Feije Tinnevelt
Door Feije Tinnevelt

Als bezoeker van een festival geniet je vooral van de muziek en de show. Je ziet artiesten komen en gaan, drinkt een biertje met je vrienden en kijkt aan het einde naar de lasers en het vuurwerk. Het is lastig te bevatten dat het terrein de rest van het jaar vaak niet gebruikt wordt en al de pracht en praal bedacht en gemaakt is door harde werkers. Omdat we als bezoekers nog al eens vergeten hoeveel werk in een festival gaat zitten, wordt er vandaag gekeken naar die activiteiten van het organiseren van een festival. De boeker van WiSH Outdoor, Karel, geeft ons een kijkje in de wereld achter de schermen bij WiSH Outdoor Festival.

Sinds de oprichting in 2007 is WiSH Outdoor uitgegroeid tot een festival van formaat. Het festival heeft buiten de Nederlandse, ook een Mexicaanse editie. Dit jaar heeft het festival groots uitgepakt met een gigantische hardstyle line-up. Namen als Headhunterz, B-Freqz, Gunz For Hire en Radical Redemption gaan meehelpen het weekend af te breken. Daarnaast heeft WiSH een eigen camping, Camp WOW!, waar een hardstyle pre- en afterparty zal plaatsvinden voor de echte weekenders. Kortom: één groot feest.

Een interview met de boeker van WiSH Outdoor

Voor een festival als WiSH heb je een aantal zaken nodig: feestende bezoekers, een mooi terrein en natuurlijk artiesten. Dat laatste is de verantwoordelijkheid van Karel, de boeker van WiSH Outdoor. Zijn baan bestaat uit een hoop verschillende taken. Eerst gaat hij aan de slag met het kritisch kijken naar voorgaande edities. Vervolgens wordt een globaal plan geschreven voor het aankomende jaar en dit wordt besproken met het WiSH-team. Dan kan het echte werk beginnen: “Ik pak de belangrijkste acts uit het voorstel, die vormen de basis voor de line-up.” Daar houdt Karels werk niet op: zorgen dat gemaakte afspraken worden nageleefd, behoort ook tot zijn takenpakket. “Het festival valt of staat met boekers, want zonder hen zijn er geen artiesten”, legt Karel uit. “Maar ik bepaal dit niet alleen, we hebben als organisatie een gezamenlijk visie. Het is nooit ‘dit wil ik, dus dit boek ik.’”

Mocht je nou denken dat je als boeker maar een weekje per jaar een beetje moet rondbellen en mails versturen, dan heb je het mis. “Het is zeker meer dan een fulltime baan”, vertelt Karel. “Ik programmeer bijvoorbeeld ook Ace of Spades, WiSH Mexico en ik pak ook een stuk artiestenmanagement mee.” Maar daar krijgt hij dan ook iets moois voor terug. Voor Karel is het mooiste van zijn baan wanneer een line-up uitpakt zoals hij hem voor zich zag. “Het vervelendste staat daar direct tegenover: als artiesten niet kunnen of niet tot hun recht komen.

Het werk van een boeker is dus een stuk veelzijdiger dan op het eerste gezicht lijkt. Karel had vroeger nooit gedacht deze baan te hebben: “Het is zo’n specifieke job, ik ben er eigenlijk gewoon ingerold omdat ik uit Beek en Donk kom en fanatiek over alles van muziek was. Deze baan pakt dat perfect samen.” Voor de mensen die ook als boeker aan de slag willen heeft Karel maar één advies. “Je moet het écht willen en er helemaal voor gaan. Dat is het allerbelangrijkste in deze branche.

Balans is alles

Om een goede line-up samen te stellen, moet je op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen in de scene. Karel pakt dat on- en offline aan door social media flink in de gaten te houden, maar ook door veel contact te onderhouden met artiesten en hun management. “De line-ups lagen vroeger dichter bij elkaar, nu is er een groter artiestenaanbod dan toen.” Dat grotere artiestenaanbod ziet WiSH als een kans om zich te onderscheiden. “We stellen onszelf altijd de vraag ‘waarmee kunnen we onszelf onderscheiden?’”, vertelt Karel. “Er moet een goede balans en diversiteit van artiesten zijn, want anders merk je dat op de dansvloer.” Of je nou fan bent van early, euforisch of raw, het komt tijdens het weekend allemaal aan bod.

Die diversiteit komt dit jaar bijvoorbeeld naar voren in een aantal special acts op de mainstage: Gunz for Hire, THE XPRMNT LIVE en een Black | Mirror Society albumshowcase van Phuture Noize. “Met Phuture Noize hebben we dit jaar een primeur als het aankomt op de LED-content. De visuals zijn namelijk speciaal voor zijn show op WiSH gemaakt, op deze wijze kunnen we écht de focus op zijn nieuwe album leggen. Maar dan op een speciale WiSH Outdoor-manier.

