Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Een bijzondere stijl met een even zo bijzondere videoclip: met zijn eerste wapenfeit op Theracords genaamd ‘Drowning’ trapt Criminal Mayhem meteen met de deur in huis. De jonge producer laat zich steeds meer van zijn unieke talent zien en is mede hierdoor de nieuwste aanwinst van het mainlabel: “Unieke raw hardstyle muziek van hoge artistieke kwaliteiten.”

LEES OOK: Dreamfields Festival wil ‘volle bak’ feesten: “We gaan niet minder mensen toelaten”

Het aantal boekingen van Criminal Mayhem zegt (mede mogelijk gemaakt door het coronavirus) nog niet veel over de veelbelovende status van deze Duitse DJ, maar zijn muziek wel. Met een harde en gevarieerde stijl die ook te horen is in de massaal gestreamde track ‘Chaos’, begon Riccardo zijn loopbaan bij sublabel TC LABS. “Het idee van het label – om vooral experimentele muziek uit te brengen – sprak me erg aan, aangezien ik toen nog geen duidelijk idee had van waar Criminal Mayhem muzikaal om draait”, legt Riccardo uit. Door de jaren heen kon hij ervaring opdoen in de scene en zijn naam als artiest opbouwen. “Nu heb ik een duidelijke artistieke visie en mijn muziek heeft veel aan kwaliteit gewonnen, zowel technisch als muzikaal. Daarom is het nu tijd om mijn reis samen met het hoofdlabel voort te zetten. De timing is precies goed.”

‘Muziek staat door corona meer centraal dan social media’

Zonder feesten en optredens kan je (zelfs in een tijd als deze) als talent opvallen – iets wat Criminal Mayhem het afgelopen jaar dan ook heeft gedaan. “Nou, de hele pandemie heeft één positief effect gehad op de muziekbusiness (als je het optimistisch bekijkt): het is een stuk eerlijker wat betreft de competitieve aspecten zoals zelfpromotie en sociale media. Ik heb het gevoel dat sommige artiesten (die meestal geweldige optredens hebben en dus bijna ieder weekend geweldige content hebben om te laten zien) nu plotseling een deel van hun belangrijkste promotiemiddelen kwijt zijn. Dit zorgt voor veel meer ruimte voor kleinere artiesten zoals ik, om daadwerkelijk gezien te worden en niet te worden weggespamd door een voortdurende stroom van high-end content.” De muziek staat voor het eerst sinds jaren centraler dan ooit.

LEES OOK: DJ Thera over sub-label Theracords LABS: “Talenten begeleiden naar een hoger level”

Maar dat was natuurlijk niet de enige reden. Ook al haat hij het woord (‘het klinkt te zakelijk’), heeft Criminal Mayhem een unieke branding op weten te bouwen. “Ik kijk anders naar hardstyle vanwege mijn academische achtergrond in muziek en ik heb bepaalde artistieke waarden die ik hieraan probeer te hangen. Ik streef er altijd naar om dingen anders te doen dan anderen en ik word geïnspireerd door de texturen van geluiden, maar ook door de botsing van minimalisme, puurheid, chaos en de opkomende contrasten. Door de branding rond deze ideeën en deze te gebruiken bij alles wat ik doe, kan ik me onderscheiden van anderen en zo meer opvallen. Natuurlijk kost het veel tijd en voorbereiding, maar dit is naar mijn mening in deze tijd – waar de (muzikale) kunsten oververzadigd zijn en voortdurend veranderen – zeker van belang.”

