Hard News
Door Hard News

Afgelopen week is in Japan Ikutaro Kakehasi overleden. Dat zal bij de meesten geen belletje doen rinkelen, maar deze man was de oprichter van Roland. Daarmee was hij de grondlegger van nagenoeg alles waardoor we tegenwoordig van onze geliefde muziek kunnen genieten. Zo is hij de ontwikkelaar van bekende drumcomputers, synthesizers en ontwikkelde hij een interface waarmee digitale instrumenten met elkaar konden communiceren.

Roland

In 1972 richtte Kakehasi het bedrijf Roland op. De absolute doorbraak kwam in de jaren ’80 toen Roland verschillende drumcomputers en synthesizers op de markt bracht. De TR-808, TR-909 en TR-303 liggen aan de basis van onder andere wat we tegenwoordig elektronische dance muziek noemen. Ook in hiphop, popmuziek en andere muziekstromingen waren de drumcomputers van grote invloed. De 909-kick is voor veel producers in de hardere stijlen nog altijd de basis waaruit de kenmerkende distorted kicks komen die de basis vormen van onze muziekstijl. Daarnaast heeft Roland vele bekende synthesizers ontwikkeld, met als bekendste voorbeeld in de hardere stijlen de Roland Alpha Juno synth, die het kenmerkende “Dominator”-hoover geluid kon maken.

MIDI

Naast de legendarische drumcomputers en synthesizers nam Kakehasi het voortouw in de ontwikkeling van MIDI, de standaard interface die er voor zorgt dat elektronische muziekinstrumenten met elkaar kunnen communiceren. Zo stuurt MIDI bijvoorbeeld synthesizers en instrumenten aan vanuit programma’s in de computer. Hiermee is het een essentieel onderdeel van het productieproces van onder andere hardstyle – en eigenlijk alle andere soorten muziek die digitaal worden opgenomen. Kakehasi was de man die de verschillende fabrikanten bij elkaar bracht en meehielp aan de ontwikkeling van een uniforme standaard.

Roland Ikutaro Kakehasi overleden grondegger

Lof voor de grondlegger van elektronische muziek

Zonder Ikutaro Kakehasi had de muziekscene er totaal anders uitgezien en wellicht hadden we niet eens gehoord van de muziek die voor zovelen heel veel heeft betekend. Daarvoor verdient Ikutaro Kakehasi alle eer en lof. Ikutaro Kakehasi werd 87 jaar.

Reageren