Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Hardstyle DNA staat op het punt om het grootste hardstyle festival van Scandinavië te organiseren. Met een enorme mainstage en zelfs een line-up naar Nederlandse maatstaven met de allergrootste namen, spraken we met de organisatie over hun enorme ambitie. “We beloven een spectaculaire show die Noorwegen nog nooit eerder heeft gezien.”

LEES OOK: Hardstyle DNA komt met het grootste Hardstyle Outdoor festival van Scandinavië

Het is alweer 10 jaar geleden dat Omar Haddouche (inmiddels eigenaar van Hardstyle DNA) naar de World of Madness-aftermovie zat te kijken. Hij besloot daarop om tóch met vrienden naar Defqon.1 te gaan. Deze jongen uit Noorwegen was vrij sceptisch: de muziek trok hem toen nog niet. Zijn maten probeerden hem al langer over te halen, maar hij was een introverte jongen en hield eigenlijk niet eens van feesten (hij dronk zelfs niet). “Maar na 10 minuten op het festival was ik meteen verkocht.”

hardstyle dna interview outdoor festival oslo city park

“Als ik en nog zoveel anderen zó kunnen genieten van een festival als Defqon.1, waarom hebben we dit dan niet in Noorwegen?”

The Gathering was pas net aan de gang en toen sloeg het bij hem in. “Deze muziek is zo vet”, dacht hij. Het was typisch Defqon.1-weer: koud, regenachtig en slopend. “Ik stond tussen duizenden mensen en hoorde die stem”, vertelt Omar over hoe hij verliefd werd op hardstyle. Hij verdiepte zich steeds meer in de hardstyle en besloot om in april 2014 zijn eerste feestje te geven in zijn geboorteplaats Gjøvik.

Het werd één groot fiasco: hij maakte €25.000 verlies omdat de politie in die tijd zeer streng was in Noorwegen. “Ik had een hele show geboekt met een dikke line-up, maar ik moest van de staat opeens voor 6 agenten en 10 security-mensen extra betalen, terwijl er maar 250 bezoekers waren.” De politie kwa zelfs binnenvallen toen Crypsis aan het draaien was en maakte een eind aan het feest. Het was een wijze les, maar toen kwam Omar in contact met een lokale organisatie: genaamd Hardstyle DNA.

De Noorse politie gooide vroeger continu roet in het eten, maar de autoriteiten zijn nu eindelijk soepeler geworden

De oorspronkelijke mannen achter Hardstyle DNA kregen kinderen en zochten iemand met passie voor de muziek om de organisatie nieuw leven in te blazen. Omar stond meteen vooraan om het over te nemen: inclusief alle vergunningen en contacten. Inmiddels zijn de autoriteiten relaxter geworden, heeft de productie (geluid en show) zich volop doorontwikkeld en kan er meer gefeest worden. “Sterker nog, de scene in Noorwegen staat op het punt van ontploffen. Door social media is hardstyle nu echt overgewaaid en iedereen zit te wachten op een goed feest. Dat is de reden waarom we dit doen: niemand kan wachten om al deze artiesten met Scandinavische invloeden op een groot festival in de buurt te zien.”

Hardstyle DNA Outdoor Festival 2023 line-up

Adrenalize
Atmozfears: The Reawakening (Special act)
Bassbrain
Brennan Heart
D-Block & S-Te-Fan
Da Tweekaz

Double Phunq
Headhunterz
KELTEK
Primeshock
Rebelion
Refuzion
Rooler
Sefa
Serzo
Sub Zero Project
Sound Rush
SVANE
The Pitcher
Wasted Penguinz
Wildstylez

AFTERPARTY (Friday and Saturday)
Aversion
Element
GPF
Krowdexx
Matzic
Physika
Rejecta
Riot Shift

“Hardstyle DNA changes the game in Scandinavia”

De ambitie spat er werkelijk van af wanneer je Omar en Hardstyle DNA hoort praten. Deze maand wordt de mainstage (met onder andere Headhunterz, Sub Zero Project, Rebelion, Sefa en vele anderen) maar liefst 17,5 meter hoog. “In Noorwegen kennen ze nu alleen maar ‘mobile stages’: dat zijn van die zwarte dozen waar bands op spelen. Wij willen de grens verleggen voor festivals in Scandinavië en komen met een échte stage: je gaat sowieso onder de indruk zijn.” Alles moet kloppen aan Hardstyle DNA Outdoor, net als de locatie…

hardstyle dna interview outdoor festival oslo city norway

Midden in de Noorse hoofdstad zullen duizenden bezoekers twee dagen lang het festival gaan bezoeken. Voor de duidelijkheid: op nog geen 50 meter afstand wonen 62.000 inwoners. Omar is dolenthousiast: “Hoe vet is het dat je op een festival in het centrum van de stad staat? Wij doen dit niet voor het geld, en ook niet voor de beroemdheid. We doen dit uit passie en wij zijn klaar voor deze historische stap.” Twee dagen lang met drieduizend bezoekers die het (Nederlandse) festivalgevoel mee gaan maken in Oslo met een ongekende show. “Wij gaan geschiedenis schrijven.”

“We zien nu een ongekende groei in ons bedrijf”, vertelt Omar trots. Het verschil tussen de 22-jarige jongen die toen het bedrijf overnam en de 31-jarige man die nu full-time bezig is met het grootste Hardstyle Festival van Scandinavië. “Ik ben iemand die altijd uitgaat van zekerheid. En ik ben nu zó zeker van mijn zaak dat ik mijn ‘normale’ baan na 6 jaar heb opgezegd. De rest van het team gaat dit binnenkort ook doen: volgend jaar willen we namelijk 3 stages tegelijk op ons festival hebben. Iets wat nog nooit eerder in Noorwegen is gedaan.”

“Join us for Norway’s greatest hardstyle festival”

Tenslotte is vandaag het officiële Hardstyle DNA 2023 anthem uitgebracht. Voorgangers als Da Tweekaz en Refuzion waren al eerder verantwoordelijk en nu is de eer aan het Noorse talent SVANE (featuring Anklebreaker): luister hier naar ‘Quantam Leap’.

Hardstyle DNA Outdoor Festival wordt gehouden op vrijdag 28 en zaterdag 29 april 2023 in het Nedre Foss Park in Oslo (Noorwegen). Ga voor tickets en meer informatie naar de officiële website van het festival.

Beeldmateriaal via Rossumedia

Reageren