De eerste track ‘Drowning’ van Criminal Mayhem als Theracords-artiest: “Niet zomaar een hardstyle videoclip”

Het verhaal achter ‘Drowning’ is er eentje waar veel tijd en moeite in heeft gezeten. Er is groots uitgepakt voor de allereerste videoclip van Criminal Mayhem. “Met ‘Drowning’ wilde ik me richten op een complexer en belangrijker thema. Het nummer gaat over hoe iedereen zijn eigen methoden heeft om met zijn lot om te gaan en hoe vaak men er in eenzaamheid mee wordt gelaten. Je hebt misschien het gevoel dat je iemand kent, maar je weet niet altijd wat ze meegemaakt hebben. Het is moeilijk om over dit soort gevoelens te praten. En op de een of andere manier verdrinken we allemaal, omdat er altijd iets is dat ons naar beneden trekt – ook al is het maar de vergankelijkheid zelf.”

criminal mayhem drowning theracords

“Muzikaal haalde ik mijn inspiratie uit koormuziek, die ik samenvoegde met drum & bass-elementen en gestructureerde geluiden. Wij (het TC-team en ik) streefden naar een bijzondere sfeer en uitstraling. Zo creëerden we een passende videoclip die van artistieke waarde is. Het is echt niet zomaar een hardstyle videoclip.” Want het verhaal is op beeld vrij anders dan je in eerste oogopslag zou denken.

“Het begon met het maken van een storyboard: met het verhaal van een zeeman’s schip dat op woeste zee zonk. Waarbij hij de enige overlevende was, die al zijn vrienden en bemanning verloor. Dit doet wat met zijn geest en hij kan niet leven met de gedachte waarom hij de enige overlevende zou moeten zijn. Dus hij gaat volop drinken en dompelt hij in feite zijn gedachten onder. Toch slaagt hij er niet echt in om zijn depressieve symptomen te overwinnen, waardoor hij zichzelf probeert te verdrinken. Maar omdat het niet zo eenvoudig is om dat zelf te doen, faalt hij en valt hij op de grond. Dus neemt hij een radicale aanpak en de laatste scène laat zien hoe hij recht de zee in loopt: hij verdwijnt in het water als de clip eindigt. De videoclip toont dus drie manieren van verdrinken. De rest willen we aan de kijkers laten om te interpreteren. Een enorme shoutout naar Bram Gussenhoven en Floris van Oers (Voersfilms) voor het geweldige inspirerende teamwerk aan deze videoclip.”

‘Criminal Mayhem: unieke raw hardstyle muziek van hoge artistieke en muzikale kwaliteiten’

Criminal Mayhem is zichtbaar blij met zijn overstap naar het mainlabel. “Ik heb veel gewerkt om dit doel te bereiken en het voelt gewoon geweldig. Toen ik enkele jaren geleden de rauwe kant van hardstyle muziek begon te verkennen, luisterde ik veel naar muziek die op Theracords werd uitgebracht en ik ben er trots op dat ik nu deel uitmaak van het label – dat er op de een of andere manier altijd bij was. Ik ben vastberaden om samen met het TC-team écht vooruit te komen, aangezien er nu veel deuren en mogelijkheden zijn geopend.”

Het doel van Riccardo voor de komende jaren? Keihard door blijven werken. “Mijn werk en mijn artistieke visie onder de aandacht brengen en met jullie delen is alles wat ik wilde. En nu is het tijd om dat te doen! Daarom zal ik me dit jaar vooral richten op het verfijnen en vormgeven van Criminal Mayhem tot wat ik precies in gedachten heb. Hopelijk slaag ik erin dit uit te beelden, zodat de naam Criminal Mayhem staat voor unieke raw hardstyle muziek van hoge artistieke en muzikale kwaliteiten. Maar ook voor aparte, contrastrijke uitvoeringen die het publiek meenemen op reis door mijn sonische wereld.”

Qua feesten is het lastig plannen op het moment: Omdat deze pandemie de muziekbusiness heeft opgeschud, is het moeilijk te zeggen hoe de dingen er daarna uit zullen zien. Toch ga ik door met mijn plannen en doelen, waaronder natuurlijk ook (internationale) optredens op de grote evenementen/festivals die op de planning staan en ik iets speciaals wil geven aan alle luisteraars van mijn muziek. Daarnaast wil ik mezelf nog meer onderscheiden van andere artiesten in de scene.”

De eerste plaat van Criminal Mayhem genaamd ‘Drowning’ is vanaf nu beschikbaar via alle bekende portals. Volg de kersverse Theracords-artiest op zijn socials voor meer informatie.

Omslagfoto via Facebook-pagina Criminal Mayhem

 

Reageren