Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Na een succesvol jaar achter de rug te hebben gehad met boekingen op Defqon.1, Qlimax en Tomorrowland, kwamen deze mannen óók nog eens met de aankondiging van hun debuutalbum Contagion. Tijdens de zondag van REBiRTH Festival trappen zij het festivalseizoen af met een eigen hosting, waarbij het album geshowcased wordt door de première van hun nieuwe live-act ‘The Contagion’. We hebben het natuurlijk over niemand minder dan Sub Zero Project, met wie wij spraken over de mijlpalen van 2018 en wat ons dit jaar nog te wachten staat. 

De carrière van het duo Sub Zero Project is in een korte tijd geëxplodeerd. Voor Thomas en Nigel ging het dan ook pas ècht snel na de release van ‘The Project’. “Voor ons gevoel hebben wij altijd support gehad van verschillende collega’s, maar na ‘The Project’ explodeerde onze carrière. Wij hadden al samenwerkingen achter onze naam met bijvoorbeeld Atmozfears, maar vervolgens ontstonden ook collabs met Radical Redemption en Da Tweekaz. Dat zijn wel echt grote namen die ineens met ons wilden samenwerken, terwijl wij zelf nog helemaal niet zo groot waren. Dit heeft destijds erg veel bijgedragen aan de groei van onze carrière.”

Sub Zero Project

“In onze beginjaren waren we erg zoekende naar de sound waar we nu voor staan”

Bij velen is Sub Zero Project bekend van het gebruik van de psy-trance sounds, wat nog een nieuw fenomeen was binnen de hardstyle scene. “Je weet van te voren nooit of zoiets goed gaat vallen, maar eerlijk gezegd waren wij daar niet heel erg mee bezig. Wij willen gewoon muziek maken dat wij zelf vet vinden en waar wij achter staan en dan willen wij het ook graag uitbrengen en delen met onze fans. Achteraf zijn wij natuurlijk super blij dat dit goed viel bij het publiek.” Hoewel het succes nu groots is, hebben de jongens hebben keihard moeten werken om op dit punt te komen. “Wij releasen al best lang op Dirty Workz, maar in de beginjaren waren wij nog echt op zoek naar de sound die wij nu hebben. Dit heeft wat tijd gekost, maar we zitten nu voor ons gevoel op de juiste koers. Een koers waar wij de komende jaren op voort willen borduren.”

Op Qlimax maakten Sub Zero Project bekend dat ze met het langverwachte debuutalbum uit zouden komen, namelijk Contagion. Met dit album willen Thomas en Nigel een verhaal vertellen in combinatie met de gelijknamige, nieuwe live-act The Contagion. “The Project, The XPRMNT en The Contagion vormen eigenlijk een lopend verhaal. Bij The Project kwamen wij met het idee om met een nieuwe sound te komen. Bij The XPRMNT gingen wij deze sound op de luisteraars experimenteren en met The Contagion willen wij uiteindelijk de wereld besmetten met het Sub Zero Project ‘virus’. In totaliteit is het dus een uit de hand gelopen experiment. Het was van te voren altijd al de bedoeling om deze experimentele thematiek te behouden rondom onze concepten. Voor ons gevoel passen deze thema’s namelijk goed bij onze muziek.” 

Zowel op muzikaal als visueel gebied zal de live-act The Contagion zich weten te onderscheiden van haar voorgangers. “The Contagion wordt gewoon next level. We hebben samen met ons management een heel dik concept neergezet. De bedoeling is dat The Contagion een allround belevenis wordt waarbij de bezoekers zowel muzikaal als visueel getriggerd worden. Ten opzichte van The Project en The XPRMNT willen wij nu echt onze grenzen gaan verleggen aangezien wij nu ook met een heel album komen. Dus bereid je voor op muziek en showelementen die we nog niet eerder hebben vertoond!

