Sharon van der Werf
Door Sharon van der Werf

Het laatste album van Radical Redemption stamt inmiddels alweer uit 2020. Tijd om daar verandering in te brengen, moet de geboren Denekamper gedacht hebben. Radical Redemption komt volgend jaar dan ook met heel veel nieuwe muziek. Dat heeft hij bekend gemaakt tijdens zijn Orchestra of Eternity show, een evenement dat op zaterdag 28 oktober in Het Sierraad in Amsterdam plaatsvond. Het project, No Retaliation, omvat drie verschillende albums die gedurende 2024 uitgebracht gaan worden.

Tijdens zijn uitverkochte Orchestra of Eternity-show in Amsterdam stond Radical Redemption afgelopen weekend als dirigent aan het hoofd van een 20 koppig orkest. Tijdens deze show hield hij een emotionele speech waarbij hij niet één, maar drie albums in een jaar aankondigt. “Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie komst en ook voor jullie toewijding door de jaren heen. Iedereen weet dat ik de afgelopen twee jaar een beetje een moeilijke periode heb gehad. Maar dit is waarom ik doe wat ik doe. En… in januari zal ik het eerste van drie albums uitbrengen. Het enige wat ik verder te zeggen heb… there will be no retaliation.” Een krachtig statement dat door zijn afgereisde fans luidkeels werd beantwoord, begeleid door een oorverdovend applaus.

Het jaar 2024 begint muzikaal dus veelbelovend voor Radical-fans met de release van part 1 van No Retaliation: The Solo’s. Later in het jaar volgen ook nog eens part 2 en part 3 van het No Retaliation-project, genaamd The Collabs en The Orchestra Of Eternity.

“Dit project omvat alles waar Radical Redemption voor staat”

“Dit project is iets waar ik al zeker 3 jaar aan werk,” vertelt Radical Redemption aan Hard News. “Het omvat alles waar Radical Redemption voor staat. Muzikaal, maar ook op het gebied van show. Ik heb ruim de tijd genomen om dit album tot in de puntjes uit te werken. Het is een heel speciaal project, waarin ik zelf als producer erg ben gegroeid en veel heb geleerd.”

Hij laat zich dan ook niet gek maken door hypes. “Mijn muziek valt het beste te omschrijven als ‘Radical Redemption’. Ik wil dat je meteen kunt horen dat je naar een plaat van mij luistert. Door de albums los van elkaar te releasen, kunnen de fans & muziekliefhebbers ook duidelijk zien en horen waar de platen voor gemaakt zijn. Tracks op het Solo- en Collab album, zal je veelal voorbij horen komen in mijn DJ-sets.”

Dat geldt niet voor de tracks die met ‘The Orchestra of Eternity’ in de maak zijn. “Die zijn bedoeld om te laten horen tijdens zo’n unieke show. Samen in een locatie staan waar een groot orkest die platen volledig tot leven laat komen, kippenvel. Het is magisch wat er dan in de zaal gebeurt. Die tracks komen in die setting volledig tot hun recht. Met die visie heb ik die tracks ook geproduceerd, niet voor in een donkere discotheek met alleen een DJ-booth. Je ziet dat het publiek dat nu ook ziet, nu we de eerste twee show gedaan hebben. De respons is echt overweldigend.”

Radical Redemption heeft enkele turbulente jaren meegemaakt. Het Orchestra of Eternity-project was het laatste project dat hij volledig samen met zijn vader heeft bedacht, voordat zijn vader overleed. De drie albums die in een jaar uitkomen zijn dan ook met elkaar verbonden door een ‘D’ te verwerken in het eerste album, een ‘A’ in het tweede album en opnieuw een ‘D’ in het derde album.

Radical Redemption: “Magisch, dat is het enige woord dat deze avond kan beschrijven”

Zelf kijkt Joey vol trots terug op zijn Orchestra of Eternity show afgelopen weekend. “Magisch, dat is het enige woord dat deze avond kan beschrijven. Je moet dit live maken. Ik ben continu aan het glimlachen, we hebben allemaal een heel bijzonder moment gedeeld,” deelt hij op Instagram. Ook de reacties van bezoekers op social media liegen er niet om. Zomaar een greep uit de reacties: “Je beste show ooit!”, “Zo ontzettend genoten! Wat een fantastische avond” en “Most magical and fascinating show I ever witnessed! Just pure perfection.”

Reageren