Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Het voelt in deze tijd als heel erg lang geleden, maar Dr. Peacock en Sefa leggen de lat opnieuw hoog binnen de hardere stijlen. De frenchcore DJ’s – die allebei steeds grotere stages veroveren met hun muziek – komen namelijk met een nieuwe EP: 4 chapters, 4 tracks, 4 videoclips en 1 verhaal. “Het leek ons te gek om een dikke statement neer te zetten, op meerdere vlakken.”

LEES OOK: Defqon.1 breidt uit naar 4 dagen

In 2019, toen corona nog gewoon een biertje was, hadden Sefa en Dr. Peacock allebei al de grootste podia ter wereld op hun CV staan, zoals die gigantische RED op Defqon.1. Een unieke prestatie op het gebied van de hardere stijlen. Een jaar later ging de (festival)wereld op pauze, maar dit gaf hun allebei ruimte om met elkaar de studio in te gaan. Want na twee eerdere EP’s en een indrukwekkend aantal collabs, werd het tijd voor een nieuwe gezamenlijke release: Frenchcore Worldwide 008.

dr. peacock sefa EP collab frenchcore

“Ik denk dat we beiden een ongeëvenaarde werkethiek bij elkaar aanwakkeren, met als resultaat deze EP en een ander zeer groot project die we binnenkort gaan onthullen.”

“Sinds we het allebei ontzettend druk hadden in 2019 is er, mede door de rust die we allebei konden nemen, in 2020 weer een hernieuwde persoonlijke band ontstaan tussen ons”, begint Sefa te vertellen. “Die ontwikkeling wilde ik graag bezegelen met nieuwe muziek, zoals ik vind dat dat het beste gaat. Daarna vergde slechts een appje voor ons allebei om de agenda’s naast elkaar te leggen en een half jaar lang elke dinsdag en donderdag vast te zetten om de studio in te gaan. Het resultaat: sessies die behoren tot de meest productieve van mijn leven. Ik denk dat we beiden een ongeëvenaarde werkethiek bij elkaar aanwakkeren, met als resultaat deze EP en een ander zeer groot project die we binnenkort gaan onthullen.”

Dr. Peacock stemt hier volledig mee in. “We zijn door deze tijd enorm naar elkaar toe gegroeid”, geeft Steve aan. “Als vrienden, maar ook op muzikaal vlak. We wilden daarom echt iets heel speciaals neer gaan zetten. Out of the box! Auke (de videograaf) heeft daarom samen met ons dit verhaal bedacht. Bijzondere locaties, toffe mensen om mee samen te werken, een berg aan creativiteit. Dat werkt echt heel prettig. Ook hebben we veel gezeten met muzikanten die hier aan mee hebben geholpen, zodat we niet alleen visueel maar ook muzikaal een stap omhoog gaan! Altijd erg tof om met mensen te werken die helemaal één zijn met hun instrument. Dan leg je echt een stuk meer emotie in je track.”

Sefa: “Een verademing om weer eens af te stappen van de verguisde partyclip. Met alle respect, maar sommige dames heb ik al in enkele tientallen videoclips voorbij zien komen. En onze beelden zijn nu wel een beetje op aan het raken, haha.”

Een paar weken geleden verscheen er opeens een mysterieuze video van beide heren op Instagram LIVE. Sinds de uitbraak van het bekende virus worden er minder dingen uitgebreid aangepakt, maar later bleek dit het startschot van Dr. Peacock en Sefa te zijn voor een groots project. Het testen van tracks is lastig wanneer er geen evenementen meer zijn, en dus plukten zij iemand uit de samenleving om hun nieuwe muziek op te testen. “4 unieke tracks, maar die wel samen 1 geheel vormen”, legt Dr. Peacock uit. “De rode draad mogen mensen zelf lekker vrij interpreteren! Het leek ons echt te gek om een dikke statement neer te zetten, op meerdere vlakken. Even wat anders dan anders. Nieuwe uitdagingen zijn belangrijk! Het gaat lekker alle kanten op in het verhaal. Er zitten ook allerlei emoties in verweven. Boosheid, machteloosheid, angst, euforie, madness… alles!”

Volgens Sefa ligt daar dan ook een behoorlijke uitdaging. “Het is altijd lastig om met een videoclip een verhaal te vertellen, als deze maximaal drie tot vier minuten duurt. Door een hele EP samen te voegen wordt dit makkelijker, en krijg je de kans meer de diepte in te gaan. De rode draad is lastig te pinpointen, omdat het verhaal vrij interpretabel is. De essentie van het verhaal voor mij is de reis van een jongen die in muziek een bepaalde drijfveer vindt. Die jongen kan iedereen zijn, en ook ik heb een vergelijkbaar pad bewandeld. Ons doel was deze reis uit te beelden op een enigszins abstracte manier. Vaak zie je dat dit soort concepten als en soort speelfilm worden aangepakt. Dat wilden we voorkomen. Het was een uitdaging, maar met het team hebben we naar mijn mening een uiterst waardig eindproduct neergezet. En vooral voor mij was het een verademing om weer eens af te stappen van de verguisde partyclip. Met alle respect, maar sommige dames heb ik al in enkele tientallen clips voorbij zien komen. En onze beelden zijn nu wel een beetje op aan het raken, haha.”

Sefa Dr. Peacock interview EP Frenchcore Worldwide 008

Dr. Peacock: “Dit is echt veruit het grootste (en duurste haha) project die ik ooit heb gedaan. Weer ff next level ook! Een grote stap voor de Frenchcore.”

