Peter de Valck
Door Peter de Valck

Ground Zero is anders dan andere festivals; het is het enige nachtfestival van Nederland waar je van zonsondergang tot zonsopkomst helemaal uit je plaat kan gaan op de meest uiteenlopende harde dance stijlen. Het gebied kent een breed strand waar de Mainstage zal komen te staan, uitgestrekte velden waar plaats is voor grote tenten voor duizenden party people en een unieke bosrijke omgeving waar kleinere, intiemere area’s en stages te vinden zijn. Ik ging op zoek naar redenen waarom dit feest nou zo speciaal is.

Locatie
Het geweldige recreatiegebied Bussloo zal voor altijd gegrift staan in de herinneringen van alle feestgangers, die de hardere stijlen sinds 1993 een warm hart toedragen. Het was namelijk op deze locatie waar toentertijd de fundering werd gelegd voor iets wat al snel een internationaal fenomeen genoemd kon worden, die al snel een vaste groep aanhangers creëerde.

Vele jaren later keerden de harde stijlen terug naar deze heilige gronden op 1 juli 2006 tijdens een gloednieuw concept: Ground Zero – The Underground Night Gathering.

Zonsopkomst
Welke party- en festivalliefhebber geniet niet van de fantastische zomerfestivals, maar snakt eind augustus weer naar een nacht vol feesten en stampen? Dwalen door de donkere bossen, stampen bij dikke lasers en vol geluid, de zonsopgang bij het mystieke meer; allemaal momenten waar de echte liefhebber elke editie weer naar uitkijkt!

Het festival opent jaarlijks haar deuren om 21:00 uur en om 07:00 uur dreunt de laatste bass door over het immense festivalterrein en klinken de laatste kicks door de speakers. Rond 06:45 uur zijn 20.000 fanaten getuige van de zon die aan de horizon verschijnt. Een prachtige vertoning!

07-07-2007
Op de magische datum 7-7-7 vierde Ground Zero haar eerste uitzinnige verjaardag. De werelden van de Water community, de Fire community en de Forest community kwamen op Ground Zero tot leven.

De Water community hostte de Mainstage en de Hardstyle en Harddance area’s. De Hardcore, Terror, Industrial en Techno & Schranz area’s werden gehost door de Fire community. De Early Rave, Jump & Oldskool, Goa & Psytrance en MNML area’s waren onderdeel van de Forest community.

Check hieronder de hoogtepunten van deze memorabele editie.

Kampvuur
Op Ground Zero 2009 (Independence Day) en 2010 (The 5th Epidemic) werd het middelpunt van het festival de hele avond lang verlicht en verwarmd door een gigantisch kampvuur. Bij dit groot vreugdevuur kon je rustig bijkomen van het beuken, waarna je weer helemaal opgeladen door kon gaan met je ontdekkingsreis over het festivalterrein.

‘Floating area’
Op een aantal edities bevond één van de area’s zich op het water. Een volwaardig drijvende stage op een platform. Deze zogenaamde ‘floating area’ vertrok vanaf het land en nam je mee op het mystieke meer van Bussloo, waar je vervolgens helemaal los kon gaan op de beukende beats. Vanaf daar had je een geweldig uitzicht op het hele festivalterrein, inclusief de Mainstage.

Jubileum
Op 29 augustus 2015 vond in Bussloo Ground Zero – Disorder plaats. Het 10-jarige jubileum werd gevierd met 10 area’s en 10 ambassadeurs die alle hardere stijlen vertegenwoordigden, namelijk hardcore, raw hardstyle, evolution of hardstyle, early hardcore, industrial, terror, frenchcore, hardtechno, freestyle en goa / psy-trance. Tijdens het jubileum pakten de organisatie dus nog dikker en gevarieerder uit dan ooit tevoren. Deze lijn wil de organisatie dit jaar verder doortrekken!

Check hieronder de aftermovie van de tiende verjaardag van Ground Zero Festival.

Reageren