Feije Tinnevelt
Door Feije Tinnevelt

Hardstyle is in Nederland al lang een gevestigd begrip. Echter is dat elders op de wereld lang niet altijd het geval. Dat wij nou het geluk hebben dat onze jaren ’90 gevuld waren met kale koppen en trainingspakken, betekent niet dat dit in andere landen ook zo was. Evengoed is iedereen bekend met DJ’s uit andere landen: Italië en Australië zijn al tijden rode plekken op de hardstyle-heatmap. Ook Duitsland, Frankrijk en Scandinavische landen behoren tot de thuislanden van bekende DJ’s. Maar van de buren aan de andere kant van de oceaan horen we relatief weinig. Komt dit omdat er simpelweg geen producers zijn in de Verenigde Staten, of zien wij ze gewoon niet?

Hoewel we vele grote namen op social media vaak in Amerika zien, zien we zelden Amerikaanse hardstyle namen in ons land. Toch betekent dat niet dat het genre in Amerika niet speelt: steeds vaker zien we hostings of evementen aan de andere kant van de grote vijver met bekende organisaties. Denk aan Q-dance hostings op feesten als EDC, Defqon.1 Chili, etc. Maar ook eigen evenementen als Basscon schieten uit de grond. Om die reden werpen we een blik op wat de Verenigde Staten ons te bieden hebben op hardstyle-gebied.

Amerikaanse hardstyle-artiesten

Markove:
De 27 jarige David Markov is niet alleen dj/producer, maar ook eigenaar van zijn eigen label: Bitcreate Media. Hoewel het de laatste tijd wat stil was rond het label, zijn er toch enkele hoogtepunten te benoemen. De voormalige Bitcreate artiest, Riliz, is nu beter bekend als Heatwavez. De Duitser is op dit moment getekend bij DWX Anarchy, wat toch een indrukwekkende overstap is.

Naast de bezigheden van zijn label, richt Markove zich in de studio op de euforische kant van het genre. Ook maakte hij het anthem van Fantasyland Festival 2016. Hoewel dit soort festivals niet lijkt op wat wij in Nederland gewend zijn, is overduidelijk te zien dat de liefde voor de muziek daar evengoed leeft als hier.

Tracks om te checken zijn zijn laatste nummer ‘Fear’ en zijn anthem voor Fantasyland, ‘Legend’. Je kan Markove volgen op zijn officiële kanalen.

Imperium:
Het volgende Amerikaanse duo bestaat uit Deoxy en Hardphonix. Samen zijn zij Imperium. De twee zijn verantwoordelijk voor het anthem van Hardstyle Arena dit jaar. Dit hebben zij samen gemaakt met Kriss en MC Sik-Wit-It, die in het verleden ook samenwerkte met The Pitcher. Dit anthem, genaamd ‘Salvation’ wordt gereleased op het label Denver Hard Dance, welke ook een hosting doet op Hard Island Croatia. In 2017 stonden de heren ook B2B met Frontliner in Amsterdam. Maar de mannen maken niet alleen hardstyle: frenchcore en hardcore komt ook uit hun studio voort. Hun Facebook-pagina is hier te bezoeken.

Mrotek:
Eveneens DWX Anarchy artiest, Mrotek, is ook afkomstig uit de verenigde staten. De artiest uit Arizona heeft o.a. het anthem van Black Magic 2017, een remix voor Sub Sonik en een collab met Riiho gemaakt. Ook Mrotek beperkt zich niet tot 1 genre: op Partyraiser Recordings werd zijn track ‘The Dark’ met Tim Shopp gereleased. Daarnaast heeft hij support van artiesten als Regain, Unresolved en Caine. Zijn socials zijn hier te vinden.

Keiji:
Als laatste kijken we vandaag naar Keiji. Deze X-Bone artiest heeft al op verschillende plekken ter wereld mogen draaien, waaronder het bekende Electric Daisy Carnival in Las Vegas. Zijn stijl is ontzettend zomers en vrolijk, maar daarom zeker niet zacht. Zijn kicks zijn stevig en geven zijn tracks ballen. Goede voorbeelden hiervan zijn ‘Atmosphere’ en zijn bootleg van ‘Post Malone – I Fall Apart‘. Ben je dus op zoek naar een aantal heerlijke vrolijke tracks, check dan Keiji zijn socials!

Omslagfoto via Facebook-pagina’s van Keiji, Mrotek, Markove & Imperium

Reageren