Hard News
Door Hard News

Komend weekend is het paasweekend en dat kan maar één ding betekenen. Hardcore liefhebbers, trek die Nikes maar weer uit de kast, want dit weekend staat volledig in het teken van Hardshock Festival op het Almere strand. De zesde editie van het eerste hardcore festival van het jaar is dit jaar groter dan ooit. Met maarliefst 7 stages zullen bijne alle hardcore subgenres vertegenwoordigt zijn. Eén van deze stages wordt gehost door niemand minder dan de familie van Hardcore Italia. Wij spraken met Art of Fighters, The Melodyst en Brutale Team over hun carrière en natuurlijk over Hardshock Festival.

Art of Fighters

Al jaren een gerespecteerde act in de scene en nog steeds zeer actief als gaat om het produceren van de Italiaanse hardcore sound. Art of Fighters kan niet wachten om de Wired stage, gehost door Hardcore Italia, volledig af te breken tijdens Hardshock Festival. Dit is wat hij ons te vertellen had over zijn carrière, muziek en Hardshock:

Hoe zijn jullie in contact gekomen met hardcore muziek en wanneer besloten jullie om artiest te worden?
“In het begin wisten we niet eens wat harcore was. We vonden wat hardere tracks in radioreclame compilaties en toen zijn we het gaan onderzoeken. Gelukkig zijn we opgegroeid naast een hele grote club hier in Italië die in die tijd veel grote hardcore namen uit de USA, Nederland en natuurlijk ook Italië boekten. Het was liefde op het eerste gezicht.”

“We hebben eigenlijk nooit echt besloten om echt artiesten te worden. We zijn gewoon heel hard gaan werken aan onze muziek, hebben talloze nachten en dagen in de studio doorgebracht en toen gebeurde het gewoon. Dankzij Traxtorm Records hebben we de kans gekregen om live op het podium te staan om onszelf te laten zien.”

aof-2Wat is het ultieme hoogtepunt geweest tot nu toe in jullie carrière?
“Het nieuwe project waar we momenteel aan het werken zijn. Toen we begonnen, als tieners, hadden we geen idee waar we mee bezig waren. Dat hebben we nog steeds niet, maar kijkend naar het potentieel wat we nu hebben vergeleken met toen we begonnen maakt ons heel erg trots.”

Waar zijn jullie de laatste tijd mee bezig geweest?
“De nieuwe studio is bijna af, de akoestieken zijn nu veel beter. We zijn ook bezig met een soundtrack maken voor onze Japan tour die begint aan het eind van de maand. Er zijn een hoop collabs die bijna afgerond zijn met artiesten zoals Unexist, Predator, Tommyknocker, Satronica en Lenny Dee.”

Hardcore Italia is een echte levensstijl voor zowel DJ’s als fans. Hoe houden jullie de relatie met jullie fans?
“We zoeken vaak de interactie met onze fans. We proberen altijd mee te doen in online discussies en antwoorden altijd zo snel mogelijk als fans vragen hebben aan ons of als ze willen praten. Interactie is essentieel, we willen onze fans beter leren kennen, weten wat zij denken, wat ze nodig hebben. Zij zijn de reden waarom we dit allemaal doen. Zonder fans kan een artiest niet bestaan.”

Italiaanse hardcore fans zijn erg dedicated, hoe komt het dat ze zo verliefd zijn op hardcore muziek?
“De Italiaanse club scene is grotendeels gefocust op deep house, minimal, commerciële radio liedjes en traditionele Italiaanse muziek. Hardcore geeft de Italiaanse fans een uitweg die ze in de standaard muziek niet hebben. Ze kunnen zichzelf zijn en niet van die hipsters.”

Hardshock is het eerste grote hardcore festival van het seizoen. Wat verwacht je van de editie van die jaar?
“Ik heb het gevoel dat de editie van dit jaar de grootste en beste zal zijn tot nu toe. Wat ik altijd leuk heb gevonden aan Hardshock vanaf het begin was de line-up: een goed doordachte mix van industrial, mainstream, uptempo, terror. Daar hou ik van op een festival, een mix van nieuwe en oudere artiesten en het luisteren naar verschillende subgenres en dat alles in één dag.”

aof-1Hoe bereidt je jezelf voor voor je set op Hardshock festival? Heb je een bepaald ritueel?
“De week van het evenement gaat alleen maar om voorbereidingen. Ik speel nooit een geprogrammeerde set, maar ik stop veel tijd in het bedenken van wat ik moet spelen. Wat zijn de juiste duintjes die passen bij het evenement. Als ik erachter kom dat ik iets mis begin met het maken van muziek of begin ik te graven in oude archieven om te zoeken naar oude juweeltjes.”

