Timo van Dommelen
Door Timo van Dommelen

Voor de 5de editie van QAPITAL in het almachtige Ziggo Dome hebben de Public Enemies, a.k.a. Digital Punk en Hard Driver, de eer gekregen om het anthem te produceren. Het anthem heet ‘Start The Rage’ en is 23 februari online verschenen. Wij hebben de kans gekregen om de Public Enemies wat vragen te stellen over het anthem en over de act.

Mannen, ten eerste gefeliciteerd met de kans om het QAPITAL anthem te maken. Wat was jullie eerste reactie toen jullie te horen kregen dat jullie dit mochten doen?
“Let’s fucking do this!”

Jullie staan voor het eerste op QAPITAL, het grootste raw hardstyle event dat er is. Wat verwachten jullie van deze ervaring?
“Dit wordt zonder twijfel een te gekke show. Vette locatie, dikke productie en omringd door de meest dedicated RAW fans wereldwijd. Dit wordt de Champions League voor de RAW liefhebbers.”

qapital-stageHet anthem is inmiddels online verschenen. Hoe is het proces verlopen van concept tot realisatie? Hoeveel tijd is hiermee gemoeid?
“Het thema van deze editie gaat hand in hand met waar wij als Public Enemies voor staan. Dus dit was enorm bevorderlijk voor de start van het proces. Vanzelfsprekend gaat hier de nodige tijd in zitten, maar is het zeker soepel verlopen. We hebben de deadline gehaald, met het gewenste eindresultaat en daar gaat het om.”

Was het idee voor anthem ineens daar? Of is er veel tijd overheen gegaan voordat de juiste sound en melodie voorbij kwam?
“Het idee lag er al vrij vlot. Spelenderwijs hebben zijn we tot de melodie gekomen en deze voelden we enorm. Zodra dit staat dan volgt de rest vanzelf. We willen echt een anthem gevoel in de track brengen, met een catchy vocal en melodie. Dit is gelukt!”

Wat maakt ‘Start the Rage’ nou een echt QAPITAL anthem?
“RAW, melodieus, stevige kicks en catchy vocals. Maar vooral het saamhorigheidsgevoel is hetgeen dat de plaat een dedicated Qapital anthem heeft gemaakt.”

Naast het anthem moet er natuurlijk nog een hele set gedraaid worden. Gaan jullie met veel nieuw materiaal komen op QAPITAL?
“We hebben sowieso nog geen oud spul ;) Maar uiteraard komen er nog wat nieuwe dingen bij. We gaan sowieso alles uit de kast halen tijdens deze show!”

Laten we beginnen bij het begin. Q-BASE 2016 was jullie eerste optreden. Hoe zijn jullie hiervoor benaderd? Was de act toen al in de maak?
“De act stond achter de schermen inmiddels op poten. Nadat we de live-act gepitcht hadden bij Q-dance, volgde al snel positieve interesse. Niet veel later kregen we de uitnodiging voor Q-BASE, Een prachtig event om een nieuwe act te mogen presenteren natuurlijk!”

public-enemies-qbaseHoe verloopt de samenwerking tussen jullie twee in de studio? Is er sprake van een bepaalde taakverdeling?
“Dit verloopt echt nog veel beter dan gehoopt. We zijn beide erg toegewijd en weten precies waar we elkaar moeten aanvullen. Het zijn echt altijd hele toffe en vooral efficiënte studio sessies.”

Wat zijn de toekomstplannen voor de act Public Enemies? Wordt er nagedacht over een album of staan er al andere grote events op de planning?
“Er staan sowieso inmiddels echt veel dikke boekingen in de agenda, dus deze zomer gaan we flink uitpakken. Natuurlijk blijven we muzikaal niet stil zitten, dus wat daar eventueel uit voort komt, ontdekken jullie vanzelf wel ;)”

Het is duidelijk dat de Public Enemies niet kunnen wachten tot 1 april, wanneer zij de Ziggo Dome met de grond gelijk zullen maken tijd QAPITAL. Buiten het knallende anthem zullen ze dus ook met nog meer nieuw materiaal komen en een oor verdovende live act neerzetten voor alle RAW fanatics. Citizens, prepare yourself for QAPITAL!

Foto’s: QAPITAL & Fear The Public Enemies

Reageren