Leonie Schott
Door Leonie Schott

Malice – de voormalige Gearbox-act en inmiddels labeleigenaren van Aggressive Records – hebben zich gedurende hun carrière ontwikkeld van underground producers, tot gewaardeerde artiesten binnen de scene. Het duo heeft dan ook al op podia als Defqon.1 BLUE en Fatality mainstage gestaan. Toch heeft het duo in de 10 Years Gearbox documentaire officieel bekendgemaakt dat beide heren hun eigen weg zullen gaan.

LEES OOK: Het geheim van Malice ontrafeld: “Hier halen ze hun inspiratie vandaan”

Toen de naam Sickmode voor het eerst verscheen op de line-up van Suppression XTRA RAW, was het alles behalve duidelijk wie dit zou kunnen zijn. Een paar dagen hierna plaatste Caine een foto op zijn Instagram-verhaal van twee mannen met een schild waarop de namen “ROOLER” en “SICKMODE” stonden. Oplettende fans konden het daar al herkennen: Aleandro van Malice is de man achter het “SICKMODE” schild. Vanaf dit moment waren de woorden “Sick” en “Sickmode” met enige regelmaat terug te vinden op social media, altijd in verband met Aleandro.

Aan de andere kant was in de Instagram-stories van Malice alleen Davide nog te zien en sprak hij alleen nog maar in enkelvoud over het produceren van muziek. Die-hard fans hoopten nog steeds dat Sickmode slechts een bij-project was, maar in de nieuwste Gearbox-documentaire kondigden de twee mannen het nu officieel aan: tijdens het 10 Years Gearbox-event zal Malice voor de laatste keer als duo optreden. Davide gaat alleen verder als Malice en Aleandro gaat zijn muziek uitbrengen onder de nieuwe alias: Sickmode.

Voor het 10-jarig jubileum van het label, heeft Gearbox een documentaire gemaakt die deze chapter voor chapter zal publiceren. In deel 2 van de docu gaan ze dieper in op de muzikale reis die Malice heeft gehad en laten ze zien dat het zijn van een duo niet altijd even gemakkelijk is. Ze waren goede vrienden voordat ze samen begonnen met produceren en verhuisden samen vanuit Italië naar Nederland (ook met Rooler), waardoor ze veel tijd met elkaar doorbrachten.

Migreren zonder geld, samenwonen in een huis zonder jezelf even te kunnen afsluiten en de typische DJ-stress, lijden uiteindelijk tot persoonlijke en psychische problemen. In de documentaire wordt Aleandro beschreven als “de hand” en Davide als “het hoofd” van het Malice-project en aangezien beide heren afzonderlijke individuen zijn, is het denkbaar dat daarom ook hun muzikale opvattingen en ideeën kunnen verschillen.

Van underground tot de Defqon.1 BLUE stage

De tracks ‘Stand Back’ en ‘Respect Me’ brachten ze naar Gearbox en sindsdien ging het alleen maar bergopwaarts met hun carrière. Met hun keiharde raw sound en sterke band met hun fans, groeide Malice uit tot een onmiskenbaar onderdeel binnen de raw hardstyle scene.

Met nummers als ‘Dictatorship’, ‘Rawphoric Experiment’ en ‘Fuckin Die’, hebben ze op evenementen als Shockerz, Fatality en We Are Hardstyle gestaan. Sinds hun collab ‘Aggressive Act’ met Rooler (plek 25 in de Q-dance Top 100 2016) en ‘Watch Your Back’ (gereleased in 2017) met Warface, wist de gehele hardstyle scene van de Italiaanse producers.

Met hun agressieve sound en creatieve benadering van het produceren van muziek, kan Malice worden gezien als trendzetter en waren ze één van de acts die hardstyle op een extremere manier hebben uitgebreid. Tegenwoordig wordt er zelfs gesproken over Xtra Raw als subgenre binnen de scene en sinds hun nummer ‘Brutalized’, kun je de zogenaamde ping-pong-kicks zelfs voorbij de hardstyle grenzen horen.

Een jaar geleden bracht Malice het album The Extreme uit met een uitverkochte releaseparty. Na hun succesvolle samenwerking kwamen Malice en Rooler met de live-act Aggressive Act en hadden hun debuut op Intents 2017, waarna meerderen grote boekingen zoals bijvoorbeeld Supremacy volgden. Een half jaar geleden verlieten ze Gearbox om hun eigen label op te zetten: Aggressive Records.

Malice en Sickmode druk bezig in de studio

Hoewel Malice-fans hun verdriet delen over de opsplitsing via social media, zien ze ook positieve kanten: “Nu hebben we twee acts. Hoe meer van hen, hoe beter.” In Malice’s en Sickmode’s Instagram-story, zien we hen dagelijks werken aan nieuwe muziek. Fans spreken zelfs al over een aankomend Sickmode-album en gezien het aantal tracks dat in de maak is, lijkt dat niet eens zo ver gezocht. Sickmode heeft ook flink wat collabs in petto met DJ’s als Andy The Core, Riot Shift, The Purge, Fraw en Unkind. Via hun socials zijn al flink wat previews te horen, maar de officiële releasedatums worden nog niet gegeven. Ook informatie over het bestaan van de live-act Aggressive Act en het label Aggressive Records is er nog niet, maar Aleandro’s Instagram-beschrijving “Follow the gang Aggressive Records” geeft de fans hoop dat deze combinatie gewoon zal blijven bestaan.

Omslagfoto van Instagram-account Malice
Vertaald uit het Engels door Tim Bekkering

Reageren