“Het is echt een enorme eer om een stage op REBiRTH te mogen hosten en we zijn erg trots op de diverse line-up”

De komende tijd zullen er verschillende album updates volgen en daarnaast hebben de mannen ook een nieuwtje voor ons. “Ons album zal op vrijdag 5 april verschijnen, maar in de tussentijd kan men een aantal previews verwachten van het nieuwe materiaal.” Een week na de release van het album, wordt het album voor het eerst geshowcased op REBiRTH Festival waar zij op de zondag de mainstage hosten. “Het is voor ons echt een grote eer om zo’n dag te mogen hosten. De hele dag zal in teken staan van The Contagion en wij gaan groots uitpakken op verschillende vlakken.” Naast dat zij zelf veel achter de draaitafels te vinden zijn, staan er ook veel verschillende DJ’s als D-Sturb, Phuture Noize en Da Tweekaz. “Wij hebben samen met REBiRTH Festival een toffe, diverse line-up samengesteld. We hebben gekeken naar collega’s waar wij het persoonlijk goed mee kunnen vinden en die wij muzikaal gezien supporten. Met de uiteindelijke selectie van artiesten gaat het die dag muzikaal gezien alle kanten op en dit komt perfect overeen met ons album.”

Één van deze artiesten waarmee ze het goed kunnen vinden is Headhunterz. Met de collab ‘Our Church’ stonden de drie heren bovenaan in de Hardstyle.com Top 100 van 2018. “We denken vooral dat deze combinatie het goed doet omdat onze visie op muziek veel raakvlakken heeft met de visie van Willem (Headhunterz). Als je onze tracks vergelijkt dan hebben wij een verschillende stijl, maar de combinatie van deze twee stijlen werkt blijkbaar goed samen.De opvolger van deze succesvolle track staat dan ook alweer in de steigers. “We zijn bezig met de follow up en wij zijn heel blij met waar dit naartoe gaat. Deze plaat komt ook zeker op ons album te staan!” De mannen weten ons dan ook alvast te verklappen dat het album ongeveer 50/50 verdeeld zal zijn aan collabs en solo-tracks. “Op het album komen party tracks, uplifting tracks en natuurlijk een paar beukplaten. Een diverse lijst dus met tracks met onze signature sound!”

Sub Zero Project

“Met de Contagion wereldtour gaan we zeker alle continenten aantikken”

Tijdens REBiRTH Festival zul je de The Contagion van Sub Zero Project kunnen beleven. Dit is niet de eerste keer dat ze hier mogen staan en de jongens zijn dan ook erg te spreken over de kick-off van het festivalseizoen. “Als REBiRTH plaatsvindt, betekent dat de zomer weer voor de deur staat. Dit merk je ook aan de sfeer op die dag. Het is het eerste festival van het seizoen, mensen zitten vol energie en staan te popelen om buiten te feesten. Daarnaast heeft REBiRTH de laatste jaren ook op één of andere manier een abonnement op lekker weer. Dat maakt het allemaal nog sfeervoller. Volgens Thomas en Nigel wil je de Sub Zero Project hosting van ook absoluut niet missen. “Wij zijn dagelijks keihard aan het werk om een vet album af te leveren, we zullen onze gloednieuwe live act voor het eerst op REBiRTH ontketenen én wij bieden de bezoeker een super, diverse line-up aan met dikke namen. You better be part of it!”

In de toekomst is de kans groot dat men het duo nog vaker gaat tegenkomen. “Voor de komende zomer zit onze agenda bomvol. Voor ons is dit echt een motivatie om zo door te gaan en daarnaast is waardering van de fans geweldig. Wij willen dit jaar gewoon lekker door blijven beuken en zoveel mogelijk mensen infecteren met het Sub Zero Project virus. Dit zal dan ook veel internationaal gebeuren. In de zomer komt er namelijk ook een Contagion wereldtour waarbij wij zeker alle continenten gaan aantikken!”

REBiRTH Festival 2019 – Guardian of Eternity zal 12, 13 en 14 april plaatsvinden in Haaren. Wil jij ook deel uitmaken van de kick-off van het festivalseizoen? Kaarten zijn nog verkrijgbaar via de officiële website van het evenement. Hieronder kun je de volledige line-up van de Sub Zero Project hosting terugvinden. 

Reageren