zaterdag van Q-dance voorgeschoteld kregen. Deze welgeliefde organisatie heeft een extréém hoogwaardige productie neergezet, een avond waarbij duizenden liefhebbers konden genieten van werkelijk het beste aan 20 jaar hardere stijlen. Happy fucking birthday to Q-dance, dit was onvergetelijk!

Beoordeling

  • LINE-UP100%
  • LOCATIE95%
  • GELUID95%
  • SHOW100%
  • SFEER95%

Overall
waardering

97%

Reageren