Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Enkele maanden geleden veranderde de muzikale carrière van Ralf op een drastische manier: Freek verliet hun duo Galactixx. Nu is Ralf bezig met ‘The New Chapter’, waarin hij zelf nieuwe muziek releast en Galactixx verder brengt. Wij spraken met hem over deze verandering, hoe hij er zelf instaat en de toekomst van Galactixx. 

Laten we bij het begin van deze verandering beginnen: Freek die het duo Galactixx helaas besloot te verlaten. Deze beslissing kwam voort uit het feit dat hij zijn motivatie al voor een langere tijd kwijt was. ”Hij voelde zich steeds minder als een toegevoegde waarde binnen onze act, en hierdoor dacht hij er steeds vaker aan om te stoppen.” Voor Ralf kwam dit nieuws dan ook niet als zo’n grote schok als voor anderen. ”Ik voelde het niet hélemaal aankomen, maar ik merkte dat het verschil groter en groter werd. Waar hij zijn motivatie bijna helemaal kwijt was, wilde ik alleen maar harder knallen, en alle zeilen bijzetten. Ik schrok er daardoor trouwens niet minder van toen Freek vertelde dat hij de knoop had doorgehakt. Alles lijkt dan even stil te staan omdat je samen zoiets moois hebt opgebouwd.”

”Ik ben ontzettend gemotiveerd om Galactixx naar een hoger level te tillen, maar dit gaat met ups en downs”

Voor de fans maakten Freek en Ralf via een post op hun socials bekend dat zij uit elkaar gingen en Galactixx als een solo-act voortgezet zou worden. De reacties hierop waren volgens Ralf hartverwarmend. ”Fans baalden enorm, maar iedereen respecteerde de beslissing van Freek. Ze wensten hem allemaal het allerbeste toe, en dit was voor ons allebei fijn om te lezen. Je ziet op zo’n moment echt hoe mooi deze hardstyle-family is. Iedereen nam de tijd om hem te bedanken, en om mij succes te wensen met mijn solo-carrière.”

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, nacht en binnen

Stonger In The End’ is Galactixx’ allereerste solo-track en is uitgekomen op het label WE R Music. Releasen op dit label is voor Ralf altijd al een droom geweest. ”Ik vergeet het moment waarop ik hoorde dat onze track ‘Hold Me’ zou worden uitgebracht op WE R nooit meer. WE R Music geeft me creatieve vrijheid, en stuurt me waar nodig.” De lyrics van de nieuwe track, ‘Stronger In The End‘, gaan over ups en downs. Dit refereert voor Ralf dan ook naar zijn eigen leven. ”Van de buitenkant lijkt het altijd het perfecte plaatje, maar er is een hoop onzekerheid en stress waar je mee om moet gaan. Ik ben ontzettend gemotiveerd om Galactixx naar een hoger level te tillen, maar zoals bij iedereen die zijn dromen na jaagt gaat dit met ups en downs. Hoe catchy de boodschap ook klinkt, ik denk dat iedereen zich er op een bepaalde manier wel in kan vinden.”

”9 van de 10 keer zat ik al alleen in de studio”

Voor de nieuwe muziek heeft Ralf natuurlijk de enige tijd alleen doorgebracht in de studio om onder andere deze track te produceren. Voor hem zijn er dan ook twee grote verschillen tussen alleen en samen produceren. ”Samen kom je vaak tot hele mooie dingen omdat je enthousiast wordt van elkaars ideeën, eigenlijk zoals je vaak ziet bij een collab tussen twee artiesten. Aan de andere kant merk ik dat ik meer creatieve vrijheid heb, en precies iets neer kan zetten hoe ik het in mijn hoofd heb.” Het duurde echter niet lang voordat Ralf helemaal gewend was. ”Ik zat 9 van de 10 keer al alleen in de studio. Het is wel moeilijker om te beslissen of iets echt vet is, en welke opzetjes je af gaat maken.”

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, mensen op toneel en vuur

Nu de muzikale invloeden van Freek weggevallen zijn, is het moeilijk te zeggen of de ‘Galactixx sound’ hetzelfde blijft. ”Aan de ene kant denk ik dat je zeker zult gaan horen dat ik geen muzikale invloeden meer heb van Freek. Ik wil nu mijn eigen ding neerzetten, en daar hoort ook een eigen sound bij. Toch denk ik dat je altijd dat typische Galactixx randje zult blijven horen!” 

”Ik heb er lang naartoe geleefd en was klaar voor een nieuw hoofdstuk”

Het allereerste solo-optreden vond op 10 november plaats tijdens Hardlab – A Chemistry Of Sound, wat een hele ervaring is geweest. ”De eerste 15 minuten voelde dit heel gek. Je hebt toch 5 jaar samen op het podium gestaan. Het wende wel snel, ik heb er lang naartoe geleefd en ik was klaar voor een nieuw hoofdstuk.” Het grootste verschil tussen alleen of samen achter de booth staan, ligt volgens Ralf bij de interactie. ”Samen op het podium deel je ieder moment, en kijk je elkaar lachend aan als er iets moois gebeurd of je draait een plaat die je allebei te gek vind. Het was wel bijzonder om mijn nieuwe muziek te draaien, echt iets wat 100% van jezelf is.” Het is dan ook niet zo dat de ‘Galactixx act’ nu anders wordt met één man minder. Ik ben altijd heel enthousiast geweest on-stage, en ik denk dat dat ook de kracht van de act zal blijven. De sets zullen een beetje veranderen omdat ik veel nieuwe muziek van mezelf draaien. Maar het zal er niet rustiger op worden op het podium haha!”

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, menigte

Deze nieuwe solo-periode van Galactixx kondigde hij aan als ‘The Next Chapter’. Ralf wil hierin laten zien met hoeveel passie hij muziek maakt én draait. Ik wil laten zien hoe graag ik dit wil. Ik besef me heel goed dat dit nog maar het begin is, maar ik heb duidelijke doelen voor mezelf gesteld. De start van deze solo-carrière heeft me wel wakker geschud. Als ik dit echt wil, zal ik er vol voor moeten gaan.” Op korte termijn kunnen we dan ook nog heel veel van de nieuwe Galactixx verwachten. ”Mijn eerste solo-videoclip is zojuist online gekomen! Daarnaast kunnen jullie nog meer nieuwe muziek verwachten. Tracks zoals ‘Stronger In The End’ waarmee ik iets wil vertellen, maar ook echte party tracks zoals ‘Partyfreak’ met Brennan Heart. Mijn collab met Sub Sonik wordt ook snel meer over bekend, dus stay tuned.”

Hoewel het duo nog goed met elkaar omgaat, zullen we Freek niet meer terugzien op het podium. ”Gelukkig hebben Freek en ik geen ruzie, en komt hij nog gewoon langs in de studio. On-stage zul je hem niet vinden, ik wil nu vooral focussen op mezelf.” Ralf is binnenkort als Galactixx dan ook op XXlerator Carnaval, Brewery of Lunacy én REBiRTH Festival te vinden. Ook zijn gloednieuwe videoclip kun je hieronder bewonderen. Wij wensen Ralf veel succes met zijn solo-carrière!

Afbeeldingen via Facebook-pagina Galactixx

Reageren