Feije Tinnevelt
Door Feije Tinnevelt

10 en 11 mei was het dan zo ver: het 5-jarige bestaan van Fairytale Festival in Kaatsheuvel.
Hoewel de weersverwachting niet geweldig was, bleek onze weer-app het (gelukkig) fout te hebben. Beter weer hadden we namelijk niet kunnen wensen en dat zorgde er uiteindelijk voor dat Fairytale Festival toch uitverkocht raakte.

Fairytale Festival vond 5 jaar geleden voor het eerst plaats in Kaatsheuvel, wat iedereen natuurlijk kent van de Efteling. De wereld vol wonderen en sprookjes moesten terugkomen van het Fairytale-team in hun evenement, en dat zag je over het gehele festivalterrein. Wij waren vrijdags en zaterdags aanwezig en nemen je mee in dit feestelijke sprookje, te beginnen bij de vrijdag.

“Freestyle Friday”

Bij binnenkomst werd je al overspoeld met een heerlijke vibe waardoor het leek alsof je in een sprookje terecht gekomen bent. De bordjes met spreuken, de signings en de aankleding van de stages: je waant je een sprookjeswereld. Er waren twee stages open op de eerste dag van het feest: Freaks Freestyle Stage en The Phoenix Nest. Als eerst checkten we de wondere wereld van The Phoenix Nest. Een gezellige, gemoedelijke stage waar het voelde alsof je in een sprookjesbos was.

Fairytale 1

Funky Risotto bracht er de pret goed in met een mix van verschillende muziekstijlen en het uitdelen van shotjes Jägermeister (neemt elke organisatie aantekeningen?) bij The Phoenix Nest. Ondanks dat het nog niet zo druk was, was de sfeer ontzettend gezellig en was het gehele publiek lekker aan het dansen. Na een lekkere opwarming bij The Phoenix Nest werd het toch wel tijd voor het échte werk. We verplaatsten ons naar de Freaks Freestyle Stage om daar lekker uit ons dak te gaan.

Fairytale 2

Daar aangekomen wist Mental Theo meteen het dak eraf te draaien. Een rauwe vibe voelde je door de hele tent tijdens de set van de freestyle legend. Een vette stage zonder al te veel poespas, back to the basics. Dankzij Mental Theo kwam ook de Freaks Freestyle Stage compleet tot leven. Iedereen begon wat losser te komen en liet zich meeslepen door de vette kicks van de Freestyle master himself. Met zijn mix van ‘Living on a Prayer’ en ‘Mash Up 5.0’ van Warface brak hij heel te tent af.

Na Mental Theo was het de beurt aan niemand minder dan Zany. Hij knalde er allerlei classics uit waarop iedereen kon meezingen en -dansen. Naast zijn eigen classics gooide hij de fantastische meezinger ‘How Far I’ll Go’ van Da Tweekaz er nog tussendoor waarbij iedereen in koor mee zong. Als afsluiter nam Kasparov het van Zany over en ook dit deed hij in stijl. Het ging steeds wat harder en we wisten nog net ‘Ode to the Godfather’ van Partyraiser & Repix mee te pikken voordat we terug gingen naar The Phoenix Nest.

Deze stage werd ook met een aantal knallers afgesloten. De stage werd gehost door Brandstichters United en zij sloten dan ook deze stage af door meerdere collega’s uit te nodigen. Zo werden de Buren van de Brandweer natuurlijk op stage gehaald en konden De Lievelings Dj’s van je Zusje niet missen. Een keurig einde van de vrijdag van Fairytale: een heerlijke sfeer, lekkere klappers en had ik al gezegd dat er Jägermeister shotjes waren? Op naar dagje twee!

“The Crown Orchestra”

Dag twee begon het festival om 13.00 uur met een hele hoop zon. Ondanks de ontzettend slechte weersverwachting kwam de zon toch om de hoek kijken en ze heeft de hele dag geschenen. Dit maakte de sprookjesachtige sfeer compleet. Uiteindelijk zorgde dit heerlijke zonnetje er ook voor dat het feest ook nog eens uitverkocht raakte! Een beter begin van de dag konden we dus niet hebben.

De bezoekers begonnen pas wat later op de dag binnen te stromen, maar dit mocht de pret niet drukken. We konden alle stages alvast mooi verkennen en zagen wat voor iets prachtigs ze dit jaar weer hadden opgebouwd. Op zaterdag waren er vier stages open: Teagarden, The Gatekeeper, Wishing Well en niet te vergeten de mainstage!

Fairytale 3

De mainstage klopte helemaal in het plaatje van het thema, namelijk: ‘The Crown Orchestra’. Na het terrein verkend te hebben, sloten we aan op de mainstage waar Kav Verhouzer zijn set opende met de bekende woorden “Stap voor Stap”. Dankzij zijn set begon het wat drukker te worden en kwam iedereen los. De bezoekers bleven in het begin wat achteraan op de stage hangen, maar kwamen langzaam maar zeker naar voren. Samen konden we lekker swingen op wat heerlijke house en techno beats.

