Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Je kunt gerust zeggen dat ‘Live The Moment’ een van de meest iconische nummers is in de wereld van hardstyle. 10 jaar later, tijdens de laatste minuten van DEDIQATED in de GelreDome, is het zelfs uitgeroepen tot de beste hardstyle-track ooit. Het gaf JDX opnieuw inspiratie en nu is het zover, met een gloednieuwe release: “Toen het werd verkozen tot nummer 1 hardstyle-plaat aller tijden, besloot ik dat dit het juiste moment was om aan iets nieuws te beginnen.”

LEES OOK: Hardstyle fans stemmen ‘Live The Moment’ als beste track uit de hardstyle geschiedenis

‘Live The Moment’ is een van die platen die je altijd kunt blijven afspelen. Veel fans hebben dat zeker gedaan, aangezien JDX sinds 2011 niet meer onder zijn eigen alias actief is voor het grote publiek. Dus voor degenen die deze producer misschien nog niet kennen, wie is JDX? “Ik ben Joshua Dutrieux alias Dj Busy alias 567482 alias JDX. Geboren in Vlijmen (Noord-Brabant) op 2 augustus 1976”, zegt JDX. Zijn interesse in muziek begon al op zeer jonge leeftijd. “Klassiek geschoold op de piano sinds ik 5 jaar oud was. Ik ben opgegroeid met veel psychedelische muziek, zoals Yes en Pink Floyd, maar ook Led Zeppelin en Micheal Jackson. Begon naar house feesten te gaan in 1991. Werd een Hardcore DJ in ’94 tot ’99. Toen Hardhouse iets voor mij werd in 2001, begon ik weer met produceren en begon ik ergens in 2003 met DJS Records. Vanaf toen draaide ik in een aantal talent area’s op evenementen van Q-dance.”

Een producer die zijn sporen absoluut verdiend heeft in de hardstyle scene

Daarna begon de carrière van JDX van de grond te komen. “Toen ik bij Straith On Recording was en veel produceerde, deed ik ook kleine klusjes zoals het opnemen van de eerste Q-dance Radio met Rogier Werver (een van de oprichters van Q-dance), en ik gaf hem mijn demo CD met een filmische stijl synthesizermuziek. En dat was het begin van het maken van showmuziek voor Q-dance rond 2004. In 2006 kreeg ik de kans om mijn eigen originele gecomponeerde muziek te maken, op maat gemaakt voor Qlimax in dat jaar. De rest is weer een lang verhaal waar ik wel een boek over kan schrijven, haha.”

Na de release van ‘Live The Moment’ en in de afgelopen 10 jaar geen hardstyle uitgebracht te hebben, besloot JDX om weer hardstyle te gaan produceren. “Tijdens Defqon.1 2019 maakte mijn track ‘Live The Moment’ deel uit van de Endshow. Het opnieuw zien en voelen, met de energie van de menigte en het spektakel van het vuurwerk, de lichten, lasers en het enorme podium, deed me beseffen hoe speciaal dit 10 jaar oude nummer is. En dat het op DEDIQATED werd verkozen tot nummer 1 hardstyle-plaat aller tijden, was voor mij het juiste moment om iets nieuws te maken.”

In de tussentijd heeft Joshua veel werk achter de schermen gedaan. “In 2009 verhuisde ik naar Los Angeles om mijn droom na te jagen: film-, tv- en gamemuziek. Daarnaast bleef ik werken aan showmuziek voor de evenementen van Q-dance en ID&T. Ik woonde een paar jaar in Hollywood en bouwde daar mijn studio en begon wat mensen op te leiden om een ​​klein team om me heen op te bouwen. Geweldige tijden!”

“Wat maakt deze scene zo bijzonder? Dat is een heel kort antwoord. Liefde voor de hardere stijlen en vooral: dedication!”

“In 2018 ben ik begonnen met het werken aan de showmuziek van Defqon.1 met mijn dierbare vriend Jonas Schmidt, de Creative Director van Q-dance. We hadden het erover dat ik al lang niet meer naar Defqon ben geweest , dus besloot ik terug te komen naar Nederland. Terugkeren op Defqon.1, het evenement meemaken en al mijn oude vrienden en collega’s zien was gewoon WOW WOW! Vanaf dat moment besloot ik te blijven en mijn JDX Music-productie bedrijf weer op te bouwen.”

