Daan Scheper
Door Daan Scheper

Het weekend staat weer voor de deur en dan is het uiteraard tijd voor een feestje! Als verwende Nederlander had ik de luxe om te kiezen tussen 2 feesten. Supremacy of X-Qlusive Holland XXL. Omdat ik voorgaande jaren Supremacy al heb bezocht koos ik er voor om naar X-Qlusive Holland XXL te gaan. Dat bleek zeker geen verkeerde keuze! Een feest waarbij de pure oer-Hollandse gezelligheid gecombineerd wordt met de goede sfeer die je alleen vindt bij hardstyle feesten. Dit is een gegarandeerd succes!

De binnenkomst verliep voor mij soepel. Weinig tot geen wachttijd bij het fouilleren en munten halen. Toen alle zaken op orde waren en de groep bij elkaar was, werd het tijd om “De Huiskamer” te betreden. Omdat Q-dance alleen de line-up bekend maakte en geen timetable, had je geen idee wie er hoelaat moest draaien. Maar voor een feest als X-Qlusive Holland maakt dat geen bal uit!

Eindelijk uit mijn plaat

De klok sloeg ook al half 12 voordat ik met mijn eerste biertje in de hand stond en de stage kon bewonderen. Demi Kanon stond er in grote letters op de dj-booth. Zijn eerste nummer wat ik bij binnenkomst hoorde was een remix van “Guus Meeuwis – Het is een nacht”. Een klassieker die elke nederlander, jong of oud, wel kent. Verder is Demi Kanon voor mij een bekende naam, maar niet het genre waar ik met regelmaat naar luister. Het geluid ging nog redelijk zacht op dit moment dus het was tijd om even slap te lullen met de medemens en goed wat bier te drinken! Dit zijn 2 van de  belangrijkste ingrediënten op een Hollands feest als X-Qlusive!

Na Demi Kanon volgden de Bass Modulators. Het publiek was nog een beetje tam, maar wanneer de remix van “Andre Hazes – Wij houden van oranje” door de zaal galmde, werd er uit volle borst meegezongen en kwam de sfeer er goed in. Wie houd er nou niet van deze volkszanger? Verder in de set draaiden ze het nummer “Stampuhh!!”. Deze kan natuurlijk niet ontbreken op een feest als dit. En om de set goed af te sluiten, haalden ze de man op het podium die deze zomer met 1 filmpje een hele festivalhype heeft gecreërd. Maradonnie met de snelle planga! Het tempo werdt iets opgeschroefd en er werd een lekker vrolijk deuntje gedraaid. Prima setje van Bass Modulators en de energie zat er nu echt goed in bij het publiek!

Op naar de volgende zaal!

Er was 1 set die ik absoluut niet wilde missen en dat was de set van spitnoise. Het werdt tijd om eens even flink te beuken na alle euforische beats! Omdat er geen timetable was, moest ik zelf maar zien te achterhalen hoe laat hij moest draaien. Gelukkig was de producer zo vriendelijk om op mijn berichtje te antwoorden met “Joo maat, 4 uur, area 2”. Dit was natuurijk geweldig nieuws. Tijdens de set van Ransom & Dr. Rude besloten we naar area 2 te gaan om ruim op tijd te zijn voor zijn set. Met ruim optijd bedoel ik dan ook écht ruim op tijd! Bij binnenkomst begon Jason Payne net met het “Feestcafe” slopen. Een zeer aangename verrassing! Je merkte direct dat deze zaal gevuld was met meer liefhebbers en minder dagjes mensen. Iedereen gaf vol gas en in plaats van de blije gezichten die je vooral bij de hoofdzaal zag, was je hier omringd met zure gezichten door de rauwe kicks: Show me your bassface!

Ik was blij om de stem te horen van onze geweldige cabaretier Hans Teeuwen. De remix van zijn cabaretstuk “Snelkookpan” werd gedraaid en iedereen brulde heerlijk mee. De toon was gezet! Verder in zijn set draaide die nog het nummer “Alpha Twins – Smack my derb”, een nummer met 1 van de bekendste melodieën in de hardere stylen gevolgt met een keiharde kick van hemzelf. Deze set zat vol met pareltjes. Om ons te laten wennen aan het tempo van spitnoise sloot hij af met een mix van “Bløf – Harder dan ik hebben kan”. Een perfecte set afgestemd op het thema van het feest. Deze man verdient eigenlijk een hoofdpodium.

Uptempo is the tempo

Deze uitspraak heeft zich zeker wel bewezen toen Spitnoise, correctie, “Stephanie” achter de draaitafel stond. Dit was tot nu toe (voor mij) het hoogtepunt van de avond. Met de welbekende tracks als “Just like that” en “700 Watt” was stilstaan geen mogelijkheid! Eigenlijk maakt het niet veel uit welke tracks er door de speakers kwamen. Het was een uur lang genieten van deze uptempo koning(in?). Gesloopt en tevreden zochten we onze weg terug naar de hoofdzaal. Na de verschrikkelijk harde sets van Spitnoise en Jason Payne had ik even een momentje rust nodig.

