Rik Houwers
Door Rik Houwers

Hard Bass is een begrip in de hardstyle wereld. Al sinds 2001 maakt dit feest onderdeel uit van de hardstyle agenda. De oorsprong van het feest is gelegen in Rotterdam. Het feest werd in die dagen nog meerdere keren per jaar gehouden, maar sinds 2007 is het feest exclusief geworden en wordt het nog maar één keer per jaar gehouden. Na omzwervingen via verschillende locaties en regio’s is Hard Bass in 2008 neergestreken in de GelreDome in Arnhem, wat nog steeds de locatie is voor het grootste indoorfeest van b2s. Wij spraken met b2s over Hard Bass en stelden ook enkele vragen die jullie hadden via Facebook.

Het thema
Dit jaar heeft Hard Bass een thema aan het feest gehangen. Jullie mogen jezelf onderdompelen in een onderwaterbasis. Het is overigens niet vanzelfsprekend dat er een thema hangt aan Hard Bass, het is pas de negende keer dat b2s gebruik maakt van een thema in de 16-jarige historie van Hard Bass.

Dit jaar is er gekozen voor een onderwater thema. Waarom past dit thema goed bij Hard Bass?
Het is een aparte wereld waar je jezelf in waant en ook een verhaal omheen kunt creëren met de vier teams, en daarnaast is het ook technisch een hoogstandje en proberen wij altijd nieuwe dingen uit.

Een thema bedenken is één ding, maar een thema overbrengen naar het publiek is net zo belangrijk. Hoe gaan jullie dit doen?
Het hoeft allemaal niet te letterlijk, we willen ook een stukje verbeelding aan de bezoekers overlaten. We willen het niet te moeilijk en ingewikkeld maken, maar vooral duidelijk.

12615625_10153683716781747_4627873572376974457_oWaar houden jullie rekening mee bij het bedenken van een thema?
Het thema moet passen bij Hard Bass, dus een stoer randje hebben, en ook goed te vertalen zijn naar het campagnebeeld, de stage en de show invulling. Maar het moet dus ook niet te letterlijk worden, we zien het thema bij Hard Bass meer als een rode draad door de show.

De stage
Een onmisbaar onderdeel van Hard Bass is natuurlijk de stage die elk jaar weer wordt opgebouwd. b2s staat bekend om haar dikke lichtshows en podium. Elk jaar moet het jaar ervoor natuurlijk weer overtroffen worden en jaar in jaar uit wordt dit steeds moeilijker. b2s hoort graag wat de bezoekers van Hard Bass van de show vonden. Dit jaar slaat b2s een iets andere weg in als het gaat om de stage.

Het uitwerken van een idee tot een daadwerkelijke stage moet een uitgebreid proces zijn. Hoe verloopt dit bij jullie? 
We evalueren eerst goed hoe de voorgaande show is verlopen en wat de bezoekers ervan vonden. Dat doen we door middel van online onderzoek en het meelezen op diverse fora. Daarna gaan we veel Google’en en inspiratie opdoen naar nieuwe thema’s, wat vervolgens in diverse brainstorms door ons team besproken en verder uitgedacht wordt.

Hoeveel mensen zijn hierbij betrokken? Hoeveel uur zijn ze hier aan kwijt?
Ongeveer vijf mensen zijn hierbij creatief een paar maanden betrokken, soms meer. Dit is afhankelijk van het uiteindelijke product en de kennis die je nodig hebt.

Hoeveel lasers en andere showelementen als stage flames en moving heads komen er dit jaar in de stage te hangen?
32 lasers, 48 vlammen en +- 1200 moving heads.

Vorig jaar braken jullie qua stage design met vorige edities. Waarom is er voor deze weg gekozen?
Gekeken naar onze vorige podia waren die allemaal heel erg technisch uitgewerkt en we merkten aan de bezoekers dat ze iets meer decor willen zien, dat hebben we dus meegenomen in het proces. Zo ook dit jaar. Er moet dus een goede balans zijn tussen decor en techniek, maar motion (bewegende objecten) en video zijn ook belangrijke onderdelen bij Hard Bass en dat zal voorlopig ook zo blijven.

12615157_10153683925526747_5560658045970577600_oDe stage video die jullie elk jaar delen is een enorm succes. Hoe zorgen jullie dat alles binnen een paar dagen is opgebouwd?
Uiteraard zullen we dit jaar weer een mooie behind the scene video van de opbouw delen. We beginnen zodra het voetbal van het weekend ervoor is afgelopen en dan wordt het grasveld naar buiten geschoven. Vervolgens werken we in 24 uur-shifts om alles binnen de planning klaar te krijgen voor de show.

De gekleurde teams
In de aanloop naar Hard Bass 2017 kreeg b2s flink wat kritiek te verduren omtrent de line-up. Veel mensen snapte de keuze voor Rebelion in Team Red totaal niet. En dat terwijl de rest van de line-up goed ontvangen werd. b2s legt uit waarom het voor Rebelion heeft gekozen en waarom Hard Bass sinds 2009 gebruik maakt van gekleurde teams.