Het hele weekend hardstyle

Bepalen wie er op de line-up komt, ziet Karel als een puzzel. “We starten met de headliners als grootste puzzelstukjes, daarna leggen we de rest van de puzzel.” De artiesten moeten natuurlijk wel in het plaatje passen. Zo vindt WiSH het belangrijk om de euforische kant van de hardstyle uit te lichten, dat past goed bij het zonnetje, het biertje met je vrienden en de zomerse sfeer. Ook blijft het festival zich openstellen voor beginnende DJ’s. Zo had Radical Redemption zijn allereerste boeking in The Magic Show-area en sloot hij vorig jaar de Dedicated Mainstage af: “We willen graag talent op elke stage, zij zijn de toekomst!” Om een sterke line-up te kunnen neerzetten, luistert WiSH goed naar de bezoekers. Er wordt gekeken naar wat het publiek wil, niet alleen door online de oren en ogen open te houden, maar ook door het gesprek aan te gaan op hun events en in een soort klankbordgroep. Zo heeft het publiek stiekem toch best veel inspraak op wie er op de line-up verschijnt.

We hebben altijd de visie gehad om met WiSH Outdoor een plek te creëren waar onze bezoeker zich het hele weekend kan vermaken.” Dit jaar vertaalt zich dat in een volledige hardstyle stage op zondag. Daarnaast is er op de camping bijvoorbeeld ook een preparty met een 2 uur durende set van Frequencerz en een silent disco afterparty op vrijdag en zaterdag tussen 01:00 en 03:00 met speciale gasten. Vanaf nu kun je als hardstyleliefhebber dus het hele weekend genieten van 150 BPM. “We hebben die keuze gemaakt omdat er vraag naar was, het publiek wilde op zondag ook knallen”, legt Karel uit. “Er was ruimte voor dus dat was de logische volgende stap. Daarnaast zijn wij vanuit de organisatie vrijwel allemaal ook liefhebbers, haha!

WiSH-feitjes

Het publiek van WiSH

Om ervoor te zorgen dat de drukte te overzien valt, maakt WiSH voor het event schattingen voor de grootte van de area’s op basis van de line-up en voorgaande jaren. “We houden altijd rekening met een stukje extra ruimte, zodat er geen druktes ontstaan die ‘niet te doen’ zijn.”

Er worden stromingsschema’s gemaakt waarbij duidelijk wordt op welke momenten er veel mensen zullen zijn. Die info wordt vervolgens gebruikt om de timetable te maken. Zo probeert WiSH het publiek ook te stimuleren om het hele festival te ontdekken, want het heeft meer te bieden dan alleen hardstyle. Door creatieve verrassingen of activiteiten voor te bereiden, krijgt het publiek zo veel mogelijk keus om zich te vermaken op WiSH. Op die manieren probeert de organisatie het publiek het naar de zin te maken. Daar helpen de artiesten natuurlijk ook aan mee. “We werken al jaren met anderhalfuur slots”, vertelt Karel. “Zo hebben artiesten de ruimte om naast hun eigen tracks ook wat diverser te draaien en het publiek te verrassen. Dat gaat dit jaar natuurlijk ook gebeuren.”

Het boeken van artiesten heeft ook hele stressvolle momenten. Vorig jaar had Karel flinke stress toen de vlucht van headliner Steve Angello tot 2 maal toe gecanceld was. “We zijn van Schiphol naar Brussel gereden om hem daar op te halen, maar die vlucht werd ook gecanceld. Toen zijn we doorgeraced naar Frankfurt en stond hij uiteindelijk nét op tijd op het podium.” Dat is voor Karel direct het ergste dat er kan gebeuren: een belangrijke naam op de line-up die niet kan komen optreden. “Dan moeten we ons publiek teleurstellen en dat wil je natuurlijk niet.

Ook gebeuren er wel eens minder leuke dingen voor de organisatie vertelt Karel. “In het verleden hebben we wel eens meegemaakt dat artiesten ontzettend dronken waren of zich backstage misdroegen en van het terrein verwijderd zijn. Dat was geen hardstyle artiest trouwens.

Toen en nu

Karels baan was dit jaar anders dan voorgaande jaren door de toevoeging van hardstyle op de zondag. Om vorig jaar te overtreffen, moest hier namelijk veel tijd en moeite in gestoken worden. Er is dit jaar een breed scala van hardstyle aanwezig en er zijn een flink aantal speciale acts en artiesten. “De balans moet kloppen en ik denk dat dit erg goed gelukt is.” Dat soort dingen zijn nodig, want WiSH gaat de concurrentie aan met festivals die hun gehele budget aan hardstyle kunnen besteden. Dit zorgt ervoor dat WiSH het budget en de tijd die ze hebben voor hardstyle optimaal benutten. Ook heeft het festival naast hardstyle nog veel meer te bieden en zorgen ze ervoor dat WiSH uniek blijft.

Dan restte er nog maar één vraag voor Karel en dat was bij welke set hij dit jaar sowieso aanwezig gaat zijn. “Haha, dat is een hele heftige keuze, maar omdat er zoveel sentiment van vroeger bij zit, moet ik toch echt voor Headhunterz kiezen.”

WiSH Outdoor vindt 3 dagen lang plaats van vrijdag 29 juni t/m zondag 1 juli. Wees er vlug bij om je kaartje te bemachtigen via de officiële ticketshop, want het festival is inmiddels al voor 91% uitverkocht.

Omslagfoto via Facebook-pagina WiSH Outdoor

Reageren