Hard News
Door Hard News

B-Front staat bekend om zijn duistere en meeslepende sounds. Iedere melodie die hij verwerkt in z’n tracks dragen de ‘signature sound’ van deze muzikant. Als je goed luistert zul je telkens opnieuw meegenomen worden op een reis door B-Front’s visie over hardstyle. Hij is een waar icoon in de hardstyle scene en zal op 30 januari een kroon op z’n werk zetten door een eigen evenement in de legendarische Heineken Music Hall.

Dat deze man een X-Qlusive verdient is zonder twijfel, maar wat heeft hij allemaal moeten doorstaan om hier te komen? We besloten om met hem een sprong in het diepe te wagen en een kijkje te nemen in zijn bijzondere leven.

Bob, je eerste release als B-Front dateert inmiddels uit 2005. Dat is al bijna elf jaar geleden. Hoe en waar begon het allemaal voor jou?
Het begon allemaal toen ik acht jaar oud was en een kijkje mocht nemen in de studio van mijn buurman. Hij had namelijk gevraagd of m’n broer en ik een plaat wilde inzingen. Hij had een label en daar waren meerdere studio’s aanwezig. Vanaf het moment dat ik daar binnenliep wist ik dat ik het heel interessant vond en het leek me ook heel gaaf om muziek te gaan maken.

b-front interview x-qlusive
Ik was sowieso al erg geïnteresseerd in muziek en dan vooral dance muziek. Vanuit daar ben ik muziek gaan maken op de PlayStation, haha ja ik hoor je al denken. Daar heb ik mezelf geleerd hoe dat nou allemaal in z’n werk gaat. Als ik die files terugluister klopte alles qua telling en opbouw al wel, dus het is leuk om te zien dat ik het wel al snapte toentertijd. En dan te bedenken dat ik toen acht jaar oud was. Ik stond toen dus heel anders in het leven, maar ben natuurlijk heel blij dat ik al redelijk vroeg iets had gevonden wat ik erg leuk vond, samen met voetbal haha.

Vanuit daar ben ik verder gegaan met verschillende programma’s waardoor ik ook verschillende onderdelen van produceren leerde kennen, zoals samplen en het werken met geluiden en synthesizers. Hoe cliché het ook klinkt heb ik altijd tegen mezelf gezegd dat je beter wordt in iets dat je leuk vindt zolang je er maar veel tijd in stopt. De passie is er dan namelijk al.

Het blijft leuk om te horen hoe het allemaal kan lopen. Wanneer maakte je de omslag om van hobby naar beroep te gaan?
Op die jonge leeftijd was het natuurlijk een hobby, maar ik weet nog dat ik ’s nachts naar evenementen als Sensation Black luisterde en mezelf dan probeerde in te beelden dat ik daar zelf stond te draaien. De droom om er iets mee te gaan doen was er dus al wel. Daarnaast speelde ik op best wel hoog niveau voetbal, dus daar ging ook veel tijd in zitten. Ik vond het gewoon leuk om creatief bezig te zijn. Het gaf me behoorlijk wat voldoening en mijn eerste doel was om een release te hebben. Toen ik die eerste release had gehad wilde ik natuurlijk meer.

Het volgende doel was draaien op een groot feest. Zo kreeg ik dus telkens een ander doel en dat zorgt ervoor dat je ook ergens voor blijft streven. Mijn uiteindelijke doel was om fulltime DJ/producer te worden en dat is me gelukt!

x-qlusive b-front interview 2
Zijn er mensen geweest in je directe omgeving die het niet goedkeurden wat je deed? Wellicht vonden ze het niks dat je de hele dag in de studio zat en hadden ze liever dat je een ‘echte’ baan nam, zoals dat door bezorgde ouders nog wel eens wordt gezegd.

Nee ik heb echt altijd steun gehad van m’n ouders en de mensen om mij heen. Maar ik heb natuurlijk heb wel eens een boze buurman gehad die vond dat ik het geluid te hard had staan, haha.

