Hard News
Door Hard News
Op 5 mei zal de 4e area van Phoenix Festival volledig in het teken staan van de Gearbox Familie! Waar komt deze band tussen de artiesten, en het succes van het label, nou vandaan?

In ieder interview komt het weer naar voren: Gearbox is niet alleen een label, het is een familie. Wat zorgt voor dit gevoel van saamhorigheid? Hoe proberen jullie dit gevoel in stand te houden?
De manier waarop er binnen het label met elkaar omgegaan wordt . Als je op de Gearbox Digital pagina verschillende fotoalbums bekijkt, lijken het eerder familiefoto’s dan foto’s van een label. Ieder wederzien van de artiesten en de crew is meer een samenkomst van vrienden dan van collega’s. Hier vallen overigens ook de fans onder. De die-hards maken net zo veel deel uit van deze familie. Om dit in stand te houden doen we verschillende dingen. Zo hebben we een familiedag gehouden met fans, crew en artiesten, we spreken als crew regelmatig met onze fans en we drukken de artiesten op het hart dat ze dit allemaal niet hadden kunnen doen zonder de fans. De onderlinge band tussen de fans en de artiesten is echt onbeschrijfelijk.

Phil, de eigenaar van Gearbox Digital, woont in Schotland. Hierdoor kan hij zijn visie uitvoeren zonder beïnvloed te worden door de hardstyle scene hier in Nederland. Dit resulteert erin dat Gearbox Digital juist geen enkele moeite doet om zich te onderscheiden. We volgen ons eigen pad zonder naar anderen te kijken. Phil steunt de artiesten om creatief te denken, laat ze vrij en selecteert alleen artiesten die bij hem in de smaak vallen.

Er zijn 5 verschillende merken ontstaan vanuit Gearbox: Gearbox Digital, Gearbox Revolutions, Gearbox Euphoria, Ignition Digital en Gearbox HD. Hoe zorgen jullie ervoor dat dit geen splitsing in het overkoepelende label Gearbox oplevert?
Inmiddels zijn het al 6 merken. Gearbox Overdrive is erbij gekomen. De verdeling is als volgt: Gearbox Digital, Gearbox Revolutions en Ignition Digital focussen zich allemaal op raw hardstyle. Via Gearbox Revolutions en Ignition Digital kunnen artiesten zich omhoog werken naar het hoofdlabel Gearbox Digital.

Gearbox Overdrive focust zich op de hardere kant van het spectrum, vanaf hardcore en harder. Gearbox Euphoria focust zich vanzelfsprekend op euforische hardstyle en Gearbox HD op hard dance. Ieder label heeft zijn eigen manager die samen met Phil zorg draagt voor de selectie van nummers die uitgebracht worden.

Iedereen praat over de Gearbox sound, maar wat IS de Gearbox sound, hoe zou je deze omschrijven?
Grappig dat je dit zegt. Wij zijn juist van mening dat de sound van iedere artiest bij het label juist compleet zijn eigen identiteit heeft. Pak Malice en Physika of juist Luminite en Rooler, dan merk je dat iedere artiest hard werkt aan zijn eigen sound. Wij zien eerder een overeenkomst in het feit dat iedere artiest op het label keer op keer het publiek weet te verrassen. Dit kan met nieuwe releases of andere variaties. Wij noemen dit de Gearbox sfeer, of de ‘OOOOOHHH’ die mensen regelmatig voorbij horen komen tijdens optredens van onze artiesten.

Hoe komt het dat Gearbox zo vaak de eer krijgt om een eigen stage te hosten?
Dat heeft eerder te maken met het feit dat we een grote familie hebben. Hierdoor kunnen we gemakkelijk een stage opvullen met voldoende artiesten en fans. We zijn hier wel drastisch in aan het minderen omdat we onze artiesten op de mainstage willen krijgen. Die plek verdienen ze dubbel en dwars. Gelukkig zul je DJ’s als Malice, Ncrypta, Luminite en nog meer artiesten van ons label dit festival seizoen regelmatig tegenkomen op de mainstage.