ZaZafront was bezig toen we de gigantische zaal van de Ziggo Dome inliepen. Vanuit de tribune kon je mooi genieten van de oranje gekte die de hele zaal vulde. Het was goed te zien dat het een uitverkochte editie was! Opgeladen en wel nam ik weer plaats op de dansvloer en sloten de heren van ZaZafront net het setje af. Gelukkig kenden ze het gezegde: lest best. Ze sloten namelijk af met de track “Dikke vette basplaat”. Deze zal nooit vervelen.

Einde in zicht

Nog 2 setjes te gaan en dan was het alweer tijd om de Ziggo Dome te verlaten. We hebben alle soorten muziek gehad die je bedenken kan. Het werdt tijd voor een bekende naam uit de raw scene, Bass Chazerz. Een setje gemixed met harde beukplaten en af en toe een Hollandse remix. De set werdt dan ook geopend met de Nederlandse edit van de track “Big Dick”: een combinatie van beide. Verder in de set werden we verwend met tracks zoals “Drugs” van Ran-D en Act of Rage en de welbekende “Mashup 5.0” van Warface. Gewoon keihard raggen! Ook was ik zeer blij om 1 van mijn favoriete nummers te horen in het einde van de set; “Bring it on” van Rebelion en Sub Sonik. Wat zit hier een ge-wel-dige drive achter. Tijdens deze set gaf iedereen in de hoofdzaal ook de volle 100%. Bass Chazers was zeker 1 van de betere acts van de avond!

Trip to Dr. Peacock

Om de Ziggo Dome nog even goed te laten schudden heeft Q-dance er voor gekozen om Dr. Peacock af te laten sluiten. De zaal liep langzaam wat leger, het volume werdt nog net iets omhoog gedraaid en had je genoeg ruimte om lekker los te gaan op de vrolijke frenchcore beats. Een van zijn bekenste tracks werdt gedraaid “Trip to Ireland” en ene Joost kwam tevoorschijn op het podium (ik had geen idee wie het was). Maar het werdt positief beoordeeld door het publiek en iedereen ging uit zijn plaat. De track die ik zeker verwachtte en het hele feest goed samenvat werd gedraaid en het was 1 groot gekkenhuis. Ik heb het natuurlijk over “Trip to Holland” van Dr. Peacock en Partyraiser. Als laatst werdt er een heerlijk polkaatje gedraaid. Dit soort muziek wordt door mensen uit het oosten (ik dus) zeer goed in ontvangst genomen. Hierna vlogen de bpm door het dak en kwam er nog een keihard stukje beuken achteraan. De afsluitende act had naar mijn mening niet beter kunnen zijn.

Als rasechte Nederlander heb ik natuurlijk ook wat te klagen. Dat zal ik in dit report dan ook eenmalig doen en ik weet zeker dat ik die mening met de rest van de bezoekers deel: BIER IS ZO DUUR IN DE ZIGGO DOME. Maar goed, dat is bekend en dat mag de pret zeker niet bederven, want de huiskamer van de Ziggo Dome is een van de sfeervolste huiskamers van het land, ook al is het bier aan de prijs.

Aankleding

De bezoekers hebben alles uit de kast gehaald om er goed gekleed bij te lopen. Ik heb er niet naar gezocht maar volgens mij was er onder de bezoekers geen normaal setje kleding aanwezig in de Ziggo Dome. De organisatie heeft ook alles op alles gezet om het feest mooi aan te kleden. Er werden allerlei opblaas artikelen in het publiek gegooid, de zaal was op momenten compleet belicht in het oranje. Ook de stage in de huiskamer had een mooi oud Hollands thema. Bij binnenkomst stond er zelfs nog een fanfare te spelen! Bij vertrek werden we nog netjes uitgezwaaid door de koninklijke familie! Petje af voor Q-dance. Op z’n feest ziet het er allemaal zo vanzelfsprekend uit. Maar om z’n thema goed over te brengen op het publiek is niet al te makkelijk!

Conclusie

Het was een verfrissing vergeleken met de doorsnee rauw-events die als paddestoelen uit de grond schieten. Je kwam hier niet om de nieuwste tracks of de meest rauwe kicks te horen. Je kwam hier voor de gezelligheid, en die was zeker aanwezig! Het was een oer-Hollandse avond met een juiste dosering van euforisch en hard! Voor mij de 1e editie en zeker geslaagd! Het perfecte festival om je maten met hardstyle te introduceren.

Beeldmateriaal via Facebook-pagina Q-dance / X-Qlusive Holland XXL

Beoordeling

  • Show90%
  • Stage90%
  • Line-up75%
  • Geluid80%
  • Sfeer90%
  • Locatie85%

Overall
waardering

85%

Reageren