Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

De evenementenbranche is zwaar getroffen door het coronavirus en roept om hulp. De sector is namelijk in grote nood, aldus festivalcollectief Front of House. “Het is een ramp. De hele evenementenbranche dreigt kopje onder te gaan.”

LEES OOK: Decibel outdoor kondigt line-up aan voor 7-uur durende stream: “Stay Loud!”

Sinds het begin van COVID-19, blijkt dat de evenementen ‘als laatste aan de beurt’ zijn. “Het is belangrijk dat de overheid steun biedt voor de langere termijn, ook na september”, zegt Remko Hermans (organisator Intents Festival) tegenover Omroep Brabant“Wij hebben de nodige maatregelen genomen zodat we nog een tijdje vooruit kunnen, zoals afscheid nemen van mensen en het verkopen van spullen. Ik hoor een noodkreet uit de branche dat bedrijven zullen omvallen, vooral als er geen perspectief en steun komt.”

De bedrijven uit de branche hopen op meer hulp van de overheid (‘anders houden ze het niet lang meer vol’). Daarom zullen gebouwen door heel Nederland vanavond (dinsdag) rood belicht worden en 23:55 gaat het licht uit. “The Sound of Silence.”

‘Veel bedrijven hebben al hun personeel laten gaan: dit houden ze niet vol’

Vooral bij podiumbouwers, technicussen, en andere leveranciers is de nood hoog, zegt Johan Dortmans (organisator Harmony of Hardcore en 7th Sunday) tegenover de Brabantse omroep. “Sommige bedrijven bestaan nog wel, maar hebben al hun personeel laten gaan. Ze hopen weer verder te kunnen als ze weer kunnen gaan opleveren, maar dit houden de bedrijven niet eindig vol.”

Het is een groot slagveld op het moment. “Iedereen die in deze branche zijn brood verdient, wordt geraakt. Er is weinig perspectief. Maar veel bedrijven laten nog niet het achterste van hun tong zien. Ze weten wel dat de tijd dringt en doen alles om het hoofd boven water te houden. Maar uiteindelijk gaat die slag komen. Zo simpel is het.”

LEES OOK: Intents Festival 2020 afgelast vanwege corona: “En dan staat alles stil…”

Ook al is het nu wel mogelijk dat er weer kleine evenementen, inclusief social distancing, gehouden worden, toch is hiermee het probleem van de festivals niet mee opgelost. Grote evenementen zijn nog steeds verboden, en het aantal besmettingen loopt weer op. Organisaties vragen nog nauwelijks vergunningen aan. Remko: “Het is een groot risico. Sommigen vragen een vergunning aan, steken veel moeite in het voorbereiden en krijgen vervolgens twee weken van tevoren horen dat het niet door mag gaan. Dat geeft natuurlijk geen vertrouwen.”

Duidelijkheid na september?

Er is nog maar weinig hoop op een festival dit jaar, en zelfs 2021 is op het gebied van feestjes in gevaar. “Er komen mogelijkheden, maar of dat volwaardige festivals zijn, is nog maar de vraag. Ik hoor in de wandelgangen dat sommigen al bezig zijn met 2021”, zegt Johan.

𝗚𝗲𝗲𝗻 𝗲𝘃𝗲𝗻𝘁𝘀 𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿 𝗕𝗿𝗮𝗯𝗮𝗻𝘁𝘀𝗲 𝗘𝘃𝗲𝗻𝘁 𝗦𝘂𝗽𝗽𝗹𝗶𝗲𝗿𝘀

Hoe kunnen er in de toekomst events worden georganiseerd zonder het…

Geplaatst door Front of House op Vrijdag 17 juli 2020

Omslagfoto via Facebook-pagina Intents Festival

Reageren