M’n ouders vonden het in het begin altijd boem-boem-muziek, maar dat is helemaal veranderd. Ze vinden de muziek heel gaaf en zijn er af en toe bij om te kijken wat ik allemaal uitspook op m’n werk. Als ik er zo over nadenk hebben ze wel eens gezegd dat ik m’n school moest afmaken en daar ben ik ze ook heel erg dankbaar voor. Als het aan mij lag was ik echt allang gestopt, maar ik heb netjes m’n school afgemaakt.

Heeft het lang geduurd voordat je de muziek die je produceerde goed genoeg vond om op te sturen naar een label, of om het zelf te draaien?
Ja dat heeft wel even geduurd. Je denkt op een gegeven moment dat het al goed is, maar als ik dat nu terugluister was het nog niet goed genoeg. Gelukkig kwam ik op een punt waar de producties ‘ok’ waren. Vanuit dat punt kreeg ik meer zelfvertrouwen waardoor ik uiteindelijk een release op DJS Records heb gehad.

De eerste keer je eigen plaat op vinyl zien en ook dat andere DJ’s die plaat draaien is echt te gek. Het grappige is dat mijn allereerste demo die ik opstuurde naar Fusion was. Die hebben ze toen afgekeurd. Maar dat is later natuurlijk helemaal goedgekomen haha!

https://www.youtube.com/watch?v=bV_i9RF-CMY

Zijn er momenten geweest in die eerste jaren dat je jezelf bent tegengekomen, of dat je het allemaal even niet meer zag zitten?
Nee, niet dat ik me kan herinneren. De druk lag er toen nog niet op. Er was ook nog niet echt social media en ik maakte op dat moment gewoon wat er in me opkwam. Toen ik wat later zo’n 23 jaar oud was heb ik wel wat moeilijke momenten gekend.

M’n carrière ging toen echt als een trein en dat gaf me best veel spanning. Ik begon minder goed voor mezelf te zorgen en dacht alles wel te weten. Daardoor ben ik mezelf wel eens tegengekomen, maar goed aan elk stukje succes, als ik het zo mag noemen, hangen tegenslagen. Achteraf ben ik hier blij mee, want daardoor leer je jezelf beter kennen.

Fijn om te horen dat je jezelf er weer bovenop hebt weten te krijgen. Wat deed je eigenlijk naast het produceren toentertijd?
Ik voetbalde heel veel. Ik zat toen bij de jeugd van FC Eindhoven. Qua school deed ik het CIOS, of wel ‘Centraal Instituut Opleiding Sportleiders’, in Sittard. Qua werk heb ik verschillende dingen gedaan, zoals kranten bezorgen, vakantiewerk bij de bakker en bij een drukkerij. Als ik terugkijk naar die tijd was ik erg druk, maar had ik wel een bepaalde structuur. Dat mis ik nu wel eens, haha.

Wanneer maakte je de keuze om alles te laten liggen en je volledig te focussen op je carrière als Hardstyle artiest?
Nadat ik m’n school had afgemaakt wilde ik in het diepe springen om te kijken wat er allemaal mogelijk was. Dat zijn keuzes die je maakt in het leven en soms moet je er gewoon 100% voor gaan. Ik was nog jong en daarom had ik tijd genoeg, dus mocht het mislukken kon ik altijd nog iets anders gaan doen. Gelukkig was en is dat nog niet nodig geweest. Toch ben ik wel blij dat ik een diploma op zak heb. Het is hard werken, maar uiteindelijk loont dat!

Het is op dat moment je weg zoeken in de muziek. de juiste mensen kensen en veel muziek maken.

x-qlusive b-front interview 3
Dat je waarschijnlijk geen spijt hebt van je keuze moge duidelijk zijn, want inmiddels is het 2016 en heb je ongelofelijk veel bereikt. Je behoort tot de top van de Hardstyle scene en als kroon op je werk heb je aan het eind van deze maand je eigen X-Qlusive. Hoe voelt dat?

