Sasha Dijkhof
Door Sasha Dijkhof

Het is weer code oranje in ons land! En nee, daarmee bedoel ik niet die ene nare code die ons kikkerlandje altijd de stuipen op het lijf jaagt met onweersbuien en stormen. Het is geen dag om binnen te gaan schuilen. Integendeel: tijd om de stoute schoenen – in dit geval je airmax – aan te trekken voor een stevig dagje stampen en vooral heel veel zuipen. Willempie is jarig en dat moet natuurlijk royaal gevierd worden met de beste verjaardagsmuziek die je maar kan bedenken!

Net als vorig jaar kozen we weer voor het best bezochte Koningsdagevenement van regio Eindhoven. Supersized Kingsday streek voor het vijfde achtereenvolgende jaar neer op het terrein Aquabest en was met 40.000 bezoekers stijf uitverkocht. Hakkend en stampend Nederland werd met maar liefst 9(!) area’s koninklijk getrakteerd op alle aspecten van de harddance scene. Vanuit Rotterdam vertrokken wij met onze vaste en gezelligste partybus van Rotterdam vanaf Zuidplein naar Best. De goede sfeer in de bus zette al gelijk de toon voor de rest van de dag: dit wordt weer een knalfuif!

Hardcore madness

Wij kwamen aan bij ingang Maxima, waar vorig jaar gelijk de uptempo stage te vinden was. Deze was vorig jaar véél te klein. Dit jaar is er gelukkig actie ondernomen en was de area verplaatst naar de plek waar de hardstyle classics zich vorig jaar bevond. We verkenden het terrein en belandden in de grote hardcore tent. Een stage met als decor een gigantische oranje leeuw. Hier stond Kasparov al lekker te draaien met ‘Deadly Guns & E-Force – Shocked’. De tent stond nog niet heel vol, maar de sfeer was goed aanwezig! Ook de heerlijke track ‘Promo & Tha Playah – Open (Upside Down)’ werdt gedraaid. Na een remix van ‘Evanescence – Breng Me Back To Life’  hielden we het voor gezien en verkenden we een andere stages.

Het leven is lijden, Sefa, maar niet op koningsdag

Wij vervolgen onze weg naar de andere kant van het terrein. Daar stond de uptempo stage waar het decor vol spelletjes stond. Koningskaarten waren onderdeel van het decor. Ook het oer-Hollandse spel Ganzenbord werd groot afgebeeld. Frenchcore jongeling Sefa stond hier zoals altijd weer als een baas te draaien. Wat een sfeer bij de setjes van deze held! Zo hoorden we de ontzettend lekkere plaat ‘Follow’. Het leven is dan toch ook een beetje lijden, besefde ik me. Ook Sefa eerde, net zoals vele andere dj’s, de helaas overleden held Avicii. Dit deed hij met een absolute bazen remix van de plaat ‘Avicii – Bromance’. Verder genoten we nog van tracks als ‘Singing A Song’ en ‘Suffering Matters’. Godnondeju, wat was dit weer een heerlijke set, Sefa!

Naar de getver stampen met N-Vitral

Voor de liefhebbers van die heerlijke smerige kicks is een bezoekje aan Mr. Crispy Bassdrum toch echt een must. We begaven ons terug naar de hardcore tent waar het N-Vitral lukte om een enorme gezelligheid in de tent te creëren. “Die bass die moet je niet horen, die moet je voelen!” werd letterlijk door de hele tent mee geschreeuwd. Blijft toch echt een lekkere plaat he! Het niveautje gaat ook wel wat harder bij N-Vitral. Lekker Hollands meeschreeuwen op tracks als ‘Alles Naar De Klote’, ‘Getverherrie’, en ‘Klaplong’. Ook het Snakepit-anthem ‘Poison Spitter’ knalde door de tent.
We pakten ook nog een stukje D-Fence mee: een setje van D-Fence staat namelijk altijd garant voor een flinke portie rammen. D-Fence schotelde ons tracks als ‘Hardcore You Pussy Motherfucker’ en ‘Afbreken (ft. Angerzoizer)’ voor. Als afsluiter koos D-fence voor ‘Tha Playah & Neophyte – Great Succes’. Na zo’n afsluiter was het weer overduidelijk dat Leg-day nooit geskipt mag worden.

foto van Supersized Kingsday Festival.“Ik wil kaas, ik ben ook een klant!”

