Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

In een interview met de Telegraaf heeft minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, gepleit voor minder festivals in Nederland, zodat de drugscriminaliteit verminderd kan worden. Dit schoot in het verkeerde keelgat bij héél veel mensen, waardoor festivals deze week het Nederlandse nieuws domineren. 

LEES OOK: Nederlandse politiek in hevige discussie over legalisatie XTC

In het interview met de Telegraaf werd minister Grapperhaus flink aan de tand gevoeld over verschillende maatschappelijke kwesties, waaronder de strijd tegen drugs. Grapperhaus: “Pillengebruikers en cokesnuivers: besef dat je een enorme criminele industrie helpt en dat het op het dak komt van gewone mensen.” Hij vervolgde: “Het probleem is: we hebben 1100 festivals in Nederland. Moeten we onze politie helemaal daarop inzetten? We moeten kritisch zijn en zeggen: kunnen we dit met zijn allen aan?”

“Zegt u nou dat er minder festivals georganiseerd moeten worden?”

Met deze uitspraken was de kop ‘Minder festivals in strijd tegen drugs’ geboren, en domineert minister Grapperhaus nu in het Nederlandse nieuws. Van RTL Boulevard tot aan de NOS en het AD, mensen staan lijnrecht tegenover elkaar en heftige uitspraken vliegen van links naar rechts: “Het zijn snuiffuifen geworden en festivalorganisatoren moeten verantwoordelijkheid nemen.”

Festivalorganisatoren geven gelukkig ook hun weerwoord, waaronder de directeur van Lowlands: “Ik vind het stigmatiserend, onterecht en ondoordacht. Minister Grapperhaus rijdt echt van de verkeerde kant de straat in. Hij moet de oorzaak aanpakken bij de bron, en dat zijn de drugsproducenten.” Ook Front of House – een collectief van Brabantse festivals waaronder Intents – pleit ervoor om de noodzaak van politie-inzet op festivals beter te onderzoeken:

“Evenementen nemen zelf al veel maatregelen om de politie te ontlasten. Denk aan strenge controles bij binnenkomst en op het terrein, actief toezicht op het evenement, de inzet van medische diensten en cameratoezicht. Wat ons betreft is de politie-inzet meer een slot op de deur”. Festivalorganisaties moeten al enorm veel werk verzetten en leveren een significante bijdrage aan de Nederlandse economie. Er komt veel kijken bij het organiseren van een festival.

“Waarom moeten we als maatschappij zoveel festivals willen? Die mensen moeten zo nodig hossen op die pilletjes…”

Wat deze grote discussie nou precies teweeg zal brengen moeten we nog even afwachten, maar het legaliseren van harddrugs is voor minister Grapperhaus in ieder geval geen optie. Hieronder kun je één van de discussies in RTL Boulevard bekijken.

Omslagfoto via Facebook-pagina Intents Festival

Reacties

  • Pedro 12 juli 2019 - 14:05

    Oké minder festivals maar waar komt dan al het belasting geld vandaan. Weer uit de zakken van de mensen zelf waar door je weer een crisis veroorzaakt. En het is ontnemenig van het plezier van Nederland.

    En drugs kan je wel tegen gaan maar als je der 1 oprolt komt der weer 1.

    Maar grappenhuis mag zelf ook wel mee betalen aan alles hoor goed plan.

    Quote

Reageren