Laurens van Beers
Door Laurens van Beers

Iedereen die regelmatig op festivals te vinden is, weet dat er over het algemeen een bepaalde harmonie heerst. Bezoekers komen allemaal voor hetzelfde doel: genieten van de muziek waar ze van houden. Vooral bij hardstyle festivals is dit goed te merken. De onderlinge sfeer bij bezoekers kan vergeleken worden met een hechte familie.

Toch zijn buitenstaanders het daar niet altijd mee eens. Wat men niet kent, heeft men niet lief, wordt er weleens gezegd. Vandaag verscheen er op de website van De Drontenaar een artikel online met als kop “Biddinghuizen kleurt door festivals donkerrood op kaart van jeugdcriminaliteit”. Het artikel komt voort uit een recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat constateerde dat Biddinghuizen donkerrood kleurt als het gaat om aantal incidenten per inwoner. Daarbij wordt genoemd dat de oorzaak van dit hoge aantal ligt bij festivals als Defqon.1 en Lowlands die daar jaarlijks worden georganiseerd.

“De hoge aantallen geregistreerde incidenten in Biddinghuizen hebben vooral te maken met incidenten op deze festivals en niet zozeer of noodzakelijk met eventuele sterke criminaliteit onder de lokale jeugd.”

 

defqon jeugdcriminaliteit biddinghuizen

Zoals in de bovenstaande foto te zien is, springt Biddinghuizen er met haar volledig donkerrode kleur met kop en schouder bovenuit. De verhoudingen zijn echter scheef, waardoor er een vertekend beeld wordt gegeven. In Biddinghuizen wonen namelijk maar 6.200 mensen, waardoor het aantal incidenten per bewoner natuurlijk al snel stijgt wanneer er jaarlijks een aantal festivals met 60.000 of meer bezoekers plaatsvinden. Even voor jullie beeldvorming, in Amsterdam wonen meer dan 800.000 mensen. Dit zou volgens het onderzoek betekenen dat er in Amsterdam zo’n 129 incidenten moeten gebeuren, voor ieder 1 incident in Biddinghuizen.

Omdat niet iedereen dit zo op het eerste gezicht door zal hebben, worden festivals als Defqon.1 en haar bezoekers hierdoor helaas wederom negatief in het nieuws gebracht. Het volledige artikel van De Drontenaar is hieronder te lezen.

Bron: De Drontenaar
Foto: Defqon.1 2017

Reageren