Ik besefde me even dat ik me beperkt had gehouden tot de hardcore stages (ja, nu pas), dus ik haastte me snel naar E-Force, mijn absolute favoriet uit de raw scene! De raw stage was ontzettend druk bezocht, maar ik wist via het strand toch de voorkant te bereiken. Het decor van de stage stond volledig in het teken van kaas, afgebeeld met kaasschaven, boeren en koeien. Hollandser kan het haast niet, kaaskoppen! Kaas is natuurlijk lekker, maar op dit moment kregen we, als klanten van Supersized, heerlijke sets voorgeschoteld. Het was genieten geblazen met tracks als ‘Mashup 5.0’ en de Warforce-plaat ‘Reloaded’. Nog nooit heb ik een slechte set gehoord van E-Force, en ook op Koningsdag was het allesbehalve slecht. Tijdens ‘Stresstest’ ramden we nog even dwars door de geluidsbarrière heen en tijdens ‘Brutal 5.0’ schreeuwde het hele publiek natuurlijk mee.

Frikandel speciaal? Alcohol?

We hielden even een break, haalden eten en chillden even aan het strand. Hier was, ondanks dat het feest uitverkocht is, voldoende ruimte voor op het terrein. Na het chillen liepen we even langs de freestyle, waar het ontzettend gezellig oogte met de uitgedeelde vlaggetjes met het grappige gezicht van Zany, die tevens ook als decor voor de InZanity stage diende. Op de achterkant stond de quote: “Het leven is als een frikandel, je moet het zelf speciaal maken.” Iets wat we vaker op het terrein zijn tegengekomen. Onder andere ook bij de acteurs op het terrein die oer-Hollands verkleed waren.

“Alcohol lost geen problemen op, maar water of melk ook niet”
foto van Supersized Kingsday Festival.
We liepen even langs de Hard News Future stage. Vorig jaar was dit een ski-hut achtige stage. Dit jaar kreeg je bij het zien van de stage vooral een bunker á la Q-base gevoel met in grote oranje letters: Hard News. Een fantastische sfeer hing er ook, zeker tijdens de follownaise van Rejecta! Op zijn bekende track ‘Followed’ werd zo Nederlands mogelijk losgegaan: met een flinke polonaise, ook wel bekend als de ‘Follownaise’. 

Plottwist

De laatste twee setjes die ik meepak, zijn die van Sjammienators en Partyraiser. Tijdens de set van Sjammienators hoor ik een snellere versie van ‘E-Force – Kicking Brutal Shit’. Ook de heerlijke plaat ‘Rumble 2.0’ knalt door de speakers. Alhoewel ik van plan was om bij DRS af te sluiten, kwam ik uiteindelijk toch terecht bij Partyraiser. De track ‘Coco’s Revenge’ met Bulletproof knalt door de zaal terwijl ik ondertussen mijn zoveelste cocktail achterover giet. Ode aan de cocktailbar overigens, waar ik net zo vaak heb gestaan als bij de hardcore stages. Ook Partyraiser eert Avicii door een remix te draaien van ‘Wake Me Up’. De ontzettend lekkere plaat ‘Ode To The Godfather’ werd ook nog ten gehore gebracht, waarbij iedereen weer uit volle borst “MAKE IT FUCKING LOUDER” meekrijst. Hollandse platen horen natuurlijk bij deze dag, zelfs voor Partyraiser. Hij gooide er dus ook nog even ‘Frans Duijts – Jij Denkt Maar Dat Je Alles Mag Van Mij’ erdoorheen. Ook deze Koningsdag is zo weer dik geslaagd!

foto van Supersized Kingsday Festival.

Foto’s via Facebook-pagina Supersized, Omslagfoto via Facebook-pagina Supersized

Beoordeling

  • Line-up85%
  • Show80%
  • Stage80%
  • Locatie90%
  • Sfeer95%
  • Geluid90%

Overall
waardering

87%

Supersized Kingsday is er weer in geslaagd om de bezoekers koninklijk te trakteren op een dag vol blijheid, drank en heerlijke muziek. Alhoewel de uptempo stage was verplaatst naar een grotere plek, bleek de stage nog niet groot genoeg. Hopelijk kan dit volgend jaar nóg groter. Van wachttijden heb ik  nauwelijks last gehad. Al met al, weer een puike prestatie van de organisatie! In tegenstelling tot vorig jaar, waar ik elke stage heb bezocht, heb ik me dit jaar toch wat beperkter gehouden tot de hardcore en uptempo. Jammer maar niet getreurd, volgend jaar weer een kans, want dan ben ik er in ieder geval zeker weer bij!

Reageren