Maartje Hagenbeek
Door Maartje Hagenbeek

Wanneer je denkt aan MC’s binnen de raw hardstyle, dan is Nolz één van de eerste namen die bij je opkomt. Al twaalf jaar is hij actief in de scene en vandaag de dag is hij niet meer weg te denken van de grootste podia. Defqon.1, Decibel en AIRFORCE, allemaal heeft hij ze van zijn lijstje af kunnen strepen. Wij spraken Niels van Venrooij over zijn album NOCTURNOLZ en zijn carrière. 

Nolz is onderdeel van de live act Minus Militia, heeft misschien wel de meeste anthems achter zijn naam staan en pakt natuurlijk ook nog gewoon de microfoon op tijdens de grootste festivals. Zijn carrière begon in 2005, toen stortte Niels zich nog volledig op hardcore feesten. “Hardcore was echt mijn eerste liefde”, vertelt hij. Maar sinds een aantal jaar is hij actief in de raw hardstyle en kun je bijna geen evenement meer bezoeken zonder omver geblazen te worden door de stem van Nolz.

“Eigenlijk ben ik er gewoon ingerold”

Wat begon als een grapje van Niels en een vriend van hem, is uitgegroeid tot een enorme carrière. “Die vriend en ik gaven een verjaardagsfeestje. Hij kon een beetje draaien en ik wilde ook wat doen en ik besloot de microfoon gewoon te pakken. Zo ben ik eigenlijk een beetje begonnen met MC’en”, legt Nolz uit. “In het begin van mijn carrière waren er nog geen subgenres, er was alleen hardcore of hardstyle en ik heb altijd gehouden van het rauwe en rebelse geluid. De hardcore scene sloot meer aan op wat ik wilde en waar ik voor stond, daarom heb ik mijn focus destijds hierop gelegd”, licht Niels toe.

Nolz NOCTURNOLZ

“In 2011 kwam daar verandering in. Dit was het jaar waarin de raw hardstyle een eigen podium kreeg en ook hierin kon ik het duistere en rebelse geluid waar ik voor stond kwijt. Het begon eigenlijk toen ik inviel als MC voor 2-Sidez”, vertelt hij. De eigen MC van 2-Sidez was verhinderd en Bob (B-Front) benaderde Niels met de vraag om voor hem in te vallen. “We hadden gelijk een goede klik”, gaat Nolz verder. “Enige tijd later werd Bob benaderd door b2s. Zij waren voor een nieuw concept – Loudness – op zoek naar een Master of Ceremony die paste bij de raw hardstyle. Bob vertelde hen dat hij iemand voor ze wist en dat was ik. Doordat hij me aanbevolen heeft, ben ik deze hoek een beetje ingerold.” 

Vandaag de dag is Nolz voornamelijk MC op raw hardstyle feesten. “Zo’n 90% van de optredens die ik nu doe vallen onder raw hardstyle”, legt Nolz uit. “Gelukkig doe ik ook nog af en toe hardcore evenementen, want dat blijft gewoon vet om te doen. Oude liefde roest niet! Deze twee subgenres hebben nagenoeg dezelfde energie en dezelfde vibe”, gaat hij verder. “En alle artiesten hebben onderling respect voor elkaar, dat vind ik ook belangrijk. Hierdoor hecht ik ook minder waarde aan het podium waar ik op sta. Grote evenementen zijn goed voor je CV en je socials, maar die kleinere feesten met een intieme sfeer zijn gezelliger. Met de DJ heb ik vaak dan echt die magische klik en we hebben allebei hetzelfde doel: het dak eraf blazen”, vertelt Niels ons. “Dat maakt het voor mij de mooiste muziekscene om in te mogen werken.”

NOCTURNOLZ

Waar je in 2017 overladen werd met albums van hardstyle DJ’s, is het veel minder gebruikelijk dat een MC een album brengt. Nolz wil graag deze grenzen doorbreken en brengt zijn NOCTURNOLZ. “Het idee hiervoor had ik al sinds 2014. Maar ik ben blij dat ik het destijds niet gedaan heb, dan was het album veel te simpel geworden”, licht de MC toe. “Ik was toen pas net met vocalen bezig en richtte me alleen op tracks die goed ontvangen werden op de dansvloer. Nu heb ik mezelf gevonden en kan ik mijn verhaal vertellen.”En dat doet hij met zijn NOCTURNOLZ. “Ik heb gekozen voor een gesproken intro zonder stembewerking, wat naar mijn mening perfect is, omdat ik een vocalist ben en de boodschap moet puur zijn.”In de intro legt Nolz uit waarom hij ervoor gekozen heeft een album te maken en in de outro stelt hij de luisteraars de vraag of ze zijn visie nu begrijpen. “Hierdoor is het album mooi rond en ik kan mijn creativiteit en teksten extra kwijt”, vertelt hij. Het album bestaat uit zestien tracks, maar één hiervan – ‘Lecture Of An Animal’– is voor Nolz een speciaal nummer. “Het is een hiphop nummer”, licht hij toe. “Ik heb altijd al een keer een nummer in dit genre willen maken en op dit album kon ik dat doen”.

Niels is één van de eerste MC’s in de scene die met een album komt. De reacties hierop lopen hierdoor vrij uiteen, maar hij staat zelf volledig achter zijn productie. “Het maakt mij eigenlijk niet uit of mensen het tof vinden wat ik gemaakt heb of niet, ik wilde het doen en daarom heb ik het gedaan”, licht Niels toe. “Daarbij sta ik voor het rebelse en is het niet de normaalste zaak van de wereld dat een MC een album uitbrengt. Daarom heb ik het juist gedaan.”Alle nummers van het album zijn geschreven door Nolz en in samenwerking met de DJ’s geproduceerd. “Dat ging allemaal vrij soepel. Ik schreef de teksten en ging op zoek naar een producer waarvan ik vond dat hij geschikt was voor die track. Elke artiest die ik benaderde was meteen enthousiast en wilde er vol gas voor gaan. Dat geeft mij ook een enorme kick natuurlijk”, vertelt de MC lachend. 

“Misschien ga ik nog een hiphop album maken”

Nu is het album klaar en als NOCTURNOLZ volgende week uit is, neemt de MC eerst even wat rust. “Het vergt een hoop energie om een album te maken”, vertelt hij. “Tuurlijk doe ik nog steeds shows. Maar ik neem wel een beetje gas terug qua samenwerkingen voor tracks voor de rest van dit jaar.”In de verdere toekomst wil Nolz nog een hoop andere dingen doen.“In een wereld van kopieën moet je juist uniek zijn. Ik ben nu voor de volle 100% mezelf en doe alleen dingen die ik leuk vind en dat wil ik ook blijven doen”, licht de MC toe. “En wie weet komt er in de toekomst wel nog een Nolz album. De tijd zal het leren.”

Het debuutalbum NOCTURNOLZ van Nolz is vanaf 11 mei verkrijgbaar en te bestellen via de Minus Is More store

Foto’s via Instagram account MC Nolz

Reageren