Mark de Rond
Door Mark de Rond

Vorige week maakten de mannen van Prefix & Density bekend uit te komen met hun debuutalbum The Second Pathway. Het album zal worden gereleased op het label van Roughstate – Rough Recruits – en voor ons natuurlijk genoeg reden om eens met Bas en Wouter in gesprek te gaan over deze primeur.

Het debuutalbum is opgedeeld in drie delen: Awareness, The Journey en Take Over. De naam van het album, The Second Pathway, is letterlijk vertaald het tweede pad. Betekent dit dan dat het duo met dit album een geheel ander pad in slaat dan dat we van Prefix & Density voorheen kende? “Nee, ik denk niet dat we een geheel andere weg in slaan. Het is meer een persoonlijke titel voor ons. We hebben goed naar onszelf gekeken om vervolgens de volgende stap te maken. We gaan wel iets anders te werk, onze muziek stijl is wat volwassener geworden.”

“We maken nog steeds melodische tracks en schuwen het niet om af en toe een tandje harder te gaan”, vertelt Wouter. “Sommigen zien het misschien als een tweede kans, al is dat wel wat te zwaar uitgedrukt”, zo vult Bas aan.

Je wil het niet specifiek een tweede kans noemen, maar hoe moeten we het dan wel zien? “Het is meer dat we voor onszelf heel duidelijk hebben hoe we willen dat Prefix & Density eruit gaat zien”, zo vertellen ze. “We hebben een flinke tijd in de studio gezeten waarbij we wel eens zoekende waren. Nu hebben we de muziek meer persoonlijke betekenis kunnen geven en dat past wel bij ons.”

De titel, The Second Pathway, kan volgens de mannen wel gerelateerd worden aan de release op het nieuwe label Rough Recruits. “Rough Recruits is voor ons ideaal omdat de lijn van produceren wel bij onze stijl past. Bovendien support Bob (B-Front) ons al vanaf het begin en hebben we een goede klik met het label. Hij draait onze track ‘Taking Over’ al langer, deze zal overigens ook op het album verschijnen”, zo legt Wouter uit.

“De grootste struggle tot nu toe? Heb je even?”

Awareness, het gedeelte van het album dat gaat over jullie zelf bewustwording. Zitten er misschien ook tracks tussen uit het begin van jullie carrière die jullie nog niet eerder hebben uitgebracht? “Nee het zijn alleen nieuwe solo tracks, het zijn tracks die voor ons een betekenis hebben rondom het begin van onze carrière tot aan nu. De track ‘Reflection’ gaat ook over de zelfreflectie die we nodig hadden, samen met de reflectie voor anderen.”, aldus Bas. “‘Make Up Your Mind’ is ook een track die voor ons gaat over het op een rijtje krijgen van wat we precies wilden. Het is vooral lastig om muziek te maken als je niet in de juiste flow zit. Je moet dan figuurlijk ook alles wel op een rijtje hebben om weer lekker te kunnen produceren”, zo vult Wouter hem aan.

Tijdens hun carrière is er niet meteen een grote en uit het oog springende ‘struggle’ aan te wijzen. Wel vertellen ze ons dat het wereldje van de hardstyle zeker niet altijd zo rooskleurig is dan dat sommige mensen af en toe denken. “De grootste struggle tot nu toe? Heb je even?”, vertellen de heren lachend. “Het liefste wat je doet is natuurlijk produceren en draaien, maar alle zaken die daar bij komen kijken trekt soms wel veel energie uit je. Je hebt gewoon te maken met een hoop mensen die allemaal verschillende belangen hebben, dat maakt het lastig omdat je als artiest zijnde overal tussendoor loopt. Het tweede gedeelte, The Journey, heeft hier wel wat mee te maken.”

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, menigte

De grootste uitdaging voor Wouter en Bas is iets waar ze trots op zijn: het is de uitdaging om samen op het punt te komen waar ze nu zijn. De heren hebben elkaar leren kennen via een online forum waarna ze elkaar wat demo’s begonnen te sturen. “De manier hoe we nu samen dit al hebben bereikt, dat is wel een uitdaging geweest, maar ook zeker iets waar we best trots op zijn. Het derde gedeelte, Take Over, heeft hiermee te maken”, zo legt Wouter uit. “Het is de komende tijd vooral de uitdaging om de flow waarin we voor The Second Pathway zitten door te trekken. Vaak hoor je van mede-artiesten dat ze na het uitbrengen van een album helemaal futloos zijn. Dat willen we wel proberen te voorkomen en we hebben beide wel onze manieren hiervoor. Het is gewoon waarbij we ons fijn voelen, maar dat is voor iedereen natuurlijk anders”, vult Bas aan.

