Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

15 september brengt b2s een ode aan de hardstyle met het gloednieuwe evenement Genesis. In het Klokgebouw in Eindhoven keren zij terug naar de oorsprong van het genre, waarbij drie verschillende hoofdstukken het levensverhaal van hardstyle vertellen. Wij bespreken deze tijdperken en de favoriete classics van de artiesten, zoals Isaac, Titan, E-Force en Max Enforcer, uit de line-up. 

Chapter 1: The Beginning

“And then, there was hardstyle.” Hoofdstuk 1 luidt het tijdperk van de Early Hardstyle in: van 2001 tot 2006 werd er een compleet nieuwe sound gecreëerd door artiesten als Dana, Deepack en Pavo. Deze sound was net even anders dan het toen al bestaande hardcore, en veroverde al snel de harten van duizenden muziekliefhebbers.

Genesis heeft dan ook niemand minder dan Dana, Deepack en Pavo zelf op de line-up voor Chapter 1 staan. Al met al lijkt dit de perfecte combinatie: want wie beter om de hardstyle te eren, dan de grondleggers zelf? De helden A*S*Y*S, Balistic, Francois en Super Marco May vullen deze line-up aan.

Chapter 2: The Rise

De periode 2006 tot 2012 staat bekend als het tijdperk van de Hardstyle Classics, en representeert het tweede hoofdstuk in het levensverhaal van hardstyle. In deze tijd groeide het genre ontzettend snel, waarbij acts als Psyko Punkz en Isaac ervoor zorgden dat de reversed bass en de stevige kicks overal gehoord werden.

Het is dan ook geen verassing dat Isaac zelf in de line-up van Chapter 2 is te vinden. Maar wat is nu zijn favoriete hardstyle classic? Misschien niet origineel, maar ‘Showtek – Fuck the System’ is voor mij 100% Hardstyle: het enige echte hardstyle anthem”, zegt de hardstyle DJ. “Het is de enige track die altijd gedraaid kan worden; als opener, als set breker en als afsluiter. Na 11 jaar creëert ‘FTS’ nog steeds een geweldige eenheid op de dansvloer.”

Ook onderdeel van The Rise was Max Enforcer, die met tracks als ‘Be Amazed’ zijn naam aan verschillende hardstyle classics wist te geven. Zelf heeft hij ook een groot lijstje met favoriete classics. Max Enforcer: Het is voor mij onmogelijk om een volgorde te kiezen voor mijn 10 favoriete tracks. Één van deze tracks is ‘Space Frog ft. The Grim Reaper – Follow (Derb Remix)’. Deze track heeft geholpen om mij als producer te vormen: nadat ik dit nummer ontdekte ben ik begonnen met een studio te bouwen en muziek te maken.” Als jij deze track ook door het Klokgebouw wil horen galmen, dan heb je geluk: “Ik heb er stiekem zelf een edit van gemaakt die ik vaak draai, en dat ga ik ook zeker op Genesis weer doen.”

Chapter 3: The Evolution

Hoofdstuk 3 gaat over de periode dat de hardstyle sound wat duisterder werd, en de raw hardstyle haar opkomst maakte. Artiesten als Crypsis en Adaro brachten een twist op hardstyle, dat snel uitgroeide tot een eigen sub-genre.

Om deze periode te representeren staat niemand minder dan E-Force in de line-up, die welbekend is door tracks als ‘Seven’ en ‘Freakz At Night‘. Zijn favoriete classic? “‘Pavo – Communicate’ brengt voor mij echte nostalgie”, vertelt E-Force. “De track liep destijds ver op zijn tijd vooruit: goede kicks, moderne screeches, een pakkende melodie en een goeie mixdown. Wie weet draai ik deze ook wel op mijn Genesis set!”

Genesis 2018 – Een muzikale reis

Een andere producer die deel uitmaakte van The Evolution is Titan. Met zijn album ‘Demolition of Silence’ vulde ook hij in 2014 het hardstyle CV aan. ”Voor mij is ‘Brooklyn Bounce – X2X (We Want More!) (Deepack Remix)’ de favoriete classic. Deze track geeft een overdosis aan drive en heeft een geweldige opbouw naar de climax, met speaker slopende kicks”. Dat Titan (raw) hardstyle draait, betekent niet dat er geen classics voorbij kunnen komen. ”Helaas valt deze track buiten de jaren van de omschrijving van de stage, maar misschien trek ik wel de stoute schoenen aan.” Om alvast in de stemming te komen voor deze set, kan je dit weekend een warm-up mix vinden via de officialb2s Souncloud pagina

Op 15 september zal de muzikale reis plaats vinden, van 13:00 tot 23:00 in het Klokgebouw in Eindhoven. Tickets zijn nog verkrijgbaar via de officiële website van b2s, waar je ook de volledige line-up kunt vinden.

Afbeeldingen via de officiële website van b2s: Decibel en Loudness gallerij

Reageren