Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Het is inmiddels alweer 8 jaar geleden dat Radical Redemption met zijn allereerste album de hardstyle scene binnenknalde. Nu, 8 jaar én 5 solo-albums verder is het genieten geblazen van zijn nieuwste muzikale collectie: The Chronicles of Chaos. Wij spraken Joey over het gloednieuwe album dat afgelopen vrijdag op de planken verscheen, en binnen de allereerste uren al meer dan 500.000 (!) streams op zijn naam mocht zetten. 

LEES OOK: Album review: Radical Redemption – The Chronicles of Chaos

In januari van dit jaar was het hoge woord er al uit: het 6e Radical Redemption was officieel in de maak, waarbij je meegenomen zou worden in het ultieme verhaal van The Chronicles of Chaos. Volgens Joey belichaamt deze muzikale collectie dan ook alles wat Radical Redemption te bieden heeft. “Groot, episch, melodisch, ritmisch. Van mooie platen die een verhaal vertellen, zoals ‘D.A.D.’, tot recht toe, recht aan rammen zoals op een ‘Dominator Tribute’. Het album bouwt op, bevat veel orkestrale elementen en neemt je mee naar wat ik de essentie vind van hardstyle.”

“Voor dit album kon ik weer terug naar de manier waarop het muziek maken voor mij begon, zonder een tijdslimiet”

Sinds de aankondiging hebben we natuurlijk een behoorlijk bewogen jaar achter de rug, één die voor Joey zowel negatieve als positieve gevolgen heeft gehad als het gaat om de productie van het nieuwe album. “Het feit dat ik geen 120 vluchten hoefde te maken en een leeg tourschema had, zorgde ervoor dat ik me volledig in de studio kon opsluiten. Voor dit album kon ik weer terug naar de manier waarop het muziek maken voor mij begon, zonder een tijdslimiet. Gaan zitten en gewoon kijken wat er uitkomt.”

The Chronicles of Chaos Radical Redemption

Mede hierdoor heeft hij de titeltrack ‘The Chronicles of Chaos’ dan ook een echt uniek kunnen maken. “Alle drums, percussie, crashes heb ik zelf ingespeeld en opgenomen, en dat geeft het toch een extra persoonlijk en echt gevoel.” Die extra vrijheid in de studio resulteerde volgens Joey dan ook in de beste ervaringen van zijn carrière op het muzikale vlak. “Het is vanaf het begin zó ontzettend hard gegaan, dat je op een gegeven moment terugvalt op een ‘vertrouwde manier’ van werken. Daardoor kon ik zo efficiënt mogelijk omgaan met de – minimaal – beschikbare tijd die er was. Omdat dit nu wegviel, heb ik weer heerlijk vrij in de studio kunnen zitten.”

“Dáárom staan er op dit album alleen maar tracks die voor mij het totale plaatje zijn, en echt staan voor Radical Redemption”

Na deze drukke jaren gevuld met hoogtepunt na hoogtepunt, blikte Joey op zijn 30e verjaardag uitgebreid terug op deze tijd. Hij liet toen onder andere al weten dat Command & Conquer niet zijn favoriete productie is. “Het is een album waar ik nog steeds trots op ben, maar die ik heb moeten produceren in mijn drukste jaar tot op heden. Daardoor zitten er veel platen op die ik wel vet vind, maar voor mij het ‘hart’ missen.” Voor The Chronicles of Chaos heeft hij dit dan ook helemaal anders aangepakt. “Ik heb tracks waar ik ook maar een klein gevoel bij had dat het niet goed zat, meteen in de prullenbak gegooid. Daarom staan er op dit album alleen maar platen die voor mij het totale plaatje zijn, en écht staan voor Radical Redemption.”

Bij de allereerste aankondiging van The Chronicels of Chaos werd al duidelijk dat het album exclusief solo-tracks zou bevatten, een zeer bewuste keuze vanuit Joey. “Zo kan ik laten zien wat de kracht is van mijn muziek, de essentie van mijn stijl. Hierin zijn zoveel paden te bewandelen.” De oplettende fan zal het echter niet ontgaan zijn dat ook ‘The Main MF’ Crypsis een aantal verschijningen maakt op deze muzikale collectie. “Vanuit mij een hommage aan hem. Hij heeft mij ooit de kans gegeven, op weg geholpen met produceren en mij geïntroduceerd aan het label Minus is More. Naast dat wij ontzettend goeie vrienden geworden zijn, verdiende hij ook absoluut een aparte plek op dit album.”

“Het leek mij prachtig om iets speciaals neer te zetten, maar ook iets wat toegankelijk zou zijn voor de fans – die mij altijd gesteund hebben”

De platen stralen uit waar Radical Redemption door de jaren heen voor is gaan staan, en representeren voor Joey perfect zijn eigen sound. De reacties van de fans op het gloednieuwe album waren volgens hem dan ook overweldigend. “Ik weet dat voor meerdere mensen mijn laatste album Command & Conquer niet hun favoriet was, maar toch zijn ze altijd als een blok achter mij blijven staan. Altijd geloof gehouden, altijd ‘Radical Redemption’ gesteund. Voor mij een heerlijk gevoel, een gevoel van waardering, een gevoel dat ontzettend veel vertrouwen geeft. Ik kan ook echt niet wachten om al deze tracks voor de allereerste keer live te kunnen draaien.”

LEES OOK: Radical Redemption: “I’m working on my 6th album now!”

