Sharon van der Werf
Door Sharon van der Werf

“We put the FUN in funeral”, dat was de slogan waar we op Freaqshow mee verwelkomd werden. De kracht van Freaqshow is de vrijheid om zo eng mogelijk verkleed naar het feest te komen. Zombies? Check. Enge clowns? Check. Mensen met bloederige wonden? Check! The Joker en Harley Quinn? Drie dubbel check. Ja, mensen hadden uitgepakt voor het feest waar menig hardstyle liefhebber het hele jaar naar uitkijkt: Freaqshow.

Helaas heeft Q-dance besloten om na vijf jaar Freaqshow de stekker uit het feest te trekken, om plaats te maken voor iets nieuws. Aan al het goede komt immers een eind, niet? Daarom verzamelden we ons in de Ziggo Dome om het einde van Freaqshow eens even goed te vieren.

Een groot voordeel van een feest met Oud & Nieuw: na 21.00 rijden er praktisch geen treinen meer. Dat betekent dat het gros van de feestgangers al lekker vroeg op het feest aankomt. Zelf liep ik om kwart voor tien de Ziggo Dome binnen. Er was geen rij te bekennen, dus we konden met gemak in één keer doorlopen. De kluisjes waren echter wat minder goed geregeld, want door de medewerkers van Ziggo Dome werden we steeds doorgestuurd naar plekken waar er óók geen kluisjes meer waren. Het was een hele zoektocht, maar uiteindelijk vonden we toch een vrij kluisje. Een groot pluspunt is dat je kluisje maar eenmalig 2 euro kost, als je het kluisje gedurende het feest niet meer openmaakt.

De meest sfeervolle kerk ter wereld
Na een blik in de zaal kwam er een glimlach op mijn gezicht. De hele stage was opgesteld als een kerk. Wat een cool idee! Compleet met een groot kruis, grote glas-in-lood ramen en een sfeer die je het liefst in elke kerk zou willen hebben. Wel vond ik de stage naarmate de avond vorderde wat saai worden. Er was weinig vernieuwends om naar te kijken. Ik vond de stage niet echt spannend, wat erg jammer is. Voor een laatste editie had ik er zeker meer van verwacht.

Wanneer de mannen van Sound Rush opkomen, weten we dat het feestje écht begonnen is. Verkleed als twee nonnen maken de heren er een groot feestje van. Met nummers als ‘Lost in Paradise’, ‘Takin it Back’ en ‘Forever Young’ zingt menig hardstyle fan in de zaal mee. Ook het wat hardere nummer ‘Wild Wild West’ van de Wild Motherfuckers is een groot succes: de euforische platen worden ineens verruild door een hardere beat van het duo Zatox & Tatanka. The good, the bad, the ugly and the wild motherfuckers. Halverwege de set van Sound Rush horen we voor het eerst de stem van Villain. Met een gezicht geschminkt in de vorm van een schedel verwelkomt hij ons op de laatste editie van Freaqshow. Met ‘Can’t Pretend it’s Not The End’ sluiten we het setje van Sound Rush af, en is het tijd voor Audiotricz.

Door Audiotricz worden een aantal nummers gedraaid die hij zelf niet gemaakt heeft. Zo knalde ‘Great Spirit’ van Wildstylez door de speakers, en gingen we los op de héérlijke beat van ‘By Myself’ van D-Block en S-Te-Fan. Daarna kwamen de nummers ‘Keep me awake’, What About Us?’ en ‘Reawakening’ aan bod, stuk voor stuk nummers waar het publiek uit volle borst bij meezong. Ook draaide Audiotricz het nummer ‘You’re Not a Fucking Freak’ nog, het Freaqshow anthem van twee jaar geleden. Dit was een leuke toevoeging aan het setje, want persoonlijk had ik dat nummer al sinds Freaqshow 2015 niet meer gehoord.

And the number one is…
Het moment waar we stiekem allemaal op gewacht hebben, was dan eindelijk aangebroken. Het is tijd voor de Q-dance Hardstyle Top 10! Een leuke toevoeging aan het feest, want iedereen is natuurlijk benieuwd of de nummers waar hij of zij op gestemd heeft de Top 10 behaald hebben. Weet je nog niet welke nummers het tot de top 10 geschopt hebben? Komt ‘ie:

 1. Headhunterz – Destiny
 2. Ran-D – Zombie
 3. Frequencerz & Bass Chaserz – Renegades
 4. Project One – Luminosity
 5. B-Front & Phuture Noize – The Paradox
 6. Phuture Noize – Fire
 7. Radical Redemption – America
 8. Sub Zero Project – The Project
 9. Noisecontrollers – Spirit of Hardstyle
 10. Wildstylez – Temple Of Light (Qlimax Anthem 2017)