“Dat zijn wel de speciale momenten waar je het echt voor doet”

Op Instagram laten Prefix & Density vaak weten bezig te zijn met het opzoeken van een nieuw kwaliteitsniveau. “Het is vooral het verbeteren van je sound. Het is te vergelijken met kunst, iedereen vind iets anders mooi, dus om een kwaliteitsniveau te bepalen is lastig. Zolang je zelf voor de volle 100% achter je tracks staat, dat is het belangrijkste aspect. We willen telkens ook unieke muziek maken, dat is ook de reden dat we bijvoorbeeld niet elk jaar met een album of iets komen. Het afronden van de tracks is vaak het nog het meest lastige, dan komt het aan op specifieke details waar je soms wel weken zo niet maanden lang aan werkt. Daarom heeft het voor ons ook wat langer geduurd voordat we een debuutalbum hebben uitgebracht. Je kan het vergelijken met een kunstenaar, het is pas af als je zelf helemaal tevreden bent. Je wil dan ook alleen maar bezig zijn met het maken van de muziek en niet met alle randzaken.

Het meest bijzondere wat ze mee hebben gemaakt met fans is voor beide artiesten duidelijk en hier zijn ze het dan ook roerend met elkaar over eens. “Dit jaar stonden we op Decibel tijdens de Night Party. We hebben een behoorlijk loyale fanbase maar toen hebben ze ons echt verbaasd”, zo vertelt Wouter. “Ze kwamen de tent ingerend toen onze set op het punt van beginnen stond. De tent was toen ook binnen no-time lekker gevuld. Dat zijn wel de speciale momenten waar je het echt voor doet. Het laat zien wat je eigenlijk voor die mensen betekent met je muziek en dat is wel echt bijzonder”, vult Bas hem aan.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, lachende mensen

Het album is meer dan alleen wat toffe platen. Er zit een diepere boodschap in en de heren proberen hiermee een betekenis te geven aan de tracks. “We hebben een keer een bericht van een fan gekregen die tracks van ons aan het luisteren was in een moeilijkere tijd. Het heeft die fan destijds veel geholpen met het oppakken van de ‘dagelijkse routine’. Dat is wel de bijzondere betekenis die we mee willen geven aan onze fans en iets waar we erg trots op zijn. Het voelt ook echt speciaal als je zo’n berichtje krijgt”, zo vertelt Wouter. “We willen de fans aan het denken zetten. We proberen dus meer te maken dan alleen muziek. Bijvoorbeeld het herbeleven van een speciaal gevoel die de track oproept of een belangrijke gebeurtenis.”

Dat de heren wat dieper nadenken over niet alleen hun tracks is duidelijk. Zo zit de trailer waarmee ze The Second Pathway aankondigde vol met hints en tips over de tracklist. In de trailer zien we verschillende beelden terwijl we recht in de ogen kijken van Wouter en Bas. “Het is misschien wel een beetje het album door onze ogen, hoe wij het tot nu toe hebben beleefd en wat we meegemaakt hebben. Er zitten in de trailer een aantal hints over de tracklist, sommigen zijn wel duidelijk maar we gaan natuurlijk niet alles prijs geven nu. We willen het ook open laten voor de verbeelding van de fans want iedereen beleeft muziek op zijn of haar eigen manier. En zeg nou zelf, de lol van het ontrafelen van deze hints is er anders ook al snel af hé!”

Wanneer The Second Pathway officieel uitgebracht gaat worden is nu nog gissen, maar dat we hem in het begin van 2019 mogen verwachten is al wel duidelijk. De heren zijn nu nog druk bezig met het geven van de allerlaatste finishing touches aan het album. Tot die tijd is het dus afwachten!

Foto’s via Facebook-pagina Prefix & Density en website b2s

Reageren