Waarom moeten mensen de Wired stage die door Hardcore Italia gehost wordt bezoeken tijdens hardshock?
“Als je ooit al eens eerder bij een Hardcore Italia stage bent geweest weet je het al hoe de sfeer zal zijn. We zijn allemaal ervaren DJ’s en we zijn opgegroeid in de club. De manier waarop de line-up is gemaakt, de keuze in artiesten, alles is zo gedaan om je helemaal los te laten gaan van begin tot eind zonder dat je een rust moment hebt. Het is een ervaring!”

Kunnen we nieuwe muziek en collabs verwachten tijdens de set?
“We doen dit nou al meer dan 15 jaar. Als er iets is wat je kunt verwachten tijdens onze set is het wel nieuwe muziek. Solo tracks, collabs, remixen en nog iets speciaals komt jullie kant op!”

Wat vinden jullie van de sterke hardcore identiteit van dit groeiende festival?
“Hard werken betaald zichzelf altijd terug. In een paar jaar is Hardshock een vast feest geworden in de agenda van de fanatieke hardcore fans en ik weet zeker dat het nog een lange tijd zo zal blijven.”

Hoe voelt het wetende dat Hardcore Italia nog steeds een gerespecteerde aanwezigheid is in de scene na al die jaren?
“Het voelt heel goed. Het voelt ook alsof we gewoon iets goeds hebben gedaan. Het was zeker niet makkelijk, maar de Italiaanse producers hebben het fantastisch gedaan de afgelopen jaren met het produceren van megahits.”

aof3Wat zijn de plannen voor de (nabije) toekomst? Komen er nog speciale dingen aan?
“Jazeker, maar we kunnen er nog niks over zeggen tot het klaar is. Ik studeer en werk heel erg hard, dus als het ooit uitkomt dan horen jullie het meteen. Daarnaast komt er natuurlijk veel nieuwe muziek in de aankomende weken, een tour door Japan en we zijn bezig voor een tour door Australië en Zuid-Amerika.”

Waar zullen wij elkaar ontmoeten over 5 jaar?
“Ik hoop op het strand met een ijskoud biertje in onze handen terwijl we praten over ideeën, muziek en het leven.”

Brutale Team

Dit team is de samenstelling van Andy The Core, Meccano Twins en The Sickest Squad. Op de grootste feesten en festivals zorgt dit collectief ervoor dat het publiek helemaal uit zijn plaat gaat op de hardste uptempo hardcore. Dit jaar zullen zij wederom de mainstage van Hardshock festival compleet wegvagen:

Hoe ben je in contact gekomen met hardcore muziek en wanneer besloot je dat je een artiest wilden worden?
“Brutale is ontstaan door een alliantie van verschillende artiesten, dus vele antwoorden zijn hier mogelijk. Dat even terzijde, de Brutale act is ontstaan om de fans een unieke en een nog nooit eerder voortgekomen hardcore act te geven.”

brutale-team-1Wat is het ultieme hoogtepunt geweest tot nu toe in jullie carrière?
“We hebben zoveel fantastische optredens gedaan als Brutale over de hele wereld. Het is heel moeilijk om daar een favoriet uit te kiezen. we zijn erg blij, want dit jaar komen daar nog zoveel andere landen bij. Het is voor ons altijd een plezier om op de line-up te staan van nieuwe feestjes en om het publiek de beste show te geven die er is.”

Hardcore Italia is een echte levensstijl voor zowel DJ’s als fans. Hoe houden jullie de relatie met jullie fans?
“We houden ervan om contact te hebben met onze fans. We zijn vaak terug te vinden op de dansvloer en zijn graag aanwezig op de grote feesten. De waardering van de fans is het belangrijkst voor ons.”

Italiaanse hardcore fans zijn erg dedicated, hoe komt het dat ze zo verliefd zijn op hardcore muziek?
“Wij denken dat ze echt houden van de sfeer die alleen op hardcore feesten te vinden is, dat familiegevoel. De hardcore cultuur is ook iets om heel trots op te zijn en in Italië is het onderdeel van een langdurige traditie.”

Hardshock is het eerste grote hardcore festival van het seizoen. Wat verwacht je van de editie van die jaar?
“Vorig jaar hebben de mainstage compleet afgebroken, dat hadden we absoluut niet verwacht van te voren. Dit jaar verwachten we nog meer van deze waanzin!”

brutale-team-hardshock-2016Hoe bereidt je jezelf voor voor je set op Hardshock festival? Heb je een bepaald ritueel?
“Dit is best een cool verhaal om te vertellen. We weten niet meer precies wanneer het gebeurde maar, zoals jullie weten, bestaat Brutale uit The Sickest Squad, Meccano Twins en Andy The Core, en toen we ooit voor een optreden op het podium stonden zei Andy: ‘Laten we een squad doen om op te warmen’. We deden dit toen met zijn allen en noemde het ‘The Sickest Squat’. Vanaf die dag doen we altijd een squat op het podium, altijd.”

Kunnen we nieuwe muziek en collabs verwachten tijdens de set?
“100% zeker ja. We werken altijd aan nieuwe ideeën. Een nieuwe Brutale track zal binnenkort gereleased worden.”

