Hard News
Door Hard News

Bron: AD.nl

Mysteryland wordt voor het eerst in ruim 20 jaar weer een meerdaags festival. Daarnaast zal de Amerikaanse editie van het dance-evenement wederom plaatsvinden op de heilige grond van Woodstock. Dat onthult Duncan Stuttenheimer aan het AD. Hij belooft topacts, maar past voor de ‘absurde biedingoorlog’ om top-dj’s. ‘Sfeer kost ook wat.’

Wie straks een kaart voor Mysteryland weet te bemachtigen en zich optimaal wil onderdompelen in de festivalsferen, moet eind augustus zijn tent en luchtbed meenemen naar het Floriadeterrein in Haarlemmermeer. Duncan Stutterheim van het entertainmentbedrijf SFX Europa (voorheen ID&T) heeft het na 8 jaar lang knokken voor elkaar gekregen de wereldwijd langstlopende elektronische muziek-happening met een dag te verlengen.Dat betekent, naast twee keer uit je dak gaan, dus ook kamperen. ,,Ik hoorde bezoekers klagen. Het festival is té groot, alles moet té gehaast.” Natuurlijk redeneert Stutterheim vanuit zijn gasten, maar de dance-organisator is ook eerlijk over zijn concurrentiepositie. ,,Ik werd bang om te verliezen. En eigenlijk álle meerdaagse festivals waren concurrenten. Uit het buitenland komen ze niet massaal voor een dagje feest even naar Haarlemmermeer. Ik wil het aantal buitenlandse bezoekers van 8000 in 2014 naar 15.000 brengen dit jaar,” klinkt het vastberaden.
Verdwaalde festivalganger

Grootste hindernis de afgelopen 8 jaar: Mysteryland ligt dicht bij twee bewoonde wijken. Daar werd het plan voor een extra festivaldag (op 29 en 30 augustus) met minder enthousiasme ontvangen. Na talloze overleggen en uiteindelijk strenge afspraken met de gemeente over vooral de logistieke organisatie (verkeersregelaars en afzettingen moeten bijvoorbeeld voorkomen dat een verdwaalde festivalganger ineens in je voortuin staat), volgde eindelijk groen licht. Met de zegen van de burgemeester belooft de ceo van SFX Europe het geheel aan te kleden met verschillende ‘pre-party’s’ en barbecueavonden op het strand bij mooi weer. Wie niet op het gras tussen de bierblikjes wil slapen, kan terecht in een hotel dat die dagen speciaal is ‘afgehuurd’ voor enkel Mysteryland-gangers. ,,En we houden het aantal bezoekers op maximaal 60.000,” wordt daaraan toegevoegd. Mysteryland kon ook niet achterblijven.Festivals blijven hip en de populariteit is volgens Stutterheim (43) nog altijd groeiende. Zeker in Nederland, dat met meer dan 500 muziekevenementen per jaar de absolute nummer 1-positie van de wereld inneemt. ,,Vroeger ging je naar Lloret de Mar, nu naar een festival. Maar ook uit mijn leeftijdscategorie gaan ze massaal. De clubs hebben het er zwaar door, ik weet het. Wij hebben er zelf nog vier en die gebruiken we vooral om te testen wat er qua muziek aanslaat.” Nadeel van de constante groei van de dance-industrie is dat de gages van veel internationaal gewilde dj’s de pan uitrijzen. ,,Ze maken de sector kapot,” zei Stutterheim onlangs tijdens de muziekconferentie Eurosonic-Noorderslag in Groningen.

Doorgroeien
De party-organisator is het type dat de rug immer recht houdt. Geen tijd voor gezeik. Mede door die mentaliteit kreeg hij vorig jaar de handjes op elkaar voor een Amerikaanse editie van Mysteryland in Woodstock. Sinds 1969 waren er geen grote evenementen meer geweest op het legendarische stuk grond waar destijds een half miljoen hippies de liefde vierden. Stutterheim kondigt bloednuchter een vervolg aan. De happening bleek goed voor 20.000 bezoekers, dit jaar ‘mogen we doorgroeien’ naar 25.000.

Ook de ambities voor de Hollandse Mysteryland blijven torenhoog. Het schitterende 65 hectare grote Floriadeterrein is leuk, maar Stutterheim is in gesprek met de gemeente over een nog fraaiere locatie. Een locatie van 1000 hectare, met ruimte voor een camping waar eventueel álle 60.000 bezoekers terecht kunnen. Stutterheim zelfverzekerd: ,,Daar willen we heen, dat is het doel.”

Reageren