Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Als labelbaas, artiest en vooral als liefhebber is Thera al meer dan 10 jaar bezig in het wereldje van de hardere stijlen. Afgelopen zondag maakte de DJ vrij verrassend bekend dat hij volgende maand met een gloednieuw album komt, dat de naam Diversity Is Key (Part 1) zal gaan dragen. Wij spraken met Pieter Heijen over deze aanstaande productie: “Zodra ik weer een waslijst van muziek heb afgerond, ga ik weer een album uitbrengen.”

Na Training Sessions en The New Era, komt Thera binnenkort dus opnieuw met een gloednieuw album. “Het afgelopen jaar heb ik dusdanig veel geproduceerd, dat er gewoonweg heel veel materiaal is”, verklaart hij. Dat maakt het hele proces natuurlijk ook een stuk eenvoudiger, want dan gaat het om de tracks selecteren en bij elkaar zetten. Als je dat vroeg in het stadium al doet, dan creëer je voor jezelf een vele grotere druk en dat kan leiden tot writer’s blocks of juist geforceerde tracks. Ik wil altijd de focus blijven houden om muziek te maken puur vanuit inspiratie. Als er dan voldoende tracks zijn gemaakt, dan komt vanzelf dat ideale moment om met een album te komen.”

“Dit zou toch nog veel gaver zijn om als album te releasen?”

Bij het vorige album hield Thera vast aan een bepaalde sound als rode draad van het album. “Maar ik merkte dat ik toch meer behoefte had om meer variatie aan te brengen in mijn muziek”, legt de DJ uit. Thera omschrijft het als een goede mix tussen oude hardstyle en raw hardstyle. “Daarop heb ik eigenlijk volledig alles laten varen qua stijl, genre, noem maar op en ben ik gewoon gaan produceren waar ik op dat moment zin in had. Die diversiteit laten zien, daar gaat het volledig om. Bij ‘The Reason’ is dat het beste gelukt, denk ik. Om de perfecte classic hardstyle feeling te pakken te krijgen met een gloednieuwe track, dat is nogal een opgave!”

Caine & Thera @ Loudness 2018

Vandaag de dag worden er ontzettend veel albums geproduceerd binnen de hardere stijlen en gaan hier hele campagnes van soms een half jaar lang aan vooraf. Is het niet een beetje laat om een maand van te voren pas met dit nieuws naar buiten te komen? “Ik ben van nature behoorlijk impulsief en dat was het idee van dit album eigenlijk ook, haha!”, legt Thera uit. “Het ontstond nadat ik eens bij elkaar aan het zetten was van tracks die ik de afgelopen maanden allemaal heb gemaakt. Dat bleken er dusdanig veel te zijn, dat ik dacht: dit zou toch nog veel gaver zijn om als album te releasen?” En dat moment is inmiddels bijna aangebroken.

LEES OOK: Theracords bestaat 10 jaar en gaat de wereld over om het te vieren

Opvallend is dat Diversity Is Key (Part 1) een streaming only album is: dus alleen digitaal verkrijgbaar en geen fysiek exemplaar. “Streaming is momenteel echt de absolute nummer 1 betreft muziekconsumptie. Daarbij heeft mijn album voornamelijk tracks die de afgelopen periode zijn uitgebracht en zou je het ook als een soort verzamelalbum kunnen zien. Daarvoor vind ik streaming echt de best geschikte oplossing.” Ook het ‘Part 1’ gedeelte in de titel is opvallend te noemen. Betekent dit dat we binnenkort al een Part 2 kunnen verwachten? “Oh, is het toch opgevallen?”, zegt Thera lachend. “Ik blijf lekker productief in de studio bezig de aankomende periode en zodra ik weer een waslijst van muziek heb afgerond, dan ga ik die ook weer bundelen in een streaming album, ja! Ik heb hier expres géén richtdatum voor geprikt. Maar naar verwachting gaat dat ook weer een maand voor de releasedatum naar buiten gebracht worden, haha!”

In aanloop naar de release op 22 augustus, zal Thera dit weekend alvast een voorproefje geven aan de bezoekers van Fatality. “Hier zal ik live een Diversity is Key-set doen, met veel verschillende (gated) kicks, zweverige melodieën en de broodnodige oude hardstyle invloeden in een gestoorde wervelwind van 30 minuten!”

“We blijven doen waar we goed in zijn en blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden”

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar anderhalf jaar geleden spraken we Thera al over de verschillende artiesten die bij Theracords vertrokken. Tijd om dus de balans op te maken: hoe staat er nu voor? “Het contract van een aantal artiesten liep destijds ongeveer tegelijkertijd af, maar in totaal zat er eigenlijk maar één artiest minder bij het label”, blikt hij terug. Inmiddels zitten hij en zijn artiesten in een stroomversnelling. “Ik ben dan ook erg trots op de ontwikkeling van deze jongens. Het is nu een behoorlijk stuk gezelliger om bij te kletsen, haha. Ik kan trouwens ook al verklappen dat we zeer binnenkort een oude bekende terug kunnen verwachten bij Theracords, maar hier zullen we later meer bekend over maken…”

Met de lancering van Diversity Is Key, lijkt Thera nog lang niet de koptelefoon aan de wilgen te gaan hangen. Hij geeft dan ook meteen aan nog wel jaren door te willen gaan. “Zolang de inspiratie voor nieuwe muziek blijft komen, stop ik inderdaad niet! Ik vind het altijd te gek om in landen te mogen optreden waar ik nog nooit ben geweest, dus dat!”

Het nieuwe album van Thera is vanaf 22 augustus verkrijgbaar via alle streaming sites en Theracords.com.

DJ Thera - Diversity Is Key Part 1 album

Beeldmateriaal via Facebook-pagina DJ Thera en website b2s

Reageren