We kunnen het er lang en kort over hebben, maar bij elk nummer dat je hoort, krijg je toch kippenvel. Dit zijn de populairste nummers van het jaar. Deze nummers heb je al tientallen, misschien zelfs honderden (in mijn geval met ‘Fire’ en ‘The Paradox’) keren gehoord. En om ze dan door de speakers te horen knallen tijdens de Top 10, dat is zo’n magisch moment. Maar nog magischer is het aftellen met een uitverkocht Ziggo Dome. Aftellen tot het nieuwe jaar begint. Je geeft je geliefde een dikke zoen, knuffelt je vrienden en geeft alle willekeurige feestgangers die het willen een high five. Na 12 uur zien de geschminkte gezichten er altijd een stuk minder mooi uit, want door het zoenen is het altijd een beetje vervaagd.

De kick-off van het nieuwe jaar met Brennan Heart
Het nieuwe jaar hebben we ingeluid met niemand minder dan Brennan Heart. Hij begon met de nummers ‘The Partyfreaq inside me’ en ‘That’s my style’. Ook draaide hij een nieuw nummer (waarschijnlijk ‘We Turn The Lights Out’ waar een heerlijke raw kick inzit. Brennan Heart stelde ons niet teleur door onder andere de bootleg va Sub Sonik van het nummer ‘Alleen’ van Lil Kleine te draaien. Ook een bootleg van ‘Superhero’ van Coldplay knalde door de speakers, gevolgd door ‘Just as Easy’.

Let’s go back to the oldskool, want na Brennan Heart was het tijd voor Zatox! Zatox begon zijn show met het anthem dat hij voor deze editie van Freaqshow maakte, ‘Rest in Peace’. Tijdens het anthem werd de zaal gevuld met vuurwerk, en werkelijk iedereen zong mee. Daarna draaide Zatox onder andere de nummers ‘Rumble in the jungle’, ‘This is the Way We Crash the Party’ en ‘Kings of the Frontrow’. Ook de show was bij Zatox meer dan on point. Op het podium stonden danseressen met lichtgevende halve cirkels, waar ze een dansje mee deden. Moeilijk te omschrijven, maar heel indrukwekkend om naar te kijken. Hypnotiserend bijna.

Niet veel mensen zullen het voor elkaar krijgen om de hele Ziggo Dome op hun hurken te krijgen, maar het lukte Zatox wel. Vrijwel iedereen op de vloer deed mee met de sit-down die Zatox op het nummer ‘Let’s go back to the oldskool’ wilde zien. Een enkeling vond het leuk om te blijven staan. Toen de beat begon, sprong iedereen los en ging uit zijn plaat. Het was een mooi tafereel om te zien.

Who you gonna call?
De opkomst van dj’s Adrenalize en Cyber was voor mij een hoogtepunt. De zaal werd donker. Twee grote rode ogen verschenen op de stage. ‘Embrace the supernatural with Adrenalize and Cyber’, klonk door de zaal. De dj’s komen samen op terwijl de themesong van de film ‘Ghostbusters’ door de speakers knalt. Iedereen zingt mee. “Who you gonna call? GHOSTBUSTERS!” Door de zaal lopen er mensen van de organisatie die grote spookjes op stokken door de zaal laten vliegen. De spookjes hebben lichtgevende ogen. Ja, deze opkomst zal me nog lang bijblijven.

Villain kon tijdens deze set met zijn eigen nummer ‘Fifteen’ meezingen, welke hij samen met Devin Wild, KELTEK en Adrenalize gemaakt heeft voor de 15 jarig bestaan van Scantraxx Recordz. En hij was niet de enige, want de hele zaal zong mee met dit nummer.

Op zoek naar Area 2
Het einde van de set van Adrenalize en Cyber hebben we helaas gemist, omdat we graag naar MYST in Area 2 wilden. Omdat dat nogal eventjes lopen was, besloten we dan ook om vrij vroeg weg te gaan. Deze area is bij de Ziggo Dome te bereiken met een roltrap. En precies toen wij voor die roltrap stonden, was de roltrap kapot. Een groepje van zo’n 50 mensen stond al te wachten om naar MYST te gaan. Na ongeveer een kwartier gewacht te hebben (de bewaker zei dat de roltrap het ‘binnen een paar minuten weer moest gaan doen’, dus we hebben besloten om even te wachten’), konden we onder luid gejuich dan eindelijk naar boven. Op naar MYST, die inmiddels al even begonnen was.

Toen we uiteindelijk de tweede area gevonden hadden, duurde het setje helaas niet al te lang meer. Wel viel het me op dat het ontzettend druk was bij deze area! MYST draaide in ieder geval de nummers ‘Fire and Ice’, waarmee hij op nummer 47 in de Hardstyle top 100 staat.