Ja geweldig natuurlijk! Ik zou dit nooit zo over mezelf zeggen, dus ik vind het tof dat jullie dat zo zien. Ik probeer bescheiden te blijven en te doen wat ik leuk vind natuurlijk. Dat het zo heeft mogen lopen allemaal is iets waar je alleen maar van kunt dromen en deze vraag is toch de droom van iedere DJ/producer. Maar het is inderdaad erg mooi dat ik dit allemaal mag meemaken.

Mensen die je een beetje kennen weten dat je echt een familiemens bent. Hoe reageerden zij op het nieuws en hoe vertelde je het ze?
Ja natuurlijk hartstikke blij allemaal. ik vond het zelf al bizar natuurlijk en heb meteen mijn vriendin gebeld en die was ook ontzettend blij voor me. Daarna belde ik m’n ouders en dat was hetzelfde verhaal natuurlijk. Iedereen is ontzettend trots en heel de familie komt de avond zelf ook mee feesten.

Leuk om te horen! De line-up liegt er ook niet om. Wat ons opvalt is dat deze line-up jouw carrière en jouzelf zo goed weerspiegelen. Het zijn allemaal artiesten en labels waar je een goede connectie mee hebt. Was het moeilijk om tot deze opstelling te komen?
Nee helemaal niet, haha. Ik had binnen 30 minuten heel de line-up klaarliggen. Ik heb helaas niet iedereen neer kunnen zetten, maar ben hier ook al onwijs blij mee. Het liefst laat je iedereen meedraaien deze avond. Je wilt het graag delen met iedereen. Maar dit geeft inderdaad mijn carrière goed weer.

Al jouw drie live-acts, 2-Sidez, B-Frontliner en B-Freqz zullen aanwezig zijn op 30 januari. Een ware droom voor elke liefhebber. Wat kunnen we hiervan verwachten, naast je Brabantse gezelligheid?
Natuurlijk is 2-sidez al even niet meer geweest. maar we hebben de bekendste platen die het meeste impact op ons hebben gehad geselecteerd.

B-Frontliner wordt natuurlijk de bekendere platen met de nieuwe platen die we hebben gemaakt. Hard en euforisch. En B-Freqz wordt natuurlijk party hard! leuk is dat alle twee de acts wel echt eigen kenmerken hebben. En natuurlijk fantastisch dat ik ze alle drie in één avond kan doen!

b-freqz x-qlusive b-front interview
We zien de laatste tijd steeds vaker nieuws over 2-Sidez naar voren komen. Betekent dit dat jullie stilletjes aan bezig zijn met een comeback?

Ik heb het nooit uitgesloten dat we niks meer gaan doen. Nu de oudere hardstyle ook populairder wordt komt er automatisch weer vraag naar 2-Sidez. We gaan het natuurlijk wel heel exclusief houden. We hebben de platen nooit vrijgegeven waardoor er ook nog steeds interesse is. Maar ik ben zelf ook ontzettend druk, dus als we het ooit nog mogen doen wordt het wel exclusief.

Sinds je optreden met Barry als B-Frontliner begin vorig jaar zijn er veel mensen die zich afvragen of er iets gaat gebeuren met de tracks. Bewaren jullie dit exclusief voor de act of gaan jullie het binnenkort uitbrengen?
Ze gaan echt uitkomen! We zijn er kortweg nog niet aan toegekomen om er nog even goed voor te gaan zitten. We zijn beide druk met onze carrière. En natuurlijk wil je je muziek delen met mensen. Gelukkig is er wel vraag naar, dus nog heel even geduld!

Wat kunnen we verwachten van de speciale A2 Set die je gaat doen met Adaro? Het neigt namelijk naar een uur gevuld met ‘klassieke’ pareltjes.
Adaro had een andere boeking waardoor hij niet later kon staan tijdens het Roughstate blok. Maar ik wilde Adaro er natuurlijk wel bij hebben. Dus hebben we besloten dat Thijs (Adaro) platen gaat draaien uit de A2 tijd. Er gaan flink wat klassiekers langskomen!

