Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Na enkele jaren en 100+ optredens, wordt met het gloednieuw mini-album New Dimension de volgende stap in RVAGE zijn carrière gezet. Wij willen hier natuurlijk het fijne van weten, en vroegen Menno naar het nieuwe album, het verhaal erachter én zijn grootse toekomstplannen. 

LEES OOK: RVAGE over creëeren van Indicator anthem: “Ik hoop dat ik hiermee mensen kan verrassen”

Vanaf het allereerste begin van zijn carrière wilde RVAGE al een mini-album creëren, maar toen vond hij dit nog te vroeg. “Ik vond het belangrijk om eerst een statement te maken met mijn sound en dat mensen konden wennen aan de “RVAGE” sound. Dit heb ik voor mezelf bereikt dus wist ik dat de volgende stap in mijn carrière een mini-album moest zijn. Dit zodat ik mijn grenzen verleg in het creatieve proces in de studio.” Afgelopen winter voelde het jaar 2019 voor Menno goed om deze volgende stap te zetten.

Kijkend naar het artwork, de announcement video hierboven en natuurlijk de titel van het mini-album, lijkt het alsof RVAGE een uniek pad wil aanboren met zijn nieuwe muziek. “Wat ik met het unieke wil bereiken is vooral de diversiteit in het album. Van thematische platen tot drum ’n bass, hip hop, trap, euforisch, raw, hardcore en uptempo, en dit allemaal in de combinatie met hardstyle.” 

“Ik heb mezelf uitgedaagd buiten de hokjes te denken en hoop daar mensen mee te kunnen verrassen”

Het gehele album zal dus een stuk anders klinken in vergelijking tot Menno’s eerdere platen. De typische RVAGE sound blijft er natuurlijk in, maar met New Dimension wil hij de lat absoluut hoger leggen. “Ook wil ik diversiteit ik in de platen brengen door compleet andere genres te combineren. Ik heb mezelf uitgedaagd buiten de hokjes te denken en hoop daar mensen mee te kunnen verrassen.” Het verrassen zal hij doen door welgeteld 7 splinternieuwe tracks.

Volgens RVAGE geeft een album je als artiest de kans om te experimenteren, omdat je jouw muziek als een geheel naar buiten brengt. ‘’Ik heb bewust gekozen voor 7 tracks, omdat ik op de langere termijn wil opbouwen in het aantal tracks op een RVAGE album. In de toekomst zou dat er dus anders uit kunnen zien.”

“Met collabs kun je altijd nog terug vallen op de andere artiest, maar met een solo-project komt het allemaal op je eigen input en creativiteit aan”

Opvallend is dat het gloednieuwe album New Dimension alleen maar uit solo tracks bestaat. RVAGE heeft dan ook bewust voor een album zonder collabs gekozen. “Ik wilde weten hoe ik te werk zou gaan bij een project zoals dit en wat hier allemaal bij komt kijken. Met collabs kun je altijd nog terug vallen op de andere artiest, maar met een solo-project komt het allemaal op je eigen input en creativiteit aan.” Wel zou Menno in de toekomst nog graag krachten bundelen met een andere artiesten: “Voor een project waarbij meerdere stijlen samenkomen.”

Waar RVAGE het meeste tijd in heeft gestoken bij dit album, is een eindproduct waar hij zelf als artiest achter staat. Omdat Menno zijn grenzen verlegd heeft en heeft gespeeld met andere genres, zitten er volgens hem dan ook ontzettend veel uren in New Dimension. “En dat moet voor mij ook voorop staan bij een muzikaal project. Daarnaast heb ik ook veel tijd gestopt in het bedenken van het thematische concept van het New Dimension. Ik wilde dat muziek, beeld en mijn shows als een geheel samen zouden komen.”