Zo speelde JDX een belangrijke rol in het Defqon.1 2019 anthem van Phuture Noize, KELTEK en Sefa. De frenchcore DJ beschrijft Joshua zelfs als een muzikaal genie. Waar staat de muziek van JDX voor en wat is zijn inspiratiebron? “Dat is een moeilijke vraag, gheghe. Ik denk dat mijn muziek waarschijnlijk voor een aantal dingen staat: storytelling, emoties en passie. Grote inspiratiebronnen voor mijn muziek zijn muzikanten zoals: Steve Vai, Danny Elfman, Hans Zimmer, Virgil Donati, Dream Theater – om er maar een paar te noemen. Wat me ook inspireert, zijn veel films zoals Marvel, maar ook koken omdat ik van eten en wijn hou!”

‘About to create new memories’

Nu, vele jaren later, is het tijd voor een gloednieuwe release. Het nieuwste nummer van JDX, genaamd ‘Making Memories’, komt uit op 2 augustus. “Tijdens de corona lockdown in april begon ik weer met hardstyle te produceren en er kwamen wat kleine testproducties uit. Ik dacht: ‘Hoe gaaf zou het zijn om wat zang tot mijn beschikking te hebben en daar mee te rommelen?’ Ik vroeg mijn publisher om wat zang en koos er twee uit. Een paar dagen later maakte ik een volledige track af en werd overweldigd door hoe het allemaal uitpakte. Ik stuurde het naar een paar mensen en ze zeiden meteen dat ik hiermee iets doen, en eigenlijk veranderde alles vanaf dat moment.”

Als (voormalig) Scantraxx-lid is JDX nooit vergeten met wie hij vele jaren geleden werkte. “Ik begon met het maken van een plan en een concept, en bedacht waar ik dit nummer zou kunnen uitbrengen. Vroeger beloofde ik mezelf dat als ik weer iets met hardstyle zou doen, ik het bij Dov en zijn label Scantraxx wilde hebben. Ik ontdekte hun slogan “We Create Memories”, dus het moest bij Scantraxx zijn!”

“Vanaf dat moment nam ik delen van de track op met het Kaleidoscope Orchestra om echte strijkers toe te voegen voor de teaser campagne, maar ook een fragment van ‘Live The Moment’ op te nemen. Speciaal voor deze teaser nam Michael Jo zijn zang opnieuw op voor de langzamere, orkestrale versie, en dat was het moment dat we elkaar voor het eerst ontmoetten in mijn studio! Het was echt magisch tijdens het opnemen op die dag.” Met als resultaat: zijn allereerste release in 9 jaar.

Interview met JDX: gaan we hem terugzien op het podium

Nu een nieuwe release bijna is voltooid, vragen we ons af wat er verder nog gaat gebeuren. Hoe ziet de toekomst eruit voor JDX? “Meer tracks produceren en verschillende producers samenwerken. Ik geloof dat het wat tijd kost om mijn naam opnieuw op te bouwen in de hardstyle scene en ik wil mijn muziek voor zichzelf laten spreken. Werken aan een groter concept is mijn doel voor de komende jaren, maar mijn focus ligt nu op muziek, productie en het bouwen van het merk JDX. Ondertussen bouw ik een team van creatieve mensen om me heen dat zal helpen met een absoluut next level concept ontwikkelen.”

Als de situatie met het coronavirus het toelaat, zou het dan kunnen dat we hem weer op het podium zien optreden? “Als er een kans is om mijn nieuwe muziek te promoten, zal ik dat zeker doen. Ik weet alleen nog niet zo zeker hoeveel minuten dat optreden moet duren, want het moet speciaal blijven. Dat is alles wat ik erover kan zeggen, maar ga zeker voor een groot live optreden!”

JDX – Making Memories wordt op 2 augustus 2020 uitgebracht op Scantraxx. De pre-save link is nu al beschikbaar.

 

View this post on Instagram

 

𝗝𝗗𝗫 – 𝗠𝗮𝗸𝗶𝗻𝗴 𝗠𝗲𝗺𝗼𝗿𝗶𝗲𝘀 02.08.2020 Pre-save here ➡️ #Linkinbio

A post shared by Scantraxx | Record Label (@scantraxx) on


Beeldmateriaal via Cinta Janssen Photography / Scantraxx / Defqon.1

Reageren