Hoewel fans helaas nog even moeten wachten om dit album live door de speakers geknald te horen, werden we een aantal weken geleden al getrakteerd op een stream waar je werkelijk u tegen zegt: opgenomen op het landgoed en kasteel Twickel. “Zelf woon ik in een monumentale boerderij die onderdeel is van dit landgoed. Het leek mij prachtig om iets speciaals neer te zetten, maar ook iets wat toegankelijk zou zijn voor de fans, die me altijd hebben gesteund door de jaren heen – en het nu zonder events moeten doen. Dus voor mij was het belangrijk om, juist in deze tijd, extra te investeren en de fans iets heel moois terug te geven.”

“Zelf ben ik niet iemand die zich veel uit in woorden, maar als mij dat niet lukt heb ik altijd de muziek”

Één van de tracks die volgens fans dan ook echt binnenkomt is ‘D.A.D.’ – ook voor Joey zonder twijfel de meest speciale productie van het album. In de zomer van 2019 werd er bij mijn vader kanker geconstateerd. Vervolgens kwam er een zeer zware periode. Je maakt ontzettend veel mee, persoonlijk, als familie, maar ook tijdens je werk. Je wilt toch iedereen te woord staan, foto’s maken, handtekeningen uitdelen en een vette show neerzetten, terwijl je met je gedachten er eigenlijk niet helemaal bij bent. Daarom wilde ik deze plaat maken voor mijn vader, maar ook voor mijn familie, om uit te leggen hoe ik alles heb beleefd.”

“Het is een situatie die voor veel mensen bekend klinkt, zoveel mensen hebben die strijd gehad of van dichtbij meegemaakt, op welke manier dan ook. Zelf ben ik niet iemand die zich veel uit in woorden, maar als mij dat niet lukt heb ik altijd muziek. Ik wil dan ook dat mensen die in een soortgelijke situatie zitten of hebben gezeten, deze plaat kunnen luisteren en denken: ik kan het! De schouders eronder, geniet van ieder moment van het leven!”

“Together we will celebrate life” is de boodschap die Joey meegeeft in ‘D.A.D’, één die hij zelf ook ten harte neemt. Desondanks de situatie heeft het hem er namelijk niet van weerhouden om mensen dit jaar flink aan het lachen te maken als Farmer Joe! “Uiteindelijk was het hele plan van de livestream bekend en dacht ik, hoe kunnen we dit nou op een originele manier aankondigen? Samen met de jongens van de Gladjakkers & NEW DAY studio hebben we toen een paar flessen bier en wodka open getrokken om het script te schrijven: van Radical Redemption werd ik Farmer Joe, om vervolgens het boeren leven uitgespeeld te hebben en weer in aanraking te komen met Radical Redemption. Zelfspot was hierin de sleutel.”

Kosten noch moeite zijn gespaard voor de knotsgekke avonturen van Farmer Joe, waar Joey zelfs op zijn eigen Radical Redemption trekker kwam aankachelen. “We dachten regelmatig ‘wat zijn we hier toch in hemelsnaam met z’n allen aan het doen’. Het 20 keer overdoen van een take omdat je je gezicht maar niet in de plooi kan houden. Het was écht heel erg leuk om te doen, en wie weet komt er nog wel een vervolg…”

“Het gevoel van mijn fanbase is zo ontzettend fijn, werkelijk ‘unlike others'”

Van emotionele verhalen tot harde klappers en een unieke verhaallijn: al met al is de release van The Chronicles of Chaos een project waar menig Radical liefhebber zijn hart voor mag ophalen. “Ik denk dat dit album een prachtige afspiegeling is van waar ik als producer voor sta. Er zitten hele grote melodieën in, pakkende teksten, melancholische en orkestrale stukken, maar ook veel verschillende kicks, sounds, designs en sferen. Dit album vat Radical Redemption helemaal samen.”

Radical Redemption – The Chronicles of Chaos is officieel gereleased op alle platformen, die je via deze link kunt vinden. Een collectie van welgeteld 19 tracks die je meenemen naar de essentie van Radical Redemption. “Ik ben er ontzettend trots op en wil iedereen bedanken voor het supporten van Radical Redemption vanaf 2012. Het gevoel van vertrouwen dat ik krijg van mijn fanbase is zo ontzettend fijn, werkelijk ‘unlike others’. Het is mijn brandstof om iedere dag weer in de studio te gaan zitten, te produceren en vooral om vooruitstrevend te blijven. The sky is the limit!”

Radical Redemption – The Chronicles of Chaos tracklist

 1. Radical Redemption – Intro
 2. Radical Redemption – Stronger & Better
 3. Radical Redemption & Crypsis – 10 Seconds
 4. Radical Redemption – Story Of Origin
 5. Radical Redemption – Reincarnation
 6. Radical Redemption & Nolz – House Fire
 7. Radical Redemption – The Last Bass
 8. Radical Redemption & Nolz – Remember The Name
 9. Radical Redemption & ATILAX – D.A.D.
 10. Radical Redemption – Contaminated Children
 11. Radical Redemption & Crypsis – Kick That Kick
 12. Radical Redemption & Nolz – Trailblazer
 13. Radical Redemption – Rule Them All
 14. Radical Redemption & Crypsis – Dirty Politics
 15. Radical Redemption – Dominator Tribute
 16. Radical Redemption & Nolz – The Chronicles Of Chaos
 17. Radical Redemption – Brutal 6.0 (Redemption Remix)
 18. Radical Redemption – Street Code
 19. Radical Redemption – The Tree Of Knowledge

 

Beeldmateriaal via Facebook-pagina Radical Redemption

Reageren