Wat zijn de belangrijkste punten om rekening mee te houden bij het verzorgen van een eigen area op een festival?
Wij vechten altijd voor een podium waarbij de connectie tussen het publiek en de artiest volledig tot zijn recht komt. Wat betreft de programmering proberen we juist te wisselen tussen ons enorme bestand aan artiesten. Hierbij zorgen we uiteraard wel voor een goede mix tussen talenten en de gevestigde namen. Een ding is zeker, ze bezitten volgens ons allemaal het talent om iedere keer het publiek te verrassen.

De stage op Phoenix bijvoorbeeld is geen Gearbox hosting, maar een Suppression hosting. Nu gaan Suppression en Gearbox wel hand in hand. Dit komt door de samenwerking tussen mij (Marvin) en Phil van Gearbox. Samen hebben we Pure Bookings opgezet. Het grootste gedeelte van de artiesten komt hier vandaan. Aangevuld met talenten of artiesten waarvan wij vinden dat ze ondergewaardeerd worden en het verdienen om in de spotlight te staan. Dát is het concept van Suppression. Ook hebben we dit keer een oude bekende van de familie er bijgehaald: Jason Payne. Verder vullen we de stage aan met artiesten als Apexx, Caine en Neroz die absoluut awesome releases hebben en het meer dan verdienen om ons te joinen.

Malice // Unresolved // Thyron // Jason Payne // Caine // Rooler // Ncrypta // Luminite // Apexx // Re-Mind // Riot Shift // Neroz // Sins of Insanity // Arzadous // Mc Focus

Gearbox is in korte tijd heel bekend geworden. Hoe willen jullie deze stijgende lijn voortzetten?
Het was een turbulente rit. In het begin zijn mensen geschrokken van de hoeveelheid releases en berichten over het label. Het was mij al vrij snel duidelijk dat het merk Gearbox en de aangesloten artiesten enorm veel potentie hadden. Dit kwam door de originaliteit en het lak dat we hadden aan de trends in de Nederlandse hardstyle scene.

Op het moment dat we de eerste Suppression presents Gearbox in 2015 deden, zag ik meteen iets fris. Direct na het ontstaan van Pure Bookings zijn we dit hard gaan pushen en kregen we de kans om showcases te doen op Fatality en Intents. Hier hebben we het publiek zo overweldigt met de Gearbox sfeer, dat alles hierna in vogelvlucht gegaan is. Maar goed dat wij en de artiesten het publiek keer op keer weten te verrassen.

Hoe zorgen jullie ervoor dat op een festival als Phoenix toch de échte Gearbox sfeer behouden wordt?
We hebben een compacte area waar de connectie tussen de artiest en het publiek maximaal tot zijn recht komt. Eerder innig dan massaal, dat is waar we ons op richten. Zo krijgen talenten ook de kans om de area vol te houden en verlies je tussendoor geen sfeer.

Gearbox is totaal niet vies van het overschrijden van de grenzen van genres, hoe vinden jullie het dat Phoenix Festival zich profileert als een festival waar verschillende genres samenkomen?
Yes, dat zeg je goed! Bij Gearbox denken we niet in hokjes. Eerder in genres zoals hardcore, raw hardstyle en euforische hardstyle. Hierin zijn invloeden te herkennen van andere muziekstijlen zoals onder andere hard techno, techno en industrial. Phoenix richt zich ook hierop. Dat was voor ons de doorslaggevende factor om met Suppression een hosting te doen hier.

Voor de mensen die nog niet zo bekend zijn met Gearbox: waarom moeten ze op Phoenix juist langskomen bij jullie stage en wat kunnen ze hier verwachten?
Ze moeten langskomen zonder verwachting. Hard wordt het zeker! Laat je verrassen.

Kijk voor meer informatie en tickets op www.phoenix-festival.nl.

Reageren