Vlak voor het eind van het setje was het tijd om weer naar beneden te gaan, want Ran-D stond op het programma. En eerlijk is eerlijk, het setje van Ran-D was voor mij een van de hoogtepunten van de avond. Lekker afwisselend, veel nummers van Ran-D zelf en zowel oude als nieuwe nummers. Denk bijvoorbeeld aan ‘Band of Brothers’, waar hij mee begon, en het nummer ‘Armed and Dangerous’. Toen Ran-D het nummer ‘Zombie’ startte, bedankte hij ons emotioneel voor de tweede plek van dit nummer in de Hardstyle top 100. Met de lichtjes van aanstekers en mobiele telefoons luisterden we voor de tweede keer die avond naar ‘Zombie’.  Ran-D draaide ook een nieuw nummer van Gunz For Hire dat goed beviel bij het publiek. Overal om mij heen zag ik blije gezichten en mensen die helemaal los gingen. Ran-D draaide als laatste de nummers ‘Dead Man Walking’ en ‘DRUGS’ ft. Act of Rage. Met de woorden ‘It has been an amazing year. Thank you all for the fucking support. Thank you all!’, sloot Ran-D zijn setje af.

Na het losgaan op het setje van Ran-D, besloten wij om onze benen even hun welverdiende rust te geven bij het volgende setje. Een plaspauze en in de rij voor iets te snacken dus. Nadat we eten gehaald hadden (erg fijn: bij de Ziggo Dome is er altijd zo’n grote keuze aan eten!), liepen we naar de tribune. We gingen precies in het midden naast het VIP-deck zitten, waar we goed konden genieten van de lasershow. De nummers ‘The Paradox’ en ‘Undiscovered’ hebben we nog wel meegekregen van het setje van B-Front. Later hoorden we van vrienden dat B-Front wel een lekker setje draaide!

Het echte beukwerk
E-Force draaide een variërend setje, met zowel nummers van zichzelf als van veel andere artiesten. Het eerste nummer dat E-Force draaide, was een bootleg van een bekend nummer van de Notenkraker. Hij draaide een heerlijke eigen versie van het nummer, leuk voor de liefhebbers van dit pianonummer. Daarna startte hij al snel het echte beukwerk. Zo draaide E-Force onder andere de nummers ‘Kill the noise’, die hij samen met Luna uitbracht. Fans van Radical Redemption konden ook hun hart ophalen bij het setje van E-Force. Hij draaide namelijk zowel ‘America‘, als ‘Brutal 5.0’. Bij beide nummers ging de zaal uit z’n plaat, al hadden we ‘America’ natuurlijk al gehoord tijdens de Top 10. Met het nummer ‘Beastmode’ van Killshot schreeuwde iedereen mee. Een van de laatste nummers die E-Force draaide, was ‘One’. Dit populaire nummer staat op nummer 42 in de Hardstyle top 100 en werd ook uit volle borst meegezongen.

D-Fence
Nog drie kwartier hardcore, nog drie kwartier knallen met D-Fence! Inmiddels is de zaal al erg uitgedund, waardoor de hardcore liefhebbers voldoende ruimte hebben om nog even helemaal uit hun plaat te gaan. En met de nummers van D-Fence is dat geen probleem! Nummers als ‘Krakaka!’, ‘Pompen’ en een bootleg van het nummer ‘Fissa’ van Mr. Polska worden de allerlaatste beetjes energie opgemaakt. Tijdens het nummer ‘Breek de tent af’, dat dit jaar op nummer 68 in de Hardcore Top 100 verscheen, werd de tent letterlijk afgebroken. Maar alsof dat nog niet genoeg was, kwamen daarna ook de nummers ‘Hoax’ van Angerfist en ‘Mop mop gas erop’ van Minus Militia nog aan bod.

En dat was het. Voor de allerlaatste keer ooit klonk het bekende ‘This was A Q-dance event’ door de speakers van Freaqshow. We liepen naar buiten en bekeken de hele terugreis het boekje waar de volledige Hardstyle Top 100 in te lezen was. Ik ben nog nooit op zo’n leuke begrafenis geweest. En ik denk dat ik voor iedereen spreek als ik zeg dat ik ontzettend benieuwd ben naar was Q-dance komend jaar voor ons in petto heeft.

All good things come to an end. Rest in peace, Freaqshow.

Foto’s van Facebook-pagina Q-dance

Beoordeling

 • Line-up80%
 • Locatie95%
 • Geluid80%
 • Stage65%
 • Show75%
 • Sfeer90%
 • Overall rating81%

Overall
waardering

81%

De laatste editie van Freaqshow zal me nog lang bijblijven. Een verkleedfeestje op Oud en Nieuw, het concept vind ik fantastisch. De sfeer was heerlijk en de line-up was erg vermakelijk. Wel had ik gehoopt dat er iets meer aandacht aan de stage besteed zou worden. Die viel uiteindelijk toch een beetje tegen.

Reageren