“Tijdens REBELLiON & Shockerz zal ik mijn mini-album in een liveshow presenteren”

Nu het album officieel aangekondigd is, draait RVAGE ook steeds meer previews van New Dimension. “Ik vind het echt tof om te zien dat mensen mij daarna benaderen om te zeggen hoe vet ze de nieuwe platen vinden, en dat ze bij elke set vooraan staan en de nieuwe platen ook gaan kennen – ook al is het nog niet eens gereleased! Die passie en energie die ik terug krijg werkt heel erg motiverend en is de belangrijkste reden om te doen wat ik doe.” 

Inmiddels zijn de line-up’s van REBELLiON en Shockerz bekend, waaruit bleek dat RVAGE op beide evenementen met ‘New Dimension – LIVE’ zal draaien. “Dit wordt een show waarin ik mijn album zal gaan presenteren, maar verwacht hier ook zeker edits van andere platen en experimentele muzikale invulling.” Daarnaast zullen ook visuals een groot deel uitmaken van de splinternieuwe act. “Ik probeer met RVAGE – New Dimension LIVE wel echt een volledige ervaring te geven aan het publiek van REBELLiON en Shockerz.”

“Ik vind dat ik met New Dimension in de mid-intro toch wel iets unieks heb neergezet”

Als Menno de echte RVAGE sound zou moeten omschrijven, zou hij dit in 3 woorden doen: “Experimenteel, mysterieus en energiek. Ik probeer natuurlijk altijd mijn eigen sound te ontwikkelen, maar ik denk dat mijn kicks er vaak het meeste uitspringen. Daarnaast probeer ik altijd wel echt een verrassingseffect met veel energie te verwerken in mijn platen.” Voor het oplettende oor zal je ook zeker Menno’s voorliefde voor drum & bass terughoren in zowel zijn tracks als zijn sets.

De titeltrack van het album – ‘New Dimension’ – is inmiddels uit en kun je hierboven bewonderen. De track wordt flink opgepakt door DJ’s als D-Sturb, Coone, Digital Punk en Brennan Heart, en werd al gedraaid op onder andere het grote Decibel outdoor. “Ik vind dat ik met New Dimension in de mid-intro toch wel iets unieks heb neergezet, wat er ook voor hen blijkbaar tussenuit schiet! Ik ben altijd blij om te horen en zien dat collega’s mijn tracks ook waarderen.” 

“Ik wil graag doorstoten naar de volgende stap waarbij ik de mainstages pak met daarbij mooie settijden”

De muzikale carrière van RVAGE gaat als een sneltrein, en naast het aankomende album stond Menno de afgelopen zomer nog op festivals als Defqon.1, Dominator, Intents Festival, The Qontinent en ga zo maar door. Ieder jaar lijkt het voorgaande te overtreffen, en dat is een lijn die RVAGE zeker door wil trekken. “Ik wil graag doorstoten naar de volgende stap waarbij ik de mainstages pak met daarbij mooie settijden. Daarnaast hoop ik met mijn muziek nog veel meer van de wereld te zien en op plekken de komen die ik nog niet ken – laatst heb ik ook al mogen draaien in onbekende hardstyle landen als Israël. Er is niks mooiers dan je eigen passie kunnen delen met de rest van de wereld!”

Last but not least heeft RVAGE nog een boodschap aan alle lezers. “Ik kan haast niet wachten om het album te releasen en te gaan draaien op evenementen. Ik ben erg trots met wat ik neergezet heb en ik ben benieuwd wat jullie er van vinden! Ik ben erg benieuwd naar de reacties op de tracks van het New Dimension mini-album. Daarnaast kijk ik heel erg uit naar het delen van mijn nieuwe muziek en het doen van RVAGE – New Dimension LIVE!”

Het RVAGE mini-album New Dimension zal volledig gereleased worden op 23 oktober 2019, op het welbekende Scantraxx label. Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws kun je ook de socials van RVAGE in de gaten houden.

RVAGE - New Dimension album tracklist

Afbeeldingen via Facebook-pagina RVAGE

Reageren