Maartje Hagenbeek
Door Maartje Hagenbeek

Na Music Rules The Noize, Phuture Propaganda en Pursuit of Thunder, komt volgende week alweer het vierde album van Phuture Noize uit. Marco Spronk, de echte naam van de DJ, organiseert in samenwerking met Q-dance een evenement om de release van zijn Black | Mirror Society te vieren. Wij spraken Marco over deze release party en zijn nieuwste album. 

In 2009 startte Marco met het project Phuture Noize. Hij begon samen met Antoine Kraaij, maar besloot – ongeveer drie jaar geleden – te stoppen met de act. Daarna zette Marco het verhaal alleen voort en dat was hard werken. Hij produceerde muziek, draaide op de grootste evenementen en ging ook nog eens gewoon naar school. Nu is hij klaar met zijn studie en kan hij volle bak werken aan zijn muziek.

“In maart 2017 ben ik afgestudeerd, daarna heb ik mezelf full-time op de muziek gestort. In die periode is er veel veranderd en mijn carrière is echt in een stroomversnelling geraakt.” Marco vertelt dat hij er in het begin moeite mee had om zijn levensstijl hierop aan te passen. “Ik ben mijn hele leven al een control-freak geweest die het liefste alles zelf in de hand heeft. Op een gegeven moment moest ik mezelf erbij neerleggen dat ik zaken moest loslaten zodat ik me kon focussen op het produceren van muziek”, legt hij uit. “Dit ging niet altijd zonder slag of stoot. In het begin had ik hier best wel moeite mee en dat bracht een hoop stress met zich mee.” Het duurde dan ook even voordat Phuture Noize zijn draai had gevonden. “Vroeger was ik soms wekenlang non-stop bezig met produceren, ook al was ik te moe om me te concentreren. Nu is dat anders. Ik breng uren in de studio door wanneer ik geïnspireerd ben en de andere momenten blijf ik – bewust of onbewust – zoeken naar nieuwe inspiratie.”

“Ondanks alles, is het toch de beste baan ter wereld”

“Ik heb veel over mezelf geleerd destijds. Je leert je sterke en zwakke punten kennen en hoe je die maximaal kunt benutten”, vertelt Phuture Noize over deze periode. “Ook kan ik nu beter omgaan met stress en mezelf, dat was wel een uitdaging voor mij als ras-perfectionist.” Het blijkt maar weer dat het leven van een artiest niet altijd over rozen gaat. Mensen vergeten namelijk vaak dat dit werk je hele leven kan opslokken als je even niet oplet. “Het is een soort trein die nooit stopt en van adrenaline-rush naar adrenaline-rush blaast. Het beste, meest recente voorbeeld hiervan is natuurlijk Avicii. Het laat alleen weer zien dat het niet gezond is voor een mens om 24/7 bezig te zijn met werk. Ik probeer daarom ook leuke dingen te doen wanneer ik bijvoorbeeld een optreden in het buitenland heb. Ik neem dan juist een dagje vrij om dat land te ontdekken terwijl ik weg ben voor werk. Zo doe ik ook iets wat ik persoonlijk heel tof vind.”

Dit geeft Marco de kracht om door te blijven gaan en dat werpt zijn vruchten af. Hij had namelijk maar zeven maanden nodig om zijn vierde album af te maken, hoewel dit niet altijd even gemakkelijk ging. “Ik blijf mezelf uitdagen om op zoek te gaan naar nieuwe ervaringen in de muziek. Halverwege dit proces zat ik er echt doorheen en wilde ik bijna alles weggooien. Ik wist gewoon niet meer hoe ik verder moest”, vertelt hij. “Ik ben blij dat ik dat niet gedaan heb, maar ik wil altijd precies maken wat ik in mijn hoofd heb.” Perfectie is dus van groot belang voor Phuture Noize, maar dat is niet het enige dat hij belangrijk vindt bij het maken van een nieuwe productie. “Ik wil een uniek album maken, iets wat nieuw is voor mensen en niet zomaar een compilatie is van dansvloer muziekjes. Voor dit album heb ik een bepaalde sfeer en vibe gevonden om het album een uitgesproken thema te geven.”

