Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Iedereen kent het wel: in aanloop naar een feest komen de eerste leugens al. “Ik weet niet zeker of ik wel ga” of “Ik ga vanaf nu wat rustiger aan doen.” Wie rondjes loopt op een festival (ieder rondje is anders), hoort de ene na de andere smoes voorbij komen. Van die zinnen waarvan je allang weet: dat gaat never nooit gebeuren.

LEES OOK: Aftershock lanceert nieuwe live-act: ‘The Alliance’

1. “Ik ben zo terug, wacht hier!”

Wanneer je net lekker gesetteld bent bij een stage en de DJ zijn hardste platen draait komt je maat ineens naar je toe: “Ik ben even weg, wacht hier op mij.” Je hoort het maar half en ziet hem vertrekken dus snapt nu wat hij heeft verteld. Jij gaat gewoon door waar je mee bezig was en denkt hem zo weer terug te zien. Maar op zijn weg naar de WC, bar of wat anders komt hij ‘een paar bekenden’ tegen. Twee vriendengroepen, 10 kilometer en 3 uur later komt hij weer bij je staan. Hij heeft natuurlijk van alles meegemaakt en is niet te beroerd om jou daar alles over te vertellen.

2. “Ik weet al PRECIES naar welke DJ’s ik ga”

Vooral op grote evenementen is het soms een hel om te kiezen tussen bepaalde sets. Sommige echte planners maken van tevoren al een eigen timetable met daarop de DJ’s waar ze heen willen. “Ik ga me echt aan mijn eigen timetable houden, want ik wil naar deze DJ’s.” Eenmaal op het festival aangekomen houd je je er de eerste paar sets misschien nog aan, maar na een set of drie kan die hele timetable de prullenbak in. Je gaat blijft gewoon bij een stage, want het is daar veel vetter dan waar je in eerste instantie heen zou gaan.

3. “We moeten heel het weekend nog, dus vrijdag rustig aan”

Bij het betreden van een weekendfestival heb je natuurlijk nog een heel weekend voor de boeg. Je hebt vooraf al een beraad gehouden met je vrienden en komt tot de conclusie dat je vrijdag rustig aan doet, want ‘je moet heel het weekend nog’. Zodra je tent staat, de muziek aan gaat en je helemaal in de stemming bent, is die afspraak weer vergeten. Zaterdagochtend word je gewoon brak wakker net als alle andere dagen in het weekend.

4. “Ik ga NIET afteren”

Het festival zit erop en het is weer tijd om naar huis te gaan, of een after. Bij de laatste set begint het speculeren al over de locatie van de after: “Bij jou thuis?” Soms houd je jezelf nog sterk en zegt dat je niet gaat, want je hebt er ten slotte al een hele dag opzitten. Eenmaal bij de uitgang van het festival ben jij al teruggekomen op die beslissing en sta je op de parkeerplaats van het feest of een uur later bij een maat thuis te afteren.

5. “Alles aan dit feest is klote: maar ik ben er volgend jaar sowieso weer bij”

Je kent ze wel: de grootste festivalcriticasters die het áltijd beter weten. Ze lopen nog net niet met een klembord over de dansvloer, want uit hun uitvoerige onderzoeken blijkt dat ‘de line-up vorig jaar veel beter was’ en dat het feest waar ze naartoe gaan ‘echt niet meer is wat het ooit is geweest’. Je zou bijna zeggen dat deze mopperkont eieren voor zijn geld kiest, maar wat blijkt.. Als een duveltje uit het doosje kom je deze rave-onderzoeker springend van geluk alsnog tegen op het eerder veelbekritiseerde feestje: “Dit is echt het beste festival ooit!”

6. “Poh, dat was me weer een feestje… Nu is het weer genoeg voor een tijdje”

Als dan uiteindelijk ook die after is afgelopen en je de dag daarna weer samenkomt en alle verhalen uitwisselt is er altijd weer die ene persoon: “Dat was weer een heftig feestje, nu ga ik weer een tijdje niet.” Een groot gedeelte van de groep moet dan alweer lachen, want dat gaat echt niet gebeuren. Binnen de kortste keren staan jullie met de complete festivalgroep weer op een feest helemaal uit je plaat te gaan.

Festival en smoesjes, ze gaan hand in hand. Welke leugen ontbreekt er nog aan dit rijtje? Laat het ons weten in de reacties!

Omslagfoto via Facebook-pagina REBiRTH

Reageren