Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Het ambitieuze Hardstyle DNA heeft afgelopen weekend geschiedenis geschreven. Het grootste hardstyle outdoor festival van Scandinavië ging door een enorme rollercoaster: met zóveel tegenslagen, dat het zelfs even leek dat deze enorme mijlpaal niet door zou gaan: “Alles zat tegen, maar wij blijven volhouden voor de mensen hier.”

LEES OOK: “De scene in Noorwegen is klaar voor de volgende stap”

Hardstyle DNA nam enorme grote stap door (voor het eerst in Noord-Europa) een festival ‘naar Nederlandse maatstaven’ neer te zetten. Met twee volledige festivaldagen in de prachtige hoofdstad Oslo, een mainstage van 15 meter hoog en een line-up die we nog maar zelden tegenkomen. Headhunterz, Sub Zero Project, Brennan Heart en veel meer van de grootste (en Scandinavische) artiesten zouden hier laten zien waarom de scene in Noorwegen op ontploffen staat.

Hardstyle DNA 2023 Oslo City Center

Bijna gesaboteerd: de politiek, media én leveranciers gooien last-minute roet in het eten

Besef dat Noorwegen nog nooit te maken heeft gehad met een Hardstyle-festival van dit formaat. Ondanks dat alles tot in de puntjes geregeld was, dachten ‘anderen’ hier helaas anders over. Zij namen contact op met de plaatselijke pers en door deze negatieve aandacht (vermoedelijk vanuit de conservatieve hoek) deinsde onder andere de ticketprovider terug. Al het geld vanuit de kaartverkoop werd opeens niet meer vóór maar ná het festival uitbetaald: met alle gevolgen van dien. “Het was op het laatste moment de vraag of alle artiesten uit Nederland nog zouden komen…”

Politici en de buren wilden niet meewerken maar zelfs het feest verstoren – ook al heeft de gemeente officieel een vergunning gegeven voor Hardstyle DNA Outdoor Festival in het stadscentrum. Enkele plaatselijke tegenhangers zetten bovendien hun netwerk in om alle leveranciers op de laatste minuut af te laten bellen: een nachtmerrie voor ieder festival. Met als resultaat een hele hoop afmeldingen één avond van te voren.

Da Tweekaz @ Hardstyle DNA 2023

“Die Scandinaviërs zijn zó dedicated dat ze iets weghebben van de Chilenen”

Ook wij waren aanwezig in Oslo. Normaal gesproken zien we honderden Noorse, Zweedse, Finse en Deense vlaggen over de hele zomer, dus wilden we met eigen ogen het grootste festival van Scandinavië waarnemen. De poorten gingen iets later open dan gepland: door het afhaken van de leveranciers moest op het allerlaatste moment nog veel geregeld worden. De VIP was niet naar wens en de aankleding van de torenhoge bouwsteiger als mainstage ontbrak volledig – er stond plat gezegd alleen maar een 15 meter hoog-geraamte met een DJ booth. Maar wanneer we vragen aan de bezoekers wat ze ervan vinden, dan hebben ze de tijd van hun leven.

Van te voren werd ons verteld dat de bezoekers zó enthousiast zijn, dat zij iets weghebben van dedicated landen zoals Chili. Ze zijn zo vrolijk (en vooral trots) dat er eindelijk eens een groot festival met zo’n bizar goede line-up bij hun in de buurt is. Ze leven hierdoor enorm mee met de pech die de organisatie heeft ervaren. Net als zij dragen zij een belangrijke boodschap uit en deze duizenden mensen staan hier stuk voor stuk achter: “Hardstyle zit in ons DNA.”

Gekscherend werden we welkom geheten op “het Noorse Fyre Festival” – een bizarre ontknoping van een mislukt en frauderend festival op de Bahama’s. Toch merkten we al snel dat dit anders was. Rondom het festival (het is immers midden in een park) verzamelen steeds meer mensen om even een kijkje te nemen: het is hun eerste aanraking met hardstyle en ze zijn onder de indruk. De Nederlandse maatstaaf die de Hardstyle DNA organisatie voor ogen had was helaas niet gehaald, maar er is één ding waar weinig Nederlandse festivals aan kunnen tippen: de sfeer in Scandinavië was inderdaad gigantisch goed.

De mainstage had een enorme gletsjer moeten worden: gelukkig zien we ’s nachts alsnog het topje van de ijsberg

Terwijl het steeds donkerder wordt komt het ijzeren skelet van de mainstage echter tot leven. Metershoge vlammenwerpers schieten de lucht in en een stuk of 10 lasers vliegen door de stad van Oslo. Zo pakken Da Tweekaz de microfoon om in het Noorse te roepen: “Laat je horen voor alle mensen die ons tegen wilden houden.” De stad heeft Hardstyle DNA luid en duidelijk gehoord en weten dat politiek, lastige buren of de media hun niet tegen kunnen houden. Ook de artiesten zijn onder de indruk van de strijdkracht, waaronder Sefa. “The Norwegian scene is kicking more alive than ever.”

Hoewel het leek alsof Hardstyle DNA ten onder ging in ambitie, hield het samen met de community de rug recht om te geven wat ze hier nodig hebben. Een goed voorbeeld is dat anthemmaker SVANE – in het dagelijks leven elektricien – in de vroege ochtend nog naar het festivalterrein was gekomen om de stroom aan te leggen. Enkele uren later stond hij voor een paar duizend man zijn anthem te draaien. Een groot contrast maar een duidelijk voorbeeld dat iedereen hier zijn/haar steentje bijdraagt.

Noorwegen mag trots zijn op dapper Hardstyle DNA

Wanneer het laatste vuurwerk tijdens de tweede eindshow de lucht in vliegt, stijgt er een groot applaus op vanuit het publiek. Bezoekers om ons heen geven – ondanks al deze obstakels – het festival een 9: “We zijn trots om eindelijk een ‘Nederlands’ festival in Noorwegen te hebben. We zijn er nog lang niet, maar vanaf deze eerste editie kan het alleen maar beter gaan.”

Volgend jaar wordt Hardstyle DNA toch op een ruimere locatie (buiten het stadscentrum) gehouden. “Met in totaal 3 stages en een mainstage van 40 meter hoog”, zegt Omar Haddouche (eigenaar Hardstyle DNA) terwijl hij aan het einde van het festival nog steeds met een bouwhelm rondloopt. Met alle ellende van de afgelopen dagen is zijn droom niet kapot te krijgen. De droom van hem, zijn team en de bezoekers om Hardstyle groot te maken in Scandinavië. Hardstyle DNA, jullie mogen trots zijn. Tot volgend jaar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HARDSTYLE 🧬 (@hardstyledna)

Beeldmateriaal via Instagram-pagina Joachim Aarnes

Reageren