Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Met Intents Festival voor de deur, hebben tienduizenden bezoekers gehoor gegeven aan de oproep van de superhelden. De organisatie heeft het thema ieder jaar hoog in het vaandel staan en voor ‘Calling All Superheroes’ is het opnieuw een stapje verder gegaan. We spraken met Remko Hermans, mede-organisator van Intents Festival, over de thematisering van het evenement. “Het thema speelt soms al jaren in onze hoofd.”

Fans worden jaarlijks omvergeblazen met het thema van Intents, dat is uitgeroepen tot het beste weekend festival van 2018. Het bedenken van zo’n thema begint eigenlijk al in een vrij vroeg stadium, legt Remko uit. “Toen we het festival vorig jaar aan het afbouwen waren, begon het al te kriebelen. We zijn er ook altijd een heel jaar mee bezig, want dit thema was 4 of 5 dagen na de vorige editie ook al bedacht. Het afgelopen jaar hebben we het nieuwe Intents-icoon gepresenteerd, maar toen stond alles in het teken van het jubileum. Daarom was een belangrijk uitgangspunt van dit thema dat we het nieuwe logo op een mooie en prominente manier daarin konden verwerken. Bij superhelden heeft het icoon op de borst natuurlijk een belangrijke rol en is het een mooie combinatie om mee te werken. Dat was de aanleiding om te zeggen: ‘Oké, hiermee gaan we aan de slag.'”

“We willen het thema ieder jaar weer opnieuw uitvergroten en de bezoeker hierin meenemen”

In 2009 besloten Remko en zijn team om voor de eerste keer een thema door te voeren: ‘Natural Insanity’. Dat is sindsdien uitgegroeid tot één van de krachten van het festival. “We waren al een tijdje bezig en er waren ook andere festivals met een vergelijkbare line-up, licht, geluid, podium en eindshow. Daarom dachten we: hoe kunnen we ons nou onderscheiden van die andere evenementen en wat vinden we tof om te doen? Toen hebben we besloten om een thema aan het festival te hangen, waar we dan vervolgens ook de podia op konden aanpassen en elementen omheen bouwen. Om zo dus een échte beleving te creëren. Het was geen super strategie die we bedacht hadden en zeker nog niet zo doorgevoerd als nu, want het was zomaar een leuke aanzet met ‘Natural Insanity’.”

Dat is nu wel anders, want als je op de website kijkt, kan je zelfs zien hoe groot de superhelden zijn tot wat hun lievelingseten precies is. Een klein team vanuit de organisatie is hier bijna full-time mee bezig, maar uiteindelijk zijn er wel tientallen mensen mee gemoeid. “Ja, dit jaar zijn we eigenlijk nog wel wat verder gegaan dan normaal met de thematisering”, begint Remko enthousiast te vertellen. Volgens de organisator leent ‘Calling All Superheroes’ zich hier perfect voor. “Dan moet je er nog wel de tijd en moeite insteken om het ook echt goed uit te voeren. We willen dat de thema’s eruit springen, we proberen daarom elke keer weer wat heel anders te bedenken. Dit jaar is dat met de superhelden is opnieuw gelukt, want dit is niet eerder gedaan.”

Intents Festival - Calling All Superheroes Thema

Hoe zorg je er dan voor dat je als organisatie continu blijft vernieuwen in het thema? “Veel brainstormen en hopen dat het lukt, want er zijn natuurlijk steeds meer festivals met een thema. Persoonlijk ga ik er helemaal in op en sinds dit jaar bekijk ik alle verhalen over deze actiefiguren. Hiervoor ben ik zelfs naar een superhelden-beurs in Las Vegas geweest, waar mijn vriendin me mee naar toe heeft genomen. Ik vind het knap om te zien hoe de makers van Marvel alle verhalen aan elkaar hebben kunnen knopen: dat is iets wat we ook altijd in onze stages en shows doortrekken. Wat me ook opviel in toen ik me verdiepte, is dat die comic scene ook hele trouwe fans heeft – net als bij ons in de hardere stijlen wereld. De werelden lijken dus wel een beetje op elkaar.”

Het gaat zelfs zo ver, dat de organisatie karakterontwikkelaars heeft ingeschakeld die normaal gesproken in de filmindustrie of stripwereld ziet. “Als je superhelden hebt, kan je twee dingen doen: je kunt de makkelijke route kiezen en voor de bekende figuren zoals Batman en Superman kiezen. Maar we willen het op onze manier doen en beginnen daarom helemaal vanaf 0. We moesten bijvoorbeeld de complete verhaallijn uit gaan denken. Zo kwamen we met de ontwikkelaars in contact, die onze karakters verder hebben uitgetekend.” Vervolgens werden het voor-, zij- en achteraanzicht van Captain Intents en consorten getekend. “Het duurde soms wel 2 tot 3 maanden voordat een karakter helemaal af was, want in sommige gevallen wilde je de arm nét even wat breder hebben of de haren een andere kleur geven. Uiteindelijk hebben we een heel verhaal opgebouwd en dit zelfs vastgelegd in een strip – wat uniek is in de festivalwereld.”

Intents Festival

Ieder karakter moet volledig bij de stages passen

Intents Festival merkt dat het thema de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een ontzettend belangrijk onderdeel van het evenement. “De laatste jaren zelfs steeds meer; eerst vroegen we ons nog af of dit inderdaad zo leefde binnen de doelgroep. Fans hebben het toch vaak over de line-up of het anthem en geven feedback over hoe het geluid is, de muziek die wordt gedraaid of wanneer er iets fout gaat. Maar later merkten we dat mensen echt aan het wachten waren op het thema en hierom vroegen op de socials. Met name het afgelopen jaar kregen we ontzettend veel reacties op ons thema. Ze hadden bijvoorbeeld al snel opgemerkt dat Lady Phoenix van 200 BPM houdt en dat ze daarom wel bij de hardcore zal staan. Mensen zijn er echt mee bezig en ze verdiepen zich hierin. Tot in de kleinste details.”

Aan werkelijk alles wordt gedacht als het gaat om de superhelden van Intents. “Wat hun achtergrond is, wat ze doen, hoe ze eruit zien, en ga zo maar door. In een heel vroeg stadium hebben wij ook al moeten bepalen welke superheld er bij welk podium gaat passen. Zo heeft de ‘Outrageous’ elk jaar erg kenmerkende kleuren en een beetje gekkigheid. Hierdoor past bijvoorbeeld dit jaar Mr. Insanity daar heel erg goed bij, maar dit hebben we zelf moeten creëren. Bij de indoor mainstage moet je dan weer op een andere manier denken, want bij deze area komt altijd heel veel techniek kijken. Daar hebben we Bionitron dan ook op aangepast. Zonder teveel weg te geven, hebben we een link gevonden tussen de held en het computer-gevoel met de techniek op de stage. Dat komt ook in de comic voor, samen met de andere helden, en op het festivalterrein willen we een soort stad creëren.”

‘Heroes of the Night’, het anthem van dit jaar door Sub Zero Project & D-Sturb, is logischerwijs helemaal doorgetrokken in het thema. Remko legt uit dat iedere artiest anders te werk gaat met de track voor de nieuwe Intents-editie om dit voor elkaar te krijgen. “Wij leveren in een zo vroeg mogelijk stadium, nog ver voordat het thema algemeen bekend is, ideeën aan en daar gaan zij mee aan de slag. Het is spannend wat er uit gaat komen: het is één van de weinige onderdelen waar je als organisatie minder grip op hebt. Maar dat doen we bewust: we willen de artiesten hier vrij in laten en ze niet beperken in hun creativiteit. Dan is het natuurlijk hopen dat het op elkaar aansluit, maar dat is tot nu toe elk jaar goed gegaan.”

Van de mainstage tot het food court: alles wordt aangekleed

De hele locatie in Oisterwijk wordt ondergedompeld in het thema van de superhelden. “Het festivalterrein zou je moeten zien alsof het plaatsvindt in een stad, als één geheel. Alle stages sluiten op elkaar aan en de bordjes van de WC’s moeten hierbij passen. Hier maakt de camping IntentsCity ook deel van uit. We willen de beleving voor de weekendbezoekers steeds verder uitbreiden, daarom heeft het nu tijdens het festival ook een exclusieve camping-area.” Een totaalplaatje van het thema is eigenlijk maar op één manier te bevatten, door als bezoeker een heel weekend lang op het terrein te zijn.

Omdat elke editie veel met verhaal doet, kan de organisatie dit ook vertalen naar de podia. Zo sierden al een gigantische verjaardagstaart en een enorme American Football-helm bijvoorbeeld de mainstages van de afgelopen jaren. “Het begint met het moodboard en de stagedesigner komt daarna met het eerste ontwerp. Dit is altijd nog heel plat en daar moet je doorheen proberen te kijken. Dan kun je namelijk met zijn allen bepalen of het ontwerp iets kan worden. Het moet ook daadwerkelijk te maken zijn, dus sommige vormen moeten soms aangepast worden voor de constructie. Stapje voor stapje los je de problemen op, al moet je ook binnen het budget en de tijd blijven. Zolang het plaatje dat je voor ogen hebt maar overeind blijft staan.”

“Kwaliteit is voor ons ontzettend belangrijk”

Dit is natuurlijk een hele opgave, waardoor het team regelmatig voor een heldhaftige klus staat. We werken op het scherpst van de snede, je moet daar vaak creatieve oplossingen voor bedenken. Dus dat is ieder jaar weer een enorme uitdaging – die we overigens graag aangaan. Bovendien vinden we dat een ticket niet te veel moet kosten. Dus we willen een enorm vette stage bieden, maar de prijs van een kaartje zo laag mogelijk houden.”

Intents Festival

Bij een productie zoals de mainstage praat je over tonnen aan euro’s die erin worden gestoken. “Je wil kwalitatief het beste festival neerzetten; kwaliteit is voor ons ontzettend belangrijk. Maar vanaf het begin af aan hebben we gezegd dat we Intents ook laagdrempelig willen houden – iedereen moet naar ons festival kunnen gaan. Wanneer de economie aantrekt merk je dat het moeilijk wordt: belastingen worden hoger, maar nog steeds willen we onze prijzen laag houden.” Met enorm veel details, krijgen ’the people of Intents’ ook dit jaar weer meerdere verrassingen voorgeschoteld. “Ik wil nog niets verklappen, maar dit jaar gaan we opnieuw iets anders doen met het entertainment op de mainstage.”

‘We become the heroes of the night’

Wanneer het moment van het festival dan eindelijk is aangebroken, worden de puntjes nog op de i gezet. “Je bent altijd druk bezig, er zijn tijdens het weekend altijd wel dingen die opgelost moeten worden. Maar je pakt zeker wel even je momentjes om overal even te kijken: ik loop zelf vaak rond op het terrein om samen met de geluidsman even het geluid te checken. Zo krijg je toch nog een beetje mee hoe het zit met de sfeer. Maar het terrein is vrij groot en ik krijg ongeveer anderhalve minuut even iets mee per area. Dus je moet wel vlug doorlopen, anders duurt het rondje vrij lang, haha. Ik probeer ook altijd op wat belangrijke plekken langs te gaan om te kijken hoe het gaat of even een praatje te maken, zoals de artist lounge of het partner-deck. Ook dat is belangrijk.”

Intents Festival

Het hoogtepunt blijft voor Remko de afsluiting van de dag. “De eindshow wil ik natuurlijk even meemaken: dat is voor mij het stukje dat er ontlading door je heen gaat. Hier komt alles van het thema, de sfeer en de productie samen en dit is één van de mooiste momenten van het festival. Dan realiseer je even dat alles die dag goed is gegaan en dat maakt het ook wel een emotioneel moment.”

‘Miraculous powers come to life’

Met inmiddels 16 jaar aan ervaring, een indrukwekkende CV aan thema’s en een imposante lijst aan decor, blijven de details ook de komende edities tellen. “Ieder jaar krijgen we wel de vraag: ‘Hoe ga je dit volgend jaar weer overtreffen?’ Je hoopt elk jaar met iets nieuws te komen en dat speelt natuurlijk door je hoofd.” En ook over de toekomst, is de organisatie dan ook helder. “Ik zou het mooi vinden als we ieder jaar iets mooiers kunnen neerzetten. Als we dat voor elkaar kunnen krijgen, mogen we zeker trots op ons zelf zijn. Ieder jaar weer de lat een stukje hoger leggen en de kwaliteit nog meer opschroeven. We zijn met een relatief klein team, dat veel werk moet verzetten. Mensen vragen wel eens of we er niet een festival bij moeten doen en we sluiten zeker niets uit. Maar het moet een logische vervolgstap zijn en iets toevoegen. Niet zomaar een festival erbij doen om dat het kan, maar de kwaliteit blijven garanderen. Dat is ons speerpunt en daar staan we voor.”

Als we één superkracht van Intents Festival op zouden moeten noemen, dan is het wel de zorgvuldigheid. Van de rode loper tijdens de aftermovie première’s tot geboorteplaats van de superhelden: werkelijk alles wordt tot in de puntjes doordacht.

Intents Festival – ‘Calling All Superheroes’ vindt plaats van vrijdag 31 mei t/m zondag 2 juni in Oisterwijk. Voor meer informatie over het thema en het evenement, ga je naar de officiële website.

Beeldmateriaal via Facebook-pagina Intents Festival

Reageren