Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Qlimax staat bekend om haar indrukwekkende stages gecombineerd met betoverende shows. Als bezoeker zie je enkel het eindresultaat van deze opbouw in al haar glorie, maar er gaat natuurlijk erg veel werk aan vooraf. WIcreations was verantwoordelijk voor de 8000 kilo zware Geisha stage van dit jaar, en vertelt wat er allemaal komt kijken bij het creëren van zo’n kunstwerk.

Ten eerste is er een team opgesteld, wat verantwoordelijkheid kreeg over de grootse Geisha stage. Dit team bestond uit verschillende afdelingen, organisaties én taken: zo moesten onder andere het ontwerp, de letterlijke vormgeving, de technische animaties en de beweging van de stage tijdens Qlimax stuk voor stuk verzorgd worden. “De crew werkte gedeelde shifts tijdens het programma van Qlimax, zodat de show non-stop door kon gaan en we het maximale uit de complexe en unieke bewegingen van de stage konden halen, zoals Q-dance dat ook van ons gevraagd had.”

Na het ontwerpen van de stage (zie ook foto’s onderaan het artikel), was het tijd om de Geisha te creëren. Het grote hoofd bestond uit negen bewegende delen en woog bij elkaar een goede acht (!) ton. Ieder element moest precies afgemeten worden, zodat ze perfect met elkaar konden bewegen én het dak van het Gelredome het gewicht zou kunnen houden. Het voorhoofd van de Geisha woog het meest met een flinke 1,25 ton. Ook het Qlimax logo woog een goede 800kg en was voorzien van een speciale motor, zodat het vloeiend met de Geisha kon meebewegen.

Alle bewegende elementen waren tijdens Qlimax aangesloten aan WIcreations’ Motion Control System (MCA), welke onder constante begeleiding stond. “We moesten rekening houden met talloze details… Zo mocht er bijvoorbeeld geen enkele kabel zichtbaar zijn op alle bewegende elementen, terwijl deze natuurlijk naar alle kanten bewogen.”

“De Geisha was een extreem succesvol concept en liet een grote stempel achter op deze editie van Qlimax”

Al met al komt er dus ontzettend veel kijken bij het creëren van een Q-dance stage. Voor het volledige technische verhaal over de Geisha stage en het team hierachter kun je naar de website van WIcreations gaan. Wellicht zal deze organisatie in de toekomst weer een stage voor Q-dance verzorgen, aangezien ze ook meerdere keren voor Dominator Festival geleverd hebben én zelfs de stage van Qlimax 2008 – Flower of Life verzorgden.

Omslagfoto via Facebook-pagina Q-dance

Reageren