Na Kav Verhouzer werd het tijd om ons te mengen in het publiek van The Gatekeeper. De act van de dag moest draaien, niemand minder dan Ran-D! Hij liet meer dan duidelijk merken dat hij aanwezig was. Naast wat oude classics liet hij ook zijn nieuwe knaller ‘Hurricane’ horen en man, wat een fantastische track! Daarna was het tijd voor the anthem-maker himself: Bass Chaserz. De sfeer zat er lekker in en toen hij het anthem ‘Hero’s Journey’ begon te draaien ging dan ook de complete tent helemaal los! De lasers, lichtshow en vuurkanonnen maakte het helemaal af.

Doordat we helemaal los waren gegaan bij Ran-D en Bass Chaserz was het tijd om even uit te rusten. Dit deden we bij Wishing Well. Hier kregen beginnende DJ’s de kans om hun muziek te laten horen. Alle muziekstijlen kwamen aan bod en er hing een super gezellige sfeer. Naast deze stage kon je lekker zitten en wat eten terwijl mensen van de muziek konden genieten. Een fantastische toevoeging aan het festival en mag ook zeker genoemd worden!

Fairytale 4

Nadat wij waren bijgekomen, werd het tijd voor The Boy Next Door op de mainstage die zijn kunsten goed liet horen. Naast zijn eigen nummers ‘La Colegiala’ en ‘Whenever’ wist hij ook met nummers van Queen het publiek los te krijgen. Hij moest ook even zijn collega benoemen die in dezelfde woonplaats geboren is, namelijk Zanger Kafke. Daarbij hoorde natuurlijk het nummer ‘Springen’ waardoor de vibe er heerlijk in kwam.

Natuurlijk mocht Act of Rage niet gemist worden, we haastten ons snel terug naar The Gatekeeper om daar nog wat laatste minuten van zijn set mee te pikken. Zijn nieuwe nummer, ‘Day For Night’, met Killshot, dat door merg en been ging, is een nummer dat deze zomer in geen een set gemist mag worden. Wat een heerlijke track waarbij de sound van Act of Rage duidelijk doorkomt.

Het werd tijd om weer even bij te komen en dat deden we in Teagarden, wat vrijdag The Phoenix Nest was. Deze stage werd gehost door Raywell. De gezelligheid was niet alleen in het publiek te zien, maar ook op de stage. Alle artiesten die deze dag hadden gedraaid bij Teagarden bleven op de stage hangen en zorgde ervoor dat de vibe er goed in bleef hangen. Doordat de vibe daar zo goed was, zijn we compleet vergeten om nog terug te gaan naar The Gatekeeper. In het voorbij gaan hoorde we dat E-Force nog een paar behoorlijk lekkere klappers door de boxen liet klinken.

Fairytale 5

Uiteindelijk zijn we op het VIP-deck van de mainstage beland om de laatste artiesten en de eindshow vanaf een goede plek te kunnen aanschouwen. De Buren van de Brandweer waren ook vanavond weer aanwezig en lieten hun nummers ‘Lekker Pik’ en ‘Pilsies Voor De Vat’ horen die natuurlijk ook iedereen kon meezingen. Als afsluiter kwam Tony Junior draaien die voor ieder wat wils had. Zoals hij zelf aan gaf had hij voor de dames wat lekkere R&B deuntjes en daarna voor de heren hardere kicks zoals ‘America’ van Radical Redemption. Die laatste is geen verrassing na Radical en Tony Junior op Instagram lieten merken wellicht wel samen de studie in te gaan.

“Prachtige eind show met dikke tracks”

Tot slot was het dan eindelijk tijd voor de eindshow. Het beloofde een grootse show te worden met ontzettend mooi vuurwerk en daar was niks aan gelogen. De twee tracks die er voor de meeste bezoekers uitknalde waren ‘Darkest Hour (The Clock)’ van D-Block en S-te-Fan en ‘Legacy’ van D-Sturb en Emese. Iedereen ging compleet los en het vuurwerk maakte het helemaal af.

Fairytale 6

Beeldmateriaal door Joris Bisschops

Beoordeling

  • LINE-UP75%
  • GELUID85%
  • STAGE80%
  • SFEER90%
  • LOCATIE80%

Overall
waardering

82%

“Een festival waar je zeker bij moet zijn!”
Wat mij betreft een festival om in de gaten te houden. Het concept wat Fairytale Festival vertelt is geweldig en zie je overal in terug. Ik denk dat het festival nog veel gaat groeien in de komende jaren en ik hoop voor de organisatie dat het blijft uitverkopen. Het is het dubbel en dwars waard om volgend jaar een kijkje te gaan nemen en je mee te laten slepen in dit sprookje! Het 5-jarige bestaan van Fairytale Festival hebben we erg goed gevierd en wij zijn er volgend jaar sowieso weer bij!

Reageren