Juno Coolen
Door Juno Coolen

Het duo Saphera bestaat uit Marco Henken & Jannick van Viegen. Twee individuen die hun krachten hebben gebundeld in een ijzersterke raw-act. Naast de rauwe sounds zijn de heren ook gecharmeerd van melodieën in hun tracks. Ze hebben inmiddels al een aantal optredens gehad op bijvoorbeeld XXlerator Raw presents Roughstate, DEDICATED indoor & Decibel outdoor festival. Daarnaast hebben ze hun eigen concept ‘Saphera Invites’. Naast dat de evenementen van het duo druk worden bezocht, treden er de bekendste artiesten op. Het leek ons een goed idee om daarom de heren een aantal vragen te stellen.

Weten jullie nog de eerste keer dat jullie in contact kwamen met Hardstyle en hoe was dat moment voor jullie?
Marco: ”Ik luisterde voorheen veel naar Armin van Buuren en Above & Beyond. Toen ik het oudere werk van Cosmic Gate ontdekte, raakte ik erg geïnteresseerd in deze hardere sound. De CD van Sensation Black 2005 heb ik destijds helemaal grijsgedraaid en vanaf het moment dat Headhunterz met “The Sacrifice” kwam, was ik helemaal hooked!”

Jannick: ”Voor mij is dat erg lastig te bepalen. Ik was namelijk in het jaar 2000 al heel veel bezig met muziek. Ik was groot fan van Johan Gielen! Ik ben toen zelf ook begonnen met het draaien van Trance, Hard Trance en Hard House op vinyl. Naar mijn idee is Hardstyle ook voortgekomen uit de Hard Trance en Hard House van vroeger.”

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet en hoe hebben jullie besloten om samen verder te gaan?
”We waren voorheen actief onder onze solo DJ-aliassen “San Marco” en “The Pusher”.
Marco draaide veel in Club Mundo in Veenendaal en hij organiseerde hier ook de Hardstyle avonden, terwijl Jannick hetzelfde deed voor Club Famous in Ede. We boekten elkaar regelmatig op elkaars evenementen en zo zijn we aan de praat geraakt over hoe we verder zouden willen in de toekomst. We besloten eens samen op te treden en dit beviel uiteindelijk zo goed, dat we in november 2014 hebben besloten definitief met elkaar als duo verder te gaan.”

Waar halen jullie de inspiratie vandaan?
”Dit is heel verschillend. Dit kunnen bepaalde gebeurtenissen zijn die we zelf meemaken of zien in bijvoorbeeld films, series of games. Ook halen we erg veel inspiratie uit de Trance van vroeger. Momenteel zijn we erg fan van wat de mannen van Frequencerz doen, wat ons ook weer inspireert en nieuwe ideeën geeft.”

Hoe is de naam Saphera ontstaan?
”Hussel eens wat letters van San Marco en The Pusher door elkaar!”

Hoe onderscheidt Saphera zich?
”Qua producties proberen we ons te onderscheiden door de melodie erin te houden binnen de Raw Hardstyle. Momenteel zien we dit juist erg op de achtergrond verdwijnen, terwijl een goede opzwepende melodie volgens ons juist de kracht achter een Hardstyle track. Wat ons verder uniek maakt is dat we tijdens optredens er samen met het publiek echt een feest van maken! Achter de DJ booth gaan we zelf soms nog harder uit onze plaat dan het publiek in de zaal en we merken dat dit erg aanstekelijk werkt. Als laatste hebben natuurlijk “Sabera” (dat kleine knuffelbeertje/onze mascotte) wat het helemaal afmaakt!”

Wat betekent hardstyle voor jullie?
”Alles!”

Jullie hebben al een tijdje jullie eigen concept genaamd ‘Saphera Invites’. Hoe is dit concept ontstaan?
”Aangezien we beide in de zomer jarig zijn, wilden we vorig jaar zomer een Birthday Bash organiseren onder onze naam Saphera. Er was toen net een nieuwe grote club geopend in Arnhem, genaamd: The Dome. Het leek ons onwijs vet om hier ons eigen feest te kunnen geven! Na een goed gesprek op locatie was er op 11 juni 2016 onze eerste editie van Saphera Invites! Dit bleek uiteindelijk een enorm succes voor ons en voor The Dome, waarna we hebben besloten ieder half jaar terug te keren met dit concept.”

Wat is voor jullie de meest memorabele (hardstyle) track(s) en waarom?
Marco: ”Headhunterz – Rock Civilization. Waarom? Die melodie!!!”

Jannick: ”Headhunterz – The Fear Of Darkness. Deze track draaide Headhunterz tijdens de eindshow op Defqon.1 2009, wat voor mij mijn eerste grote festivalbezoek was. Ik vergeet nooit meer het moment dat de lucht gevuld was met een regen van vuurwerk. Prachtig! Iedere keer als ik deze track hoor zie ik dat weer voor me.”

Wat vinden jullie van de Future of Hardstyle?
”Een uitstekend platform voor opkomend talent. Veel talent wordt tegenwoordig ondergesneeuwd en op deze wijze krijgen ze de ultieme kans om te kunnen laten zien wat ze in huis hebben!”

Hebben jullie nog plannen voor de toekomst en Saphera Invites?
”Afgelopen december hebben wij de DJ Contest gewonnen van XXlerator Raw – Roughstate. Dit heeft ons een enorme boost gegeven en ook een aantal mooie boekingen opgeleverd! We hopen deze stijgende lijn door te kunnen zetten en wie weet zien jullie ons aankomende zomer wel terug op een aantal mooie festivals! We hopen dit jaar dan ook te tekenen bij een goed boekingskantoor. Verder zijn we momenteel druk bezig in de studio en komen er binnenkort samenwerkingen aan met onder andere Enemy Contact en Shockwave!”

Is er nog iets dat jullie graag willen vertellen?
”Willen jullie meemaken waar Saphera voor staat? Kom dan zeker zaterdag 10 juni 2017 naar The Dome in Arnhem, waar wij weer terug zullen keren met onze snoeiharde derde editie van Saphera Invites! De line-up houden we nog even geheim!”

Reageren