Ook Fusion, waar je langere tijd hebt ‘gewoond’, komt uitgebreid tijdens deze avond aan bod. Hoe voelt het om met je voormalige familie het podium weer te betreden?
Ja te gek! Het was altijd mijn droom om bij Fusion Records te zitten! En ze waren ook direct om toen ik ze vroeg om met me mee te draaien op deze avond. Natuurlijk zijn de wegen gescheiden, maar vrienden zullen we altijd blijven. Ik zit er ook nog steeds met m’n studio! Dus we zien elkaar elke week. En ze mogen natuurlijk niet ontbreken op deze avond, omdat ze een grote invloed hebben gehad op mijn carrière.

Gezien het feit dat Roughstate, het label waar je momenteel aan het knallen bent, ook uitvoerig aan bod komt, kunnen we aannemen dat je een soort van reis door de tijd maakt gedurende je eigen X-Qlusive?
Ik ga proberen zoveel mogelijk muziek van mezelf te draaien. In 2011 had ik Thrillogy en toen had ik al moeite om alles te draaien! maar dat komt goed. Ik maak een mooie selectie voor deze avond. De rest van de artiesten zijn natuurlijk vrij om te draaien wat ze willen, maar er zullen ook veel oude knallers voorbij komen!

Het thema van X-Qlusive B-Front is ‘Inner Conflict’. Dit is ook af te leiden uit het artwork, waarin je aan de ene kant kalmte uitstraalt en aan de andere kant je woede laat zien. In hoeverre slaat dit thema op jou persoonlijk?
Ik denk dat ieder mens wel eens een ‘inner conflict’ heeft. Ik ben als persoon rustig, maar op het podium heb ik veel meer energie! De muziek neemt me dan over. Het is niet zozeer dat dit iets persoonlijks is. Dit is meer op mij als artiest gericht. Ook mijn eigen muziek heeft twee kanten. Het is donker, maar ook ergens euforisch. Je kunt er meerdere kanten mee op.

Gebruik je deze ‘Inner Conflict’ vaak als inspiratie voor je tracks? Je tracks zijn namelijk vaak een perfecte balans tussen ‘the light & the dark side’.
Ik ga meestal in de studio zitten en wat pingelen, sounds maken en vanuit daar komt er meestal wel iets. Ik heb ook wel een eigen stijl waardoor ik niet echt naar andere tracks luister om inspiratie op te doen. Natuurlijk heb ik wel eens dagen dat het niet wil lukken en dan heb ik een inner conflict met mezelf in de studio. Het is gewoon een gevoel wat ik dan opwek waardoor ik geïnspireerd raak.

Wordt het thema ‘Inner Conflict’ ook nog verder gepresenteerd, bijvoorbeeld in de vorm van een anthem? Of kunnen we wellicht iets meer verwachten van de titel ‘Inner Conflict’?
Nee inner conflict is gewoon de titel van het feest. We gaan meerdere kanten op deze avond. Ik ben gewoon veel nieuwe muziek gaan maken en heb de instelling gehad wat afkomt komt af en wat niet af is dat moet het feest niet beter of slechter maken. Uiteindelijk draait het om de muziek die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. Mijn plan voor 2016 is gewoon doorgaan waar ik ben. Het pad aflopen en kijken wat er allemaal op me af komt om zo door te groeien als artiest en als mens.

Met nog maar een paar dagen te gaan is het bijna tijd voor het grote moment. Het is helemaal uitverkocht! Waarom zou niemand dit eigenlijk mogen missen?
Muziek is een gevoel en ik denk dat dat gevoel deze avond sowieso voorbij gaat komen. Het wordt genieten en een flinke bak energie! Het is ook natuurlijk eenmalig en daarom moet je er al bij zijn!

Reageren