Inmiddels staan er twee tracks met videoclip online: ‘Adagio’ en ‘Everything is a Lie’. De streams lopen in rap tempo op en de reacties in de comments zijn lovend. “We zijn in oktober 2020 hiermee begonnen”, zegt Dr. Peacock wanneer hij terugblikt op dit hele project. “Eigenlijk al veel eerder met ‘Everything is a Lie’, maar toen wisten we nog niet dat die plaat een essentieel onderdeel zou worden van het totale verhaal. Dit is echt veruit het grootste (en duurste haha) project die ik ooit heb gedaan. Maar echt gaaf om te doen, en met een heerlijk team om ons heen!! Weer ff next level ook! Een grote stap voor de Frenchcore.”

Ook Sefa geeft aan dat er meer dan zes (!) maanden in deze EP heeft gezeten. “Voor mijn gevoel zit er veel meer werk in hoor. Maar dat is het voordeel, elke stap werd met veel plezier gezet en iedereen was heel gemotiveerd dit samen te doen. Het was super om weer een gemeenschappelijk doel te hebben, iets wat voor ons en vele andere collega’s ontbrak de afgelopen tijd.”

De daadkracht van Peacock met het muzikale vernuft van Sefa: Frenchcore Worldwide 008

Wie de geschiedenis tussen Sefa en Dr. Peacock kent, weet dat de twee al ontzettend veel samenwerkingen met elkaar achter hun namen hebben staan. ‘World of the Dream’ en ‘Atlantico (Pain is Everywhere)’ zijn met bijna 14 miljoen streams (!) op YouTube slechts een paar van de vele fantastische visitekaartjes voor frenchcore, uit hun enorme lijst van collabs. Hoe komt het dat de samenwerking tussen de Noord-Hollanders zo goed werkt?

“Het is net als wat vele mensen beschrijven als de bouwstenen voor een succesvol huwelijk”, analyseert Sefa. “We hebben interesses en een overlappende smaak, maar zitten niet zo dicht bij elkaar dat het gaat clashen of irriteren. Daarnaast vind ik het uitwerken van ideeën het allerleukste, en is Steve weer goed in bouwen en de track afkrijgen. Dat is voor mij vaak wel een dingetje. Dan is het fijn als er iemand naast zit die je aanspoort om te stoppen met gestoorde akkoorden en progressies te bouwen en gewoon de track af te maken. Maar op sommige momenten word ik dan wel weer gemotiveerd iets onconventioneels te doen. Dat voelen we allebei perfect aan, en vaak vliegen de uren voorbij in de studio.”

Steve is minstens net zo enthousiast. “Sefa is een enorm genie op het gebied van muziektheorie, creëren van bijzondere opbouwen, het neerzetten van ideeën die in ons hoofd zitten, etc. En ik hoor wat ik vet vind, maar ik doe alles op gevoel. En ik hou echt van een verhaal bouwen in een track. Die combinatie is in mijn ogen echt perfect!”

“Een Defqon mainstage zal ook wel weer leuk zijn”

Zoals je kunt lezen, raken de frontmannen in de frenchcore niet uitgepraat over deze EP. Terecht, want iedereen die de hardere stijlen ziet als zijn of haar passie, zal ongetwijfeld hetzelfde hebben. Een enorm verhaal van hoge kwaliteit. Dit wil je natuurlijk tegenover een groot podium kunnen horen, maakt het maakt voor Dr. Peacock niet meer uit welke. “Ik wil deze tracks overal testen! Of het nou voor 100 man is of voor 30.000 man. Ik kijk er enorm naar uit! Uiteraard met de vele verschillende instrumenten die in de tracks zitten kan ik niet wachten om dit ook met muzikanten uit te voeren on stage. Heerlijk!”

“Ik denk meteen al aan een grote binnenhal”, vult Sefa aan. “De eerste twee nummers, ‘Adagio’ en ‘Everything is a Lie’, zijn in mijn optiek tracks die binnen echt goed tot hun recht komen. Ik vind het karakter wat duisterder, en qua show is het heel vet om daar mee te spelen op een binnenpodium. De laatste twee tracks, ‘Incoming’ en ‘Illusions’, zijn zulke lekkere meeschreeuwers. Ik kan niet wachten om te horen hoe het publiek met die melodieën mee gaat zingen. En dan die galm die van de ene naar de andere muur kaatst, er is niets mooiers voor mij. Maar goed, een Defqon mainstage zal ook wel leuk zijn. We gaan het zien.”

De komende vrijdagen zullen er nog twee platen uitgebracht worden, waarmee de release van Frenchcore Worldwide 008 voltooid wordt. De eerste twee tracks van de nieuwe Dr. Peacock & Sefa EP zijn al te bewonderen op YouTube en Spotify, en hopelijk mag dit binnenkort ‘in het echt’. “We mogen bijna weer knallen! En ja… ik kan niet wachten om jullie allemaal weer te zien!”, zegt Steve aan het einde. Ook Sefa heeft nog iets wat hij graag aan de lezers wil meegeven, ter afsluiting van dit interview. “Stream mijn muziek en koop mijn trui aub.”

Check de videoclips op de YouTube-kanalen van Dr. Peacock en Sefa. Meer informatie over het ‘andere zeer groot project’ wordt binnenkort bekendgemaakt.

Omslagfoto via Instagram-pagina’s Dr. Peacock & Sefa / Your.Personal.Paparazzi

Reacties

  • Ryan Goulooze 04 juni 2021 - 13:05

    Fantastic track

    Quote

Reageren