Wat vinden jullie van de sterke hardcore identiteit van dit groeiende festival?
“Hardshock is ‘fresh’ en nieuw. Het geeft meer keuzes aan haar bezoekers, het is iets nieuws en verdient een goede toekomst. De hardcore scene heeft feesten als deze  nodig om de beweging sterk en levend te houden.”

Hoe voelt het wetende dat Hardcore Italia nog steeds een gerespecteerde aanwezigheid is in de scene na al die jaren?
“We zijn er heel trots op. Traxtorm, het grote label achter Hardcore Italia, is één van de oudste en meest gerespecteerde labels in de industrie. Het is voor ons een grote eer om hier deel van uit te maken en om ervoor te werken.”

brutale-team-2Wat zijn de plannen voor de (nabije) toekomst? Komen er nog speciale dingen aan?
“We werken er hard aan Brutale als een label om de beste brute hardcore in de scene te verschaffen. We zijn altijd samen aan het nadenken over nieuwe ideeën en brainstormen op een dagelijkse basis.”

Waar zullen wij elkaar ontmoeten over 5 jaar?
“Zeker weten op de mainstage van Hardshock Festival!”

The Melodyst

Dit duo is sinds 2014 actief bij de Harcore Italia familie en zijn steeds vaker terug te vinden op de grotere hardcore feesten in Nederland en daar buiten. Dit jaar zullen zij dus hun label vertegenwoordigen tijdens Hardshock Festival en ze hebben er zin in:

Hoe ben je in contact gekomen met hardcore muziek en wanneer besloot je dat je een artiest wilden worden?
“Het was zo rond 1999. De hype van de gabber scene was terug te vinden in elke school en de muziek dus ook. In 2008 werden wij echt verliefd op tracks als ‘elevation’ van Amnesys en ‘Radical’ van Angerfist.”

the-melodyst-3Wat is het ultieme hoogtepunt geweest tot nu toe in jullie carrière?
“Dat is een moeilijke keuze, want vorig jaar was vol met grote momenten voor ons. Als we moeten kiezen dan de USA Trauma tour, dat was een droom die uit kwam. Op tour met DJ’s waar je altijd tegen op hebt gekeken en fan van bent geweest was echt fantastisch!”

Waar zijn jullie de laatste tijd mee bezig geweest?
“Deze maand zijn we druk bezig geweest met nieuwe muziek uitbrengen. Ook hebben we vlogs en speciale ‘behind the scene’ video’s gemaakt! Dit project heet The Melodyst Mayhem. Check het op youtube en onze social media pagina’s!”

Hardcore Italia is een echte levensstijl voor zowel DJ’s als fans. Hoe houden jullie de relatie met jullie fans?
“Natuurlijk maken we graag contact met het publiek terwijl we aan het optreden zijn. Het liefst zoveel mogelijk. We willen samen met hen het feest beleven dus het hoort allemaal bij elkaar.”

the-melodyst-1Italiaanse hardcore fans zijn erg dedicated, hoe komt het dat ze zo verliefd zijn op hardcore muziek?
“Dat is omdat Italiaanse hardcore wereldwijd gerespecteerd wordt en daarom voelen zij zich ook speciaal! Zij zijn Hardcore Italia! Zij zijn loyale leden van de familie.”

Hardshock is het eerste grote hardcore festival van het seizoen. Wat verwacht je van de editie van die jaar?
“Dat er lekker weer zal zijn haha. Verder gaan we er natuurlijk van uit dat het een super feest wordt.”

Hoe bereidt je jezelf voor voor je set op Hardshock festival? Heb je een bepaald ritueel?
“We drinken een paar biertjes en roken een lekkere grote joint zodat we ons kunnen concentreren voor het grote feest.”

Waarom moeten mensen de Wired stage die door Hardcore Italia gehost wordt bezoeken tijdens hardshock?
“Dit wil je echt niet missen! Hardcore Italia is vereerd om deze stage te mogen hosten en gaat ervoor zorgen dat jullie het centrum van het festival zijn.”

the-melodyst-2Kunnen we nieuwe muziek en collabs verwachten tijdens de set?
“Maar natuurlijk, je kunt altijd veel nieuwe muziek van ons verwachten!”

Wat vinden jullie van de sterke hardcore identiteit van dit groeiende festival?
“Hardshock is één de meest indrukwekkende en oprecht groeiende festivals. Je kunt het echte Hardshock gevoel al voelen. Hardcore!”

Mochten deze Italiaanse helden je nog niet hebben overgehaald om naar Hardshock Festival te gaan, laat je dan overhalen door de rest van de fantastische line-up van dit eerste grote hardcore festival. Op 15 april zullen deze mannen samen met nog ruim 100 artiesten het Almere strand volledig in hun greep nemen en Nederland laten horen wat een echt hardcore festival inhoudt. Mis het niet en koop je tickets nu het nog kan: hardshockfestival.com/tickets

Reageren