“In onze maatschappij is een scheve verdeling ontstaan”

“Deze vibe is voor mij een vertaling van mijn gevoel bij het huidige digitale landschap. Alle tracks van het album zijn gelinkt aan effecten die het internet op mensen heeft”, gaat Phuture Noize verder. “Ik wist al vrij snel dat ik dit wilde doen, maar het was lastig om deze specifieke stijl het hele album interessant te houden. Uiteindelijk ben ik ook veel langer bezig geweest met de productie dan ik in eerste instantie wildeIk heb misschien wel zes bijna complete tracks in de prullenbak gegooid omdat ik ze niet op Black | Mirror Society vond passen.” De producer vertelt dat het album mensen duidelijk moet maken dat zij zich weer moeten focussen op het echte leven. “Het is een ontdekkingsreis over hoe menselijke hebzucht het internet hebben misbruikt en het hebben omgetoverd tot een commerciële hel. Als mensen zich hier bewust van worden, zou dat echt tof zijn.”

Naast dat de tracks van Phuture Noize zijn album dus een duidelijk verhaal hebben, heeft hij ook over het artwork goed nagedacht. Voor eerder albums maakte Marco dit ook helemaal zelf, maar nu heeft hij een andere weg gekozen. “Ik heb het artwork zelf geschetst en laten uitwerken door Lesley Quist. In het verleden heb ik het ontwerpen hiervan niet uitbesteed omdat ik echt een perfectionist ben”, legt hij uit. “Het is altijd lastig om een goede designer te vinden die je visie voor de volle 100% begrijpt. Wanneer je dit zelf maakt, wordt het precies zoals jij het in je hoofd had.”

Dan vertelt hij ons nog iets meer over de vormgeving van Black | Mirror Society. “Het album begint met een stukje over de ‘ocean of greed’ waar we allemaal in verdrinken, daarom is de oceaan ook op zijn zijkant afgebeeld. Het symboliseert dat het water over je heen valt zonder dat je dat zelf wilt. Dan is er nog de duidelijke streep die zichtbaar is op de voorkant. Deze staat niet in het midden omdat hij de scheve verdeling tussen het echte leven en het fake leven representeert”, licht hij toe. In tegenstelling tot de rest van zijn boodschap, zijn de kleuren van het artwork wel vrolijk. Maar ook hier heeft Marco over nagedacht. “Het internet is een ontwikkeling van de mens die ik eigenlijk heel tof vind, daarom heb ik ervoor gekozen om toch uitgesproken kleuren te gebruiken.”

“Het is episch dat zo veel mensen uitkijken naar het album”

“Binnen een paar uur waren de tickets helemaal uitverkocht. Ik heb maandenlang gezwoegd en dan krijg ik dit als beloning. Dat is echt mooi om te zien”, vertelt Phuture Noize over de release party voor zijn Black | Mirror Society. Op 8 juni presenteert hij zijn nieuwe album namelijk in een uitverkocht WesterUnie in Amsterdam. Dit evenement wordt georganiseerd samen met Q-dance en dat is voor Marco veel waard. “Dat je muziek gewaardeerd wordt door de grootste hardstyle promotor ter wereld, doet wel iets met je. Ik ben blij dat we samen dit product hebben neergezet.”

De release party van zijn album is kleinschalig, maar daar heeft hij bewust voor gekozen. “Zo wil ik ervoor zorgen dat alleen de echte liefhebber van de muziek hierop afkomt, dat doet de sfeer namelijk alleen maar goed.” Hoewel de tickets voor het evenement dus beperkt waren en er minder bezoekers komen dan bij een gewone boeking, zijn de zenuwen voor Phuture Noize wel erger dan normaal. “Ik ga nu nieuwe muziek draaien en daar komt toch een bepaalde spanning bij kijken. Je weet niet wat de reactie gaat zijn op al deze nieuwe muziek. Hierdoor ben ik zenuwachtiger dan voor een normale boeking.” Ook vertelt Marco dat hij dit soort kleinere evenementen in de toekomst vaker zou willen doen. “Maar dan moeten we eerst even afwachten hoe het gaat verlopen op 8 juni.”

Het album Black | Mirror Society van Phuture Noize is vanaf 8 juni verkrijgbaar en nu alvast te bestellen via Q-dance Records.

Foto’s via Facebook-pagina Phuture Noize

Reageren