Om maar met de deur in huis te vallen. Waarom kermisklant Rebelion?
Hard Bass biedt een podium voor zowel gevestigde namen als nieuw talent in de scene. Maar dit doen we wel binnen een bepaalde mix. Binnen de stevigste raw hardstyle heeft Rebelion veel aanhangers en vonden we dit een interessante toevoeging voor de mix in het laatste team. Rebelion mag zich namelijk meten met gevestigde namen als E-Force & Warface. Dit maakt het laatste team interessant en anders. Hiernaast is het altijd zo dat smaken verschillen je als organisator niet iedereen tevreden kunt stellen…

Hoe worden de artiesten geselecteerd voor Hard Bass?
Wij houden de ontwikkelingen op artiestengebied nauwlettend in de gaten. Hiernaast hebben we nauw contact met de artiesten en kijken we ook naar hun planning. Ook kijken we naar de line-up van de jaren ervoor, zodat we ieder jaar een andere samenstelling hebben. Wel moet het zo zijn dat de line-up klopt, dus een lijn van euforisch naar raw en hier een goede balans in vinden.

In hoeverre houdt b2s zich bezig met de invulling van de afsluitende live-acts en waarom weer Minus Militia en niet iets nieuws?
In het verleden hebben we inderdaad samen met artiesten unieke live-acts bedacht die hun première hadden tijdens Hard Bass. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om dit niet te doen, onder andere omdat we terug wilde naar de basis met acts die al bewezen zijn en waarvan je zeker weet dat het muzikaal interessant is. Het moet een toffe act zijn zonder dat het geforceerd of bijeengeraapt is. Minus Militia had natuurlijk hun eerste optreden tijdens Hard Bass en we hebben ervoor gekozen om hun na zoveel jaar weer terug te laten keren als gevestigde act.

MInu MilitiaEen ander belangrijk element zijn de teams. Waarom is er in 2009 besloten om te gaan werken met de vier teams?
Om Hard Bass beter te positioneren als alle andere events. Veel organisatoren boeken dezelfde namen, dus is het moeilijker om daarmee origineel te blijven. Door middel van de samenwerking in de teams hopen we mensen op een andere manier weer te verrassen en krijgt het een hele andere smoel en gevoel.

De kleuren van de teams hebben weleens gewisseld. Zo sloot Team Blue af in 2012, waarom is dit nu veranderd?
Qua show en opbouw klopt de volgorde van de kleuren nu meer. Blue opent, is een koudere kleur en staat voor het begin. Daarna komt Green, deze kleur is vriendelijk en euforisch. Vervolgens komt Yellow, wat al meer naar rood neigt en waarbij we een tandje harder gaan. Uiteindelijk sluit Red af, deze staat voor vuur en is het hardst. 

Hard BassOverige vragen
Vanuit de community van Hard News zijn ook nog verschillende vragen voor b2s binnengekomen. Enkele zijn hierboven al beantwoordt, maar wij wilde jullie nog twee leuke vragen en antwoorden niet onthouden.

Rik Scholten: Ik vraag me af waarom er 3763x zoveel reclame wordt gemaakt dan normaal?
Allereerst wil je graag dat je merk zichtbaar is online. Hard Bass zal dit jaar weer uitverkopen, net zoals vorig jaar, maar het is belangrijk geworden om op te vallen tussen alle andere evenementen. Hiernaast is het niet zo dat we alleen plat reclame maken, maar vooral veel meer content delen dan voorheen. Dit doen we vooral omdat we het leuk vinden en mensen in de Hard Bass-stemming willen brengen. Hiernaast delen we ook veel meer video-based content en we willen natuurlijk wel graag dat de doelgroep deze ziet. Ook targetten we veel gerichten op de liefhebbers, waardoor wij inderdaad extra opvallen.

Gerben Goorhuis: Sinds Hard Bass in het GelreDome te Arnhem wordt gehouden, is de muzikale kwaliteit achteruit gegaan vergeleken met de edities in de Silverdome te Zoetermeer. Qua show is het dan weer ontzettend vooruit gegaan. Snap dat het geld in het laatje brengt, maar is b2s alleen maar bezig met de grote venues zoals het GelreDome of kunnen we events als Hard Bass nog een keer wat exclusiever, en zoals vroeger, meemaken in een kleinere venue?
Dat de muzikale kwaliteit achteruit is gegaan is een mening. Hardstyle an sich is compleet anders in 2017 ten opzichte van 2008. Zowel muzikaal als op het gebied van artiesten. De hele hardstyle scene is veranderd, het is meer verbreed qua stromingen. De shows zijn vooral anders geworden doordat je in een grotere locatie veel meer mogelijkheden hebt Er zijn dan ook geen plannen om met Hard Bass terug te keren naar een kleinere venue.

Gisteren werd ook bekend gemaakt dat B-Front het anthem van Hard Bass gaat maken. b2s kwam met de volgende boodschap:

Tickets zijn verkrijgbaar via: Hard Bass tickets

Foto’s door: b2s

Reacties

 • Dylan 17 januari 2017 - 19:01

  Rebelion vind ik persoonlijk een van de beste producers qua raw , ik snap niet dat sommige mensrn daarover niet tevreden zijn

  Quote
 • Boozoo 18 januari 2017 - 03:46

  Hallo Dylan. Ik hou van RAW maar ik ken Rebellion helemaal niet :p Zal er eens wat tracks van gaan luisteren!

  Quote
 • qwer 15 februari 2017 - 16:48

  Dit werkt

  Quote
 • Rode Linz 16 februari 2017 - 21:43